Επιμέλεια: Γιάννης Πετρόχειλος

Ο δυσκολότερος και πιο απαιτητικός αγώνας στον κόσμο ξεκινάει σε λίγες ημέρες και δεν είναι άλλος από το Rally Dakar στην Σαουδική Αραβία…Rally Dakar. Μετά το πέρασμα από την Νότια Αμερική τα προηγούμενα χρόνια, το διάσημο ράλι μετακομίζει για το 2021 στην Αραβική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στην Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους απέραντους αμμόλοφους της αραβικής χώρας θα παλέψουν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά και τετράτροχα quad μαζί με τα πληρώματά τους προκειμένου να δαμάσουν τις πιο δύσκολες συνθήκες σε αγώνα.

Φαβορί ο Sainz με ισχυρούς αντιπάλους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων κάθε χρόνο έχουμε πολύ σημαντικές συμμετοχές κάτι που δεν θα μπορούσε να μην συμβεί και φέτος. Ο περσινός νικητής του Dakar, Carlos Sainz, επιστρέφει για να υπερασπιστεί την περσινή του νίκη με την ομάδα της Mini. Ο 58χρονος Ισπανός θα έχει στα χέρια του ένα Mini X-Raid John Cooper Works ειδικά σχεδιασμένο για τον απαιτητικό αγώνα και σίγουρα στόχος του είναι η 4η νίκη στον διάσημο αγώνα.

Ο Sainz πάντως θα έχει σημαντικό ανταγωνισμό από σημαντικούς οδηγούς. Πρώτος και καλύτερος ο Sainz, Peterhansel ή Loeb;teammate του Stephen Peterhansel ο οποίος με 14 νίκες στο τσεπάκι του είναι πλέον ένας θρύλος του Dakar. Ο Γάλλος θα αγωνιστεί με την ομάδα της Mini και φυσικά η νίκη είναι ο μοναδικός του στόχος. Δυνατή συμμετοχή αναμένεται να είναι ο Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ. Ο νικητής του 2019 και μόνιμος στο βάθρο από το 2014, θα αγωνιστεί με την ομάδα της Toyota και θα έχει στα χέρια του ένα ειδικά σχεδιασμένο Hilux.

Ο Loeb επιστρέφει με το Hunter της Prodrive

Πολύ μεγάλο όνομα για το φετινό Dakar είναι ο Sebastien Loeb. Ο Γάλλος πολυπρωταθλητής WRC πέρυσι δεν πήρε μέρος στο Dakar, αλλά φέτος έρχεται με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Το 2019 είχε τερματίσει στην 3η θέση, ενώ φέτος θα αγωνιστεί με ένα Hunter BRX προετοιμασμένο από την Prodrive. Σημαντικά ονόματα είναι επίσης οι Nani Roma (Hunter), Giniel De Villiers (Toyota), Cyril Despres (Peugeot 3008 DKR) και Martin Prokop (Ford Raptor).

Και η Peugeot στο παιχνίδι...

Honda, KTM και Yamaha στη μάχη της νίκης

Δυνατή μάχη αναμένεται και στις μοτοσικλέτες με την περσινή νικήτρια Honda να κατεβαίνει έτοιμη να Φαβορί η KTM, αλλά φοβού Honda και Yamahaυπερασπιστεί τον τίτλο της. Ο Ricky Brabec, νικητής του 2020 θα αγωνιστεί με την ειδικά διαμορφωμένη CRF 450 Rally και στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του ια να φτάσει σε ακόμα μια νίκη. Φυσικά οι KTM και Husqvarna δεν θα αφήσουν στην τύχη τους τα πράγματα έχοντας δυνατές συμμετοχές για το 2021. Ο Χιλιανός Pablo Quintavilla o οποίος τερμάτισε στη 2η θέση πέρυσι, θα αγωνιστεί με μια Husqvarna FR 450 Rally, ενώ την εργοστασιακή ομάδα της Red Bull KTM θα πλαισιώσουν οι Toby Price και Sam Sunderland. Φυσικά για την KTM δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη καθώς πέρυσι έχασε ένα σερί 20 ετών με νίκες στο Dakar από την Honda.

 

 

Η Yamaha θα έχει στην εργοστασιακή της ομάδα τους Short και Caimi οι οποίοι θα αγωνιστούν με WR 450F Rally και τα χρώματα της Monster. Ο Rui Goncalves θα αγωνιστεί με μια Sherco 450 RTR, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Joan Barreda Bort με την εργοστασιακή Honda ο οποίος είχε τερματίσει στην 7η θέση πέρυσι.

 

Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha
Στις 3 Ιανουαρίου η εκκίνηση…

Η μάχη του Dakar αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου με εκκίνηση από την πόλη Τζέντα. Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί έπειτα από περίπου 4.500 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, στις 15 Ιανουαρίου με την επιστροφή στην Τζέντα, ενώ θα περάσει και από την πρωτεύουσα Ριάντ περίπου στα μισά του αγώνα. Καλή επιτυχία σε όλους με ασφάλεια!

Ο χάρτης του Dakar 2021...

 

Όλες οι πληροφορίες του Dakar 2021 εδώ

Highlights του περσινού Dakar για ζέσταμα…

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης