Επιμέλεια: Γιάννης Πετρόχειλος

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα LCD Honda του MotoGP από το 2015 μέχρι Ένας από τους αναβάτες κατάφερε να μην κλείσει τα μάτια του για 9 λεπτά!το 2021. Η έρευνα αφορούσε την όραση των αναβατών και τον χρόνο αντίδρασης τους, στοιχεία πολύ σημαντικά για να βρίσκεται κανείς στο κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους οι αναβάτες στη διάρκεια ενός αγώνα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το νέο ρεκόρ ταχύτητας που σημείωσε ο Johann Zarco τη χρονιά που πέρασε. Ο Γάλλος με την Ducati κατάφερε να αγγίξει τα 362Km/h, κάτι που μεταφράζεται σε 100 μέτρα απόστασης ανά δευτερόλεπτο. Αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος χρόνου που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας είναι 0,15 δευτερόλεπτα τότε σε αυτές τις ταχύτητες ο αναβάτης μένει ουσιαστικά τυφλός για περίπου 15 μέτρα απόστασης!

Ο Nakagami ήταν από τους πρώτους αναβάτες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όλα τα παραπάνω πάντως δεν ισχύουν για τους αναβάτες του MotoGP οι οποίοι αποδείχτηκε ότι έχουν την Προβλήματα με την όραση αντιμετωπίζει ο Marc Maquez ο οποίος δεν θα βρίσκεται στην επίσημη παρουσίαση της ομάδας Repsol Honda για το 2022.όραση του… Superman. Σε έρευνα που έγινε αρχικά στους Cal Crutchlow και Takaaki Nakagami και αργότερα συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι αναβάτες του grid, αποδείχτηκε ότι είναι ικανοί να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο των 4-6 δευτερολέπτων που ένας κανονικός άνθρωπος πετυχαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δοκιμές μάλιστα έγιναν μόλις 30 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα για να διαπιστωθεί αν οι μετρήσεις έχουν να κάνουν με τη διέγερση της αδρεναλίνης από έναν αγώνα MotoGP. Οι αναβάτες αποδείχτηκε επίσης ότι είναι σε θέση να μείνουν σε “Race Mode” για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκείνοι του MotoGP έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους λιγότερες φορές ακόμα και από εκείνους της Moto2 ή της Moto3.

Ίσως, το σημαντικότερο κομμάτι της οδήγησης μοτοσικλέτας είναι η όραση.

Η έρευνα έδωσε πολύ χρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα βοηθήσουν τους αναβάτες να εξασκήσουν ακόμα περισσότερο την όρασή τους. Μάλιστα ο Dr Carlos Chines και η ομάδα του στοχεύουν το 2022 και το 2023 να προωθήσουν στους αναβάτες μεθόδους “προπόνησης” των ματιών για να μπορέσουν να προστατεύσουν και να βελτιώσουν την ικανότητα της όρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Jorge Martin «στύβει» την Ducati Panigale V4S σε προπόνηση

Τα bloopers του 2021 στο MotoGP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης