Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης 

Την έμπειρη Camelia Liparoti με συνοδηγό τον Xavier Blanco και άλλα έξι πληρώματα με YXZ1000R Turbo Prototype θα κατεβάσει η ομάδα X-Raid Yamaha στο Ράλι Dakar 2023 που ξεκινάει στις 31 Δεκεμβρίου στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρότζεκτ YXZ1000R Dakar ξεκίνησε το 2021, όταν οι ειδικοί ανάπτυξης και προετοιμασίας οχημάτων ράλι της Γερμανικής ομάδας X-raid έτρεξαν με δύο πρωτότυπα στον αγώνα, κατακτώντας την δεύτερη θέση στην κατηγορία T3.1 και εξασφαλίζοντας το Τρόπαιο για Γυναίκες με τη Liparoti πίσω από το τιμόνι και συνοδηγό την Annett Fischer.

Μετά από ένα χρόνο εξέλιξης, η ομάδα επέστρεψε το 2022 με τρία πρωτότυπα YXZ1000R να συμμετέχουν. Η Liparoti έδειξε για άλλη μια φορά τις δυνατότητες του SSV, τερματίζοντας έκτης γενικής στην κατηγορία T3 με συνοδηγό τον Xavier Blanco, ενώ η Fischer με συνοδηγό την Annie Seel τερμάτισε στη 15η θέση εξασφαλίζοντας και το Τρόπαιο για Γυναίκες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το YXZ1000R Prototype side-by-side που ανέπτυξε η X-raid βασίζεται στο Yamaha YXZ1000R παραγωγής, αλλά με πλατύτερο πλαίσιο και μεγαλύτερο μεταξόνιο. Ταυτόχρονα, το κέντρο βάρους έχει χαμηλώσει για να μεγιστοποιηθεί η πρόσφυση και να βελτιωθεί η σταθερότητα. Το σωληνωτό πλαίσιο δίνει μεγαλύτερη αντοχή και έχει σχεδιαστεί για να πληροί τους κανονισμούς της FIA, διατηρώντας παράλληλα το άμεσα αναγνωρίσιμο σχήμα του YXZ1000R. Η X-raid έχει μακρύνει και ενισχύει τα ψαλίδια των αναρτήσεων εμπρός και πίσω, για μεγαλύτερη σταθερότητα και έχει αναβαθμίσει το σύστημα πέδησης. Για το 2023, η X-Raid αύξησε την απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα 998cc DOHC στους 178 ίππους με την προσθήκη συστήματος υπερτροφοδότησης.

Η ομάδα X-raid, έχει κατακτήσει έξι νίκες στο Dakar και πολυάριθμους τίτλους Παγκόσμιου Κυπέλλου FIA σε αγώνες Cross Country. Τα τελευταία χρόνια, υπό την άμεση καθοδήγηση του ιδρυτή της εταιρείας Sven Quandt, η X-raid ανέπτυξε το πρωτότυπο Yamaha YXZ1000R μαζί με τη Yamaha Motor Europe, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των side-by-side οχημάτων και παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανάδειξη νέων ταλέντων. τις δεξιότητές τους.

Camelia Liparoti

Camelia Liparoti – Yamaha Motor Europe ROV Racing Coordinator
«Είμαι ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχω και πάλι στο ράλι Ντακάρ φέτος. Είναι πάντα μια ιδιαίτερη περίσταση και πρόκληση, αλλά είναι ακόμα πιο συναρπαστικό φέτος, ειδικά τώρα που έχουμε το Πρωτότυπο YXZ1000R με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Μετά τα δύο τελευταία ράλι Ντακάρ, καθώς και πολλές δοκιμές, είναι υπέροχο να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Είμαι πολύ υπερήφανη για αυτό το πρoject, με το οποίο έχω ασχοληθεί από την αρχή, όχι μόνο ως οδηγός, αλλά και με την εξέλιξη  του πρωτότυπου. Είμαι επίσης ενθουσιασμένη που έχουμε επτά YXZ1000R Turbo να συμμετέχουν στο ράλι, συμπεριλαμβανομένης μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης