Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν πρόκειται για ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ασία, το πιθανότερο είναι ότι το Μπαλί στην Ινδονησία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου πολλών ανθρώπων. Το γραφικό τοπίο στις ακτές της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με πολλούς από αυτούς να καταφεύγουν σε ενοικιάσεις μοτοσυκλετών για να μετακινηθούν. Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν μετά από πολλά περιστατικά που συνέβησαν στο συγκεκριμένο θέρετρο και αφορούσαν αλλοδαπούς με μοτοσυκλέτες.

Πράγματι, η κυβέρνηση έχει σχέδια να απαγορεύσει στους τουρίστες να νοικιάζουν σκούτερ και μοτοσυκλέτες, καθώς η υπομονή των ντόπιων με τους απείθαρχους αναβάτες λιγοστεύει. Ο κυβερνήτης του Μπαλί, I Wayan Koster, δήλωσε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το BBC, ότι η απαγόρευση πρόκειται να εφαρμοστεί κάποια στιγμή το 2023. Δήλωσε ότι αντί για μοτοσυκλέτες, οι ξένοι τουρίστες θα επιτρέπεται να νοικιάζουν μόνο αυτοκίνητα που παρέχονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της περιοχής. “Αφού έρχεστε ως τουρίστες, ενεργήστε ως τουρίστες, χρησιμοποιώντας τα οχήματα που έχουν ετοιμάσει ταξιδιωτικοί πράκτορες, αντί να περιφέρεστε με μοτοσυκλέτες, χωρίς να φοράτε μπλουζάκια και ρούχα, χωρίς κράνη, παραβιάζοντας τον Κ.Ο.Κ., ακόμη και χωρίς δίπλωμα”, είπε ο κυβερνήτης.

Σε μια παρόμοια ιστορία που δημοσιεύει στη Guardian, έχουν αναφερθεί αρκετά ατυχήματα τους τελευταίους μήνες, με ορισμένα από αυτά να είναι θανατηφόρα. Πιο πρόσφατα, στις αρχές Μαρτίου 2023, ένας Ρώσος τουρίστας συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης με τη νοικιασμένη μοτοσυκλέτα του, μετά από σύγκρουση με έναν ντόπιο οδηγό. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2023, δύο διαφορετικά ατυχήματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αλλοδαπών τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αυτονόητο ότι η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας του Μπαλί και τα οικονομικά οφέλη που επιφέρει ο τουρισμός ξεπερνούν πολύ τα όρια του Μπαλί, αλλά και της υπόλοιπης Ινδονησίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιέζει για την απαγόρευση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων.

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την εφαρμογή της. Η πλήρης απαγόρευση της ενοικίασης μοτοσυκλετών θα μπορούσε ενδεχομένως να πνίξει τις τοπικές επιχειρήσεις που τις παρέχουν προς ενοικίαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης