του Νίκου Τσαμάνδουρα

Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά, η πανδημία έχει συντριπτικά περισσότερα αρνητικά παρά θετικά στοιχεία. Ωστόσο, αν έχεις καταχρηστικά πλεονάζοντα χρόνο, τότε ίσως βγάλεις από το συρτάρι πράγματα που είχες αφήσει για «όταν βρεις χρόνο..»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέκα χρόνια. Δέκα χρόνια και κάτι ψιλά για την ακρίβεια πέρασαν από την πρώτη φορά που μουτζούρωσα χαρτί για να αποτυπώσω πάνω κάτι με δυο ρόδες. Βέβαια, όταν είσαι 17-18 χρονών και σκέφτεσαι ηλεκτρικά superbike, μάλλον κάτι πρέπει να έχει πάει στραβά στην παιδική σου ηλικία. Το τότε Project «απλό».
Μια ηλεκτρική σπορ μοτοσικλέτα επιδόσεων, με κίνηση 2×2, ελαφρά υλικά και hub steering α λα Bimota γιατί είναι πρωτίστως… εξαιρετικά ψαρωτικό. Βέβαια, το 2009 τεχνολογικά απέχει πολύ από το παρόν. Το χαρτί έχει εξελιχθεί σε οθόνη προ πολλού, αν και δε νομίζω να υπάρχει σχεδιαστής εκεί έξω που να μην έχει αφήσει κάποια ιδέα πρόχειρα σε ένα κομμάτι χαρτί.

Όμως πλέον υπάρχουν αρκετά «σοβαρά» σχεδιαστικά προγράμματα σε υπολογιστικό περιβάλλον, με αρκετά μάλιστα εξ αυτών να είναι διαθέσιμα δωρεάν. Το καλύτερο χαρακτηριστικό τους; Αυτό που φτιάχνεις στην οθόνη μπορείς να το εκτυπώσεις τρισδιάστατα σε μερικές ώρες. Το τίμημα τους; Χρόνος για μελέτη. Ευτυχώς στο διαδίκτυο υπάρχουν ατελείωτες πληροφορίες, οπότε συνδέοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και σχεδιαστικές τεχνικές μπορούν να γίνουν πραγματάκια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, με δέκα καλοκαίρια καθυστέρηση, το παιδικό Project του σχολείου έρχεται στο παρόν, αν όχι στο μέλλον. Οι επιρροές από κινούμενα σχέδια και ταινίες φαντασίας προφανείς. Το hub steering επίσης ακόμα εκεί. Για την ηλεκτροκίνηση δεν το συζητώ, την κρατάμε μήπως και προλάβουμε τον… ανταγωνισμό. Προσθέτοντας και ό,τι αεροδυναμικό κολλάει από το MotoGP, ιδού. Το ηλεκτρικό superbike με τις εξωτικές περγαμηνές παίρνει σάρκα και οστά. 

Σε μορφή μινιατούρας έστω, κάνοντας παρέα στις υπόλοιπες. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε τη φτιάξω και στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε θα ευχηθώ να μην έχω «ελεύθερο χρόνο» εξαιτίας τέτοιων περιστάσεων…

Σ.Σ. Η δοκιμαστική εκτύπωση έγινε στο Electro-Nick’s Lab στο Ηράκλειο Κρήτης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης