Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης

O όμιλος Piaggio, που περιλαμβάνει τις μάρκες Piaggio, Vespa, Aprilia και Moto Guzzi, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής δικύκλων στην Ευρώπη με παγκόσμιες πωλήσεις, μέχρι και το Σεπτέμβριο, 490.400 οχήματα. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του ομίλου στις αρχές του 2022 είχε το μεγαλύτερο μερίδιο 23,5% στην ευρωπαϊκή αγορά σκούτερ. Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κυρίως λόγω της Vespa, η οποία έκανε ρεκόρ πωλήσεων για την περίοδο. Η πορεία των μοτοσυκλετών ήταν επίσης εξαιρετικά θετική με την Aprilia και τη Moto Guzzi να κάνουν ρεκόρ πωλήσεων χάρη στη δημοτικότητα των νέων Aprilia 660 (RS, Tuono και Tuareg), αλλά και των Moto Guzzi V7 και V85 TT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με στόχο την διατήρηση της θέσης του το Piaggio Group παρουσίασε στην EICMA μια σειρά δέκα νέων μοντέλων και αναβαθμίσεων.

Aprilia RS 660 Extrema, η έκδοση Exterma  είναι μια πιο σπορ και ελαφριά, μόλις 166 κιλά, RS 660. Το χαμηλό βάρος σε συνδυασμό με την απόδοση που φτάνει τους 100 ίππους, προσφέρει μια αναλογία βάρους προς ισχύ ρεκόρ για την κατηγορία. Ο εξοπλισμός της Extrema περιλαμβάνει νέα ελαφρύτερη εξάτμιση με τελικό από ανθρακόνημα, επίσης απο ανθρακονήματα είναι το μπροστινό φτερό και η νέα καρίνα. Εκτός από τα στάνταρ ηλεκτρονικά της RS 660 (έλεγχος πρόσφυσης, cornering ABS, φρένο κινητήρα, χάρτες κινητήρα και έλεγχος ανύψωσης του εμπρός τροχού) η Extrema διαθέτει επίσης μηχανισμό και λογισμικό για αναστροφή της σειράς επιλογής ταχυτήτων και του quick shifter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aprilia ELECTRICa Project, ένα ελαφρύ όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, που υπόσχεται ευχρηστία και απόλαυση στην οδήγηση. Ο ηλεκτροκινητήρας του είναι τοποθετημένος στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και συνδυάζεται με αλυσίδα μετάδοσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει, keyless σύστημα, οθόνη οργάνων LCD και ενεργητικά ηλεκτρονικά βοηθήματα για ευχρηστία και ασφάλεια.

Moto Guzzi V100 Mandello, η νέα V100 Mandelo ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μάρκας με τον εντελώς νέο εγκάρσιο V 90° δικύλινδρο κινητήρα και την προσαρμοζόμενη αεροδυναμική. Επίσης είναι η πρώτη Moto Guzzi που έχει εξοπλιστεί με προηγμένες ηλεκτρονικές λύσεις όπως είναι η αδρανειακή πλατφόρμα έξι αξόνων, το cornering ABS, η ημι-ενεργή ανάρτηση και το σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων.

Η Moto Guzzi παρουσίασε επίσης και μια νέα έκδοση της V7 την Stone Special Edition καθώς και τη  V9 Bobber Special Edition αμφότερες σε νέες ειδικές χρωματικές εκδόσεις με διχρωμίες που έχουν το μαύρο χρώμα σαν βάση.

Το ηλεκτρικό Piaggio 1 MY23 θα έχει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, ειδικά στην επιτάχυνση χάρη στο νέο κινητήρα  που παρέχει  σχεδόν διπλάσια μέγιστη ισχύ.

Vespa GTS, η νέα GTS έχει εξελιχθεί στιλιστικά με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της παραδοσιακής εμφάνισης και του μοντέρνου στυλ. Νέα στοιχεία του εξοπλισμού είναι, τα φώτα LED, το keyless σύστημα και τα νέα όργανα που περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες. Εντελώς νέα επίσης είναι η μπροστινή ανάρτηση για μεγαλύτερη άνεση, ενώ το σύστημα ABS και ο έλεγχος πρόσφυσης είναι τώρα στον στάνταρ εξοπλισμό. Στη σειρά περιλαμβάνονται τέσσερις εκδόσεις  εξοπλισμού με δύο επιλογές κινητήρα: Τον 300 hpe με 24 ίππους και τον i-get 125.

Χρησιμοποιώντας τη Vespa Gts ως βάση, η Vespa Gtv ξεχωρίζει από την εμφάνιση της με τον χαρακτηριστικό χαμηλό προβολέα και το νέο στρογγυλό πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό της Gtv είναι η αγωνιστικής εμφάνισης δίχρωμη σέλα με δυνατότητα μετατροπής σε μονόσελο που θυμίζει τις κλασικές αγωνιστικές Vespa των 60s.

Vespa 946 10° Anniversario, μια σπέσιαλ έκδοση για τα 10 χρόνια τις Vespa 946 που θα είναι διαθέσιμη σε μία αποκλειστική μοντέρνα εκδοχή του κλασικού πράσινου χρώματος της Vespa. 

Τέλος η νέα Vespa Primavera Color Vibe θα είναι διαθέσιμη σε δυο σπέσιαλ χρωματικούς συνδυασμούς  Arancio Impulsivo και Bianco Innocente

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης