Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα trial της Repsol Honda πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμή με ανανεώσιμα καύσιμα. Οι Toni Bou και Gabriel Marcelli συνεργάζονται με ερευνητές από το κέντρο καινοτομίας της Repsol για την παραγωγή νέων ανανεώσιμων καυσίμων με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μοτοσυκλέτες τους χρησιμοποιώντας αυτά τα καύσιμα, τα οποία προέρχονται από οργανικά απόβλητα και εκπέμπουν έως και 90% λιγότερο CO2 από τα συμβατικά καύσιμα . Τα σχόλια από τους αναβάτες της ομάδας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη αυτού του καυσίμου, σχεδιασμένου να διατηρεί την ίδια απόδοση με το παραδοσιακό καύσιμο και να μειώνει σημαντικά τις καθαρές εκπομπές CO2.

Ο Bou και ο Marcelli ενημέρωσαν τη Repsol ότι οι επιδόσεις ήταν πανομοιότυπες με αυτές του συμβατικού καυσίμου, κάτι που αποτελεί καλό θεμέλιο για να συνεχιστεί η πρόοδος στις επερχόμενες δοκιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Repsol έχει μια σαφή δέσμευση για τα ανανεώσιμα καύσιμα και την εφαρμογή τους ως λύση για την απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα. Το 2022, προμήθευσαν αυτό το βιοκαύσιμο στη γαλλική F4 αλλά και στην Isidre Esteve, η οποία συμμετείχε στο Rally Dakar με καύσιμο απoτελούμενο κατά 75% από αειφόρες πρώτες ύλες. Ο αναβάτης των MotoGP, Marc Márquez, έκανε επίσης μια δοκιμή στο Jarama πριν από μερικές εβδομάδες, με καλά αποτελέσματα. 

Η σχέση της Repsol με τον κόσμο των μηχανοκίνητων αγώνων δομείται για πάνω από 50 χρόνια, στα οποία η εταιρεία έχει αναπτύξει τη γκάμα της και έχει δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή απόδοση, σκεπτόμενη το μέλλον για την ανάπτυξη καλύτερων καυσίμων. Οι αγώνες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη σημερινών και μελλοντικών προϊόντων.

Η Repsol εργάζεται για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων εδώ και πολλά χρόνια, με την πρόθεση να τα καταστήσει μια πραγματική εναλλακτική λύση που συμπληρώνει άλλους τρόπους απαλλαγής από τα συμβατικά καύσιμα, όπως η ηλεκτροκίνηση ή το ανανεώσιμο υδρογόνο, για τη μείωση των εκπομπών τα επόμενα χρόνια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Repsol θα ξεκινήσει την λειτουργία της πρώτης μονάδας προηγμένων βιοκαυσίμων στην Cartagena της Ισπανίας, η οποία θα παράγει 250.000 τόνους ανανεώσιμων καυσίμων από απορρίμματα. Οι εργασίες στο εργοστάσιό των συνθετικών καυσίμων στο Μπιλμπάο θα ξεκινήσουν την παραγωγή τους το 2024. Αυτά τα εργοστάσια διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον στόχο της Repsol να φτάσει σε παραγωγική ικανότητα 1,3 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμων καυσίμων το 2025 και άνω των 2 εκατομμυρίων το 2030. 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης