Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δημοσίευσε μια διεθνή αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε από την Piaggio τον Ιούνιο του 2022. Τα σχέδια απεικονίζουν ένα Piaggio MP3 με ένα μπροστινό φέρινγκ που παραμένει ίσιο στον κάθετο άξονα καθώς ένας αναβάτης στρίβει το όχημα στις στροφές. Στα σημερινά MP3 που μπορείτε να αγοράσετε στις αντιπροσωπείες το 2023, αυτό το φέρινγκ γέρνει στις στροφές, μαζί με το υπόλοιπο όχημα.

Ο επίσημος τίτλος της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι το αρκετά περιγραφικό “Saddle-Riding Type Rolling Motor Vehicle with a Not-Rolling Front Fairing”, το οποίο φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό που λέει. Αν και το σχέδιο απεικονίζει ένα MP3, η γλώσσα της Piaggio στο γραπτό τμήμα της αίτησης υποδηλώνει ότι αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε σε τρίτροχα είτε σε τετράτροχα οχήματα όπου υπάρχουν δύο τροχοί μπροστά και τουλάχιστον ένας κινητήριος τροχός πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί η Piaggio θέλει να το κάνει αυτό; Αν μαντέψατε ότι έχει να κάνει με την αεροδυναμική, έχετε δίκιο. Αν μαντέψατε επίσης ότι έχει να κάνει με τη σκόπευση του προβολέα, μάλλον θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας ένα χρυσό αστέρι. Και οι δύο αυτές ανησυχίες αντιμετωπίζονται απευθείας στην αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Piaggio, όπως έχει γραφτεί επί του παρόντος.


Όπως οι περισσότερες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αυτή περιγράφει κάθε πτυχή της εφεύρεσης και τον σκοπό της με εκτενείς λεπτομέρειες. Συνοψίζοντας, η Piaggio αναφέρει:

“Ένας πρώτος στόχος είναι η παροχή μιας μοτοσyκλέτας, με τρεις ή τέσσερις τροχούς, που να έχει ουσιαστικά την ίδια αεροδυναμική συμπεριφορά σε οποιεσδήποτε συνθήκες λειτουργίας. Ένα περαιτέρω αντικείμενο της παρούσας εφεύρεσης είναι να παρέχει μια μοτοσυκλέτα στην οποία το μπροστινό φέρινγκ του οχήματος είναι απλοποιημένο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό αεροδυναμικό προφίλ”.

“Ένας άλλος στόχος είναι η παροχή μιας λύσης που βελτιώνει τη συμπεριφορά των συσκευών φωτισμού (προβολέων) που σχετίζονται με το μπροστινό φέρινγκ χωρίς τη βοήθεια συσκευών προσανατολισμού ή/και άλλων συσκευών με παρόμοιους σκοπούς. Αντικείμενο της παρούσας εφεύρεσης είναι να εφοδιάζει μια μοτοσικλέτα με τρεις ή τέσσερις τροχούς και να μπορεί να παραχθεί εύκολα με ανταγωνιστικό κόστος”.

Αυτό είναι αρκετά απλό, ιδιαίτερα για τη γλώσσα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Όσο για το εάν και πότε μπορούμε να περιμένουμε να δούμε ένα τέτοιο σχέδιο ενσωματωμένο σε μελλοντικά MP3 ή άλλα τρίτροχα ή τετράτροχα οχήματα της Piaggio, μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά από βήματα μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή οχημάτων. Ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης