Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων του MotoGp έχει εξελιχθεί δραματικά –με την καλή έννοια- τα τελευταία χρόνια. Και μαζί με το βασιλικό, που είναι η κάλυψη του εκάστοτε χορηγού σε κάθε σημείο της μοτοσυκλέτας, ποτίζεται και ο ..θεατής, που θα βλέπει θέαμα έτσι όπως δεν το έχει ξαναδεί. Κάτι απολύτως λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως προοδεύει η τεχνολογία στις κάμερες, των οποίων η ποιότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους και χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα της εικόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φτάνουμε στο μέλλον, το οποίο ξεκίνησε ..πέρυσι! Πως; Με κάμερα που έδινε τη δυνατότητα στο θεατή να βλέπει περιμετρικά τι συμβαίνει στη μοτοσυκλέτα και πέριξ αυτής! Βέβαια, η «περιστροφική» μετάδοση αγώνων ξεκινάει από το 2014, με τις γυροσκοπικές κάμερες σταδιακά να εξαλείφουν το «πλάγιασμα» του ορίζοντα και στην πορεία να έχουν την ικανότητα της κυκλικής περιστροφής, σύμφωνα με τη θέληση του σκηνοθέτη όμως και όχι του θεατή. Το σύστημα του 2016 αποτελούνταν από μια κάμερα με υπερευρυγώνιο φακό, ο οποίος πλέον αναμένεται να αντικατασταθεί από 4(!) κάμερες στην ουρά της μοτοσυκλέτας και θα αφήνει τον χρήστη/θεατή να περιστρέφει κατά το δοκούν το οπτικό του πεδίο κατά 360 μοίρες σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα σε on board πλάνα! Το τελευταίο συνέβη και στον πιο πρόσφατο αγώνα στην Aragon, όπου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο φανταστικό «σελάκι» του Maverick Viniales.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας, μένει να πούμε και το γιατί το μέλλον είναι «ελληνικό» και ο λόγος δεν είναι άλλος από το όνομα που έχει δώσει στο όλο σύστημα η Dorna. Και το όνομα αυτού Zoetrope, δηλαδή «ζωοτρόπος», προφανώς από τα συνθετικά ζωή και τρέπω (εδώ με την έννοια «γυρίζω»). Το Zoetrope όμως δεν είναι πατέντα του 21ου αιώνα, αλλά του 19ου, όπου τότε ήταν μια συσκευή που- υπεραπλοϊκά μιλώντας- θυμίζει τα σημερινά κινούμενα σχέδια.

Περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ποιοί άλλοι αναβάτες θα δίνουν αυτή τη δυνατότητα θέασης, πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση αλλά και ενδεικτικά πλάνα από τη μοτοσυκλέτα του Maverick Vinales μπορείτε να δείτε εδώ .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης