Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, η Yamaha παρουσίασε το πρώτο της eBike το Yamaha PAS που ήταν ένα επαναστατικό  για τα δεδομένα της εποχής μοντέλο και έχει μείνει στην ιστορία, ως η σπίθα που πυροδότησε το κίνημα των eBikes.

Από τότε η Yamaha έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές eBikes για την ιαπωνική αγορά καθώς και ένας βασικός κατασκευαστής συστημάτων eBike, τα οποία τροφοδοτούν πολλά από τα eBikes που πωλούνται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η στρατηγική Switch ON της Yamaha, που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2022, επιβεβαίωσε την είσοδο του εργοστασίου στον κόσμο της ηλεκτρικής, προσωπικής κινητικότητας, τονίζοντας παράλληλα την φιλοδοξία του, να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής 2-τροχων Ηλεκτρικών Οχημάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέπεια αυτής της στρατηγικής είναι η σημερινή ανακοίνωση της Yamaha για την έναρξη παραγωγής τριών μοντέλων eBikes νέας γενιάς – MORO 07, WABASH RT και CROSSCORE RC – τα οποία καλύπτουν τις κατηγορίες MTB, gravel και urban αντίστοιχα.

Yamaha MORO 07: Οδήγηση χωρίς όρια

Το Moro 07 είναι το κορυφαίο eMTB της Yamaha και διαθέτει μοναδικής σχεδίασης Διπλό Πλαίσιο και ηλεκτροκινητήρα PW-X3 υψηλής ροπής, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει, γραμμική και ισχυρή απόδοση στα πλέον απαιτητικά ορεινά μονοπάτια.

Το μοναδικό Διπλό Πλαίσιο διαθέτει δυο σωλήνες, η μια δίπλα στην άλλη, που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν ελεγχόμενη ακαμψία με αποτέλεσμα εξαιρετικό κράτημα σε συνδυασμό με άμεση πληροφόρηση.

Ο νέας γενιάς PW-X3 είναι ο μικρότερος, ελαφρύτερος – μόλις 2,75 kg – και πιο ισχυρός – ροπή 85Nm – ηλεκτροκινητήρας της Yamaha. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του PW-X3 είναι η τεχνολογία Zero Cadence, η οποία παρέχει ισχύ αμέσως μόλις ασκηθεί πίεση στα πετάλια, ώστε να μπορεί ο αναβάτης, να έχει ένα πραγματικό πλεονέκτημα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Το μικρό μέγεθος του PW-X3 επέτρεψε τη σχεδίαση μιας πρωτοποριακής, νέας πίσω ανάρτησης με διαδρομή 150 χιλ., της RockShox Super Deluxe +.

Σε ότι αφορά τα περιφερειακά το πιρούνι είναι RockShox LYRIK SELECT Charger με διαδρομή 160 χιλ., τα ελαστικά είναι Maxxis 27,5 x 2,6″, τα φρένα MT5 της Magura και η μετάδοση Shimano XT 1 x 12.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει Interface X με συνδεσιμότητα smartphone που προσαρμόζεται στη βάση του τιμονιού με ένδειξη και για την μπαταρία 500Wh (Lithium Ion, 36V, 13.4AhΗ) της Yamaha. 

Η τεχνολογία Bluetooth® Low Energy επιτρέπει τη συνδεσιμότητα με smartphone μέσω συμβατών εφαρμογών, ενώ το interface X είναι συμβατό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ποδηλάτων πολλών εταιριών.

Το Moro 07 διατίθεται σε 3 μεγέθη και σε χρώματα Icon Blue και Raven / Silver.

Yamaha Wabash RT: Κομψότητα και ευελιξία

Με την κομψή αλλά και λειτουργική σχεδίασή του, το Yamaha Wabash RT είναι ένα σύγχρονο εύκολο και προσιτό μοντέλο για εκτός δρόμου χρήση. Το πλαίσιο του Wabash RT χαρακτηρίζεται από τη νέας φιλοσοφίας γεωμετρία που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σιγουριά άλλα και ελαφριά αίσθηση στην άσφαλτο και στο χώμα.

Ο ηλεκτροκινητήρας PW-ST της Yamaha παρέχει υποβοήθηση που φτάνει τα 70Nm και διαθέτει την τεχνολογία Zero Cadence που μεταφέρει άμεσα ροπή μόλις ανιχνεύσει πίεση στα πετάλια. 

Οι αναβάτες του Wabash RT θα εκτιμήσουν τη Λειτουργία Αυτόματης Υποστήριξης, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες με αισθητήρα Quad και αισθητήρα κλίσης, για ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στις ανηφόρες ή στην οδήγηση με κόντρα άνεμο.

Η εργονομία του πλαισίου είναι σχεδιασμένη για χαλαρή και άνετη οδήγηση, ενώ η ρυθμιζόμενη ντίζα σέλας επιτρέπει στον αναβάτη να βρίσκει την πιο κατάλληλη θέση οδήγησης.

Οι τροχοί και τα ελαστικά είναι έτοιμα για μετατροπή σε tubeless, ενώ η ενσωματωμένη μπαταρία Yamaha Lithium Ion, 36V, 13.4Ah 500 Wh και ο μικρού μεγέθους ηλεκτροκινητήρας συνδυάζονται τέλεια με το πλαίσιο, προσφέροντας κομψή εμφάνιση.

Η οθόνη A της Yamaha παρέχει πληροφορίες μέσω μιας εύχρηστης, μεγάλου μεγέθους οθόνης LCD, η οποία περιλαμβάνει ταχύμετρο, ένδειξη μπαταρίας, ρύθμιση της λειτουργίας υποβοήθησης, μετρητή ταξιδιού, χιλιομετρητή και αυτονομία.

Το Wabash RT διατίθεται σε 3 μεγέθη και σε χρώμα Blue Steel.

Yamaha CROSSCORE RC: Για κάθε μέρα, για όλους

Tο CrossCore είναι ένα ευέλικτο πολυχρηστικό ποδήλατο, το οποίο σχεδιάστηκε ως το ιδανικό μέσο για καθημερινή οδήγηση από ποδηλάτες κάθε ηλικίας που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους επιλέγοντας ένα ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Το CrossCore RC της Yamaha είναι εφοδιασμένο με αρκετά στοιχεία της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν ορισμένα από τα κορυφαία eMTB. Περιλαμβάνονται η τεχνολογία Zero Cadence της Yamaha και η Λειτουργία Αυτόματης Υποστήριξης με Αισθητήρα Κλίσης που προσφέρουν ευκολότερη οδήγηση στις ανηφόρες και στον κόντρα άνεμο.

Ο χαμηλού θορύβου ηλεκτροκινητήρας PW-ST, παρέχει μέγιστη ροπή 70Nm και τροφοδοτείται από μπαταρία Yamaha Lithium Ion 500Wh, 36V, 13.4Ah που εξασφαλίζει κορυφαία απόδοση.

Η λειτουργικότητα συμπληρώνεται από τη διασύνδεση της μεγάλου μεγέθους οθόνης A της Yamaha, η οποία παρέχει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις.

Με τον εύκολο χειρισμό, τη μεγάλη γκάμα προαιρετικών αξεσουάρ καθώς και με την εξαιρετική αναλογία τιμής/απόδοσης, το CrossCore RC είναι μια πολύ ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν, ένα όχημα που συνδυάζει την εύκολη καθημερινή μετακίνηση με μηδενική εκπομπή καυσαερίων.

Το CrossCore RC διατίθεται σε 3 μεγέθη και στα χρώματα Shiver White & Urban Sage. 

Τα νέα μοντέλα Moro 07, Wabash RT και CrossCore RC θα είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές του 2023.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης