Του Νίκου Βιτσιλάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αγοράζουν και οδηγούν μοτοσυκλέτα, με μια πρόσφατη έρευνα να φανερώνει μια ιδιαίτερη δυναμική εκ μέρους του «ασθενούς» φύλου.

Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από το MIC (Motorcycle Industry Council), δηλαδή το αμερικανικό συμβούλιο βιομηχανίας μοτοσυκλετών. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των γυναικών που οδηγούν μοτοσυκλέτα αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 19%, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε αναβάτες είναι γυναικείου φύλου. Το νούμερο δείχνει πολύ δυνατό, αν αναλογιστούμε ότι το αντίστοιχο προ τριετίας ποσοστό ήταν στο 14% και ακόμα δυνατότερο σε σχέση με το 10% που ίσχυε πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Οι μοτο-βιομηχανίες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους το εν λόγω φαινόμενο και δεν μιλάμε μόνο για αυτές που παράγουν μοτοσυκλέτες αλλά και για όλες τις υπόλοιπες, από τον χώρο των αξεσουάρ και ανταλλακτικών ευρύτερα. Το MIC δηλώνει ότι οι γυναίκες αναβάτες κάθε χρόνο δαπανούν 15% περισσότερα χρήματα από τους άνδρες ομολόγους τους σε αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα στα αξεσουάρ αναβάτη (είναι περισσότερο κοκέτες, πως να το κάνουμε;). Σημειώνει επίσης ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν ισχυρότερο ποσοστό στις νεότερες ηλικίες, αποτελώντας το 22% των αναβατών «Gen X» (γεννημένοι 1965 έως 1984) και το 26% των «Gen Y» (γεννημένοι 1985 έως 2004).


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας, μια αντίστοιχη έρευνα σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σίγουρα οι γυναίκες που οδηγούν μοτοσυκλέτες έχουν αυξηθεί. Το βιώνουμε από την παρουσία τους σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, αγώνες, εκδρομές κ.λπ., αλλά και από τις ερωτήσεις ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουμε ως δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου. Η γήρανση των αναβατών μοτοσυκλέτας είναι έντονη τα τελευταία 15-20 χρόνια και η είσοδος των γυναικών στην αγορά δικύκλου αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας. Αναμένεται επίσης να ενισχύσει και την αντίστοιχη των αξεσουάρ, δίνοντας στον χώρο μια καλή τονωτική ένεση. Τα κάστρα δεν είναι πλέον ανδρική υπόθεση και ένα-ένα τα βλέπουμε να πέφτουν, οι γυναίκες τολμούν και αμφισβητούν την ανδρική κυριαρχία σε κάθε επίπεδο και τρανά παραδείγματα αποτελούν κυρίες όπως η δική μας Πολυτίμη Κυριακοπούλου (αγωνιζόμενη σε rally) ή/και η Γερμανίδα Lea Rieck (που σας δείχνουμε στις φώτο), η οποία κάνει τον γύρο του κόσμου μόνη της πάνω σε μοτοσυκλέτα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης