Tου Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

Το 1953 διεξήχθη για πρώτη φορά το ράλι Ακρόπολις. Εξήντα χρόνια μετά, στη σύγχρονη πλέον εκδοχή του, ο εθνικός μας αγώνας ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις ημέρες πολύ σκληρής προσπάθειας, θεάματος και φυσικά απροόπτων. Λένε πως στο ράλι Ακρόπολις καλό είναι να μην κάνεις προβλέψεις και αυτό επιβεβαιώθηκε γι’ ακόμα μια χρονιά. Το μεγάλο φαβορί Σεμπαστιάν Οζιέ, με VW Polo, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, αλλά έμεινε στον… άσο από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή, όταν και σταμάτησε στο 20ό της χιλιόμετρο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νικητές

Στη… μάχη με τις σκληρές ειδικές διαδρομές, όπου τα κλαταρίσματα είχαν την τιμητική τους, νικητής αναδείχτηκε ο Φινλανδός Γιάρι Λάτβαλα με VW Polo. Ακολούθησε ο Ντάνι Σόρντο με Citroen DS3, ενώ την τριάδα τη συμπλήρωσε ο Τιερί Νεβίλε με Ford Fiesta. Τρία διαφορετικά αυτοκίνητα στο βάθρο… Σίγουρα σαν εικόνα δείχνει καλή, αλλά στην πραγματικότητα η διαφορά δυναμικότητας ήταν φανερά υπέρ της VW, που συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των κατασκευαστών. Η διαφορά ήταν φανερή και στο service park ακόμα και από το «στήσιμο» της ομάδας, ενώ όσοι πήγαν στο Λουτράκι θα διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι θεατές βρέθηκαν έξω από το περίπτερο της VW.«Απίστευτο. Η πρώτη μου νίκη με τη VW. Νιώθω φοβερά. Είναι πολύ ωραία που νίκησα εδώ. Πριν από 10 χρόνια έτρεξα για πρώτη φορά εδώ στο WRC και μου πήρε 10 χρόνια να κερδίσω. Σήμερα το πρωί άρχισα να σκέφτομαι τη νίκη, η σημερινή μέρα ήταν ατελείωτη» δήλωσε ο νικητής Γιάρι Λάτβαλα. Από εκεί και πέρα, τη δεκάδα τη συμπλήρωσαν οι Μίκελσεν (VW Polo), Αλ Ατίγια (Ford Fiesta), Όστμπεργκ (Ford Fiesta), Χίρβονεν (Citroen DS3), Προκόπ (Ford Fiesta), Νόβικοφ (Ford Fiesta) και Οζιέ (VW Polo).

Οι Έλληνες

Επειδή όμως το Ακρόπολις είναι εθνικός αγώνας, δεν έλειψαν και οι -λίγες όμως, σύνολο επτά- ελληνικές Ταχύτερος Έλληνας ο Θέμης Χαλκιάς με Mitsubishi EVOσυμμετοχές. Και αυτό διότι η οικονομική κρίση έχει παίξει τον ρόλο της. Ο Θέμης Χαλκιάς μαζί με τον Λεωνίδα Μαχαίρα κατάφεραν να φέρουν το δικό τους Mitsubishi EVO στην κορυφή μεταξύ των Ελλήνων και στην 21η θέση της γενικής κατάταξης. Ακολούθησαν οι Ζούνης – Δεμερτζής με Subaru Impreza (23η θέση γενικής, που για μια ακόμα χρονιά έδειξαν τη θέληση όχι απλώς για συμμετοχή, αλλά και για μια καλή εμφάνιση. Αξίζει να αναφέρουμε και τις 40 συμμετοχές του Χάρη Καλτσούνη, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του Λεωνίδα. Σημαντική ελληνική απώλεια και από την πρώτη ειδική διαδρομή εκείνη του Λάμπρου Αθανασούλα, ο οποίος έσπασε και το χέρι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός έδωσε την εκκίνηση

Σε γενικές γραμμές, το Ακρόπολις παρά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει (οικονομικά κυρίως) κατάφερε και πάλι να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο αγωνιστικό ημερολόγιο. Αυτό ακριβώς, άλλωστε, τόνισε και ένας από τους κορυφαίος συνοδηγούς ράλι στον κόσμο, ο Λούις Μόγια (με τον Κάρλος Σάινθ έχουν διαπρέψει στο WRC), που βρέθηκε στον αγώνα και δήλωσε πως το ράλι Ακρόπολις είναι μέρος του DNA του WRC και μαζί με ορισμένα ράλι όπως εκείνο του Μονακό δεν πρέπει να λείπουν από το ημερολόγιο. Σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να το παραβλέψουμε, η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά στην εκκίνηση, που έδωσε άλλη αίγλη στον αγώνα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνει την εκκίνηση του ράλι Ακρόπολις

Χιλιάδες θεατές

Από πλευράς θεατών, η παρουσία ήταν πολύ έντονη τόσο στο service park όσο και στις ειδικές διαδρομές. Ωστόσο τα… παράπονα δεν έλειψαν, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί ήθελαν να παρακολουθήσουν οδηγούς με έντονη προσωπικότητα και δεύτερον γιατί δεν υπήρχαν Έλληνες που να μπορούν να πλασαριστούν στη δεκάδα.

Το ράλι Ακρόπολις ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέτος ο αγώνας συμπλήρωσε τα 60 του χρόνια και γι’ ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού μέσα από αυτόν φάνηκαν οι ομορφιές της και η φιλοξενία των κατοίκων… Περιμένουμε με αγωνία το 2014…

Η συνέχεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα δοθεί στις 20 έως 23 Ιουνίου, στο ράλι της Σαρδηνίας.

Δεύτερη θέση για τον Ισπανό Ντάνι Σόρντο…

Σκληρή η δουλειά των μηχανικών στο service park

Ο πρώην πιλότος της Formula 1 Ρόμπερτο Κουμπίτσα κέρδισε την κατηγορία WRC2 και τερμάτισε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης

Το ράλι Ακρόπολις στο… service park!


Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και την τελική κατάταξη του ράλι Ακρόπολις πατήστε εδώ

Για να δείτε αναλυτικά τη βαθμολογία των οδηγών στο WRC πατήστε εδώ

Για να δείτε αναλυτικά τη βαθμολογία των κατασκευαστών στο WRC πατήστε εδώ

Δείτε το ατύχημα του Αλ Κασίμ τη δεύτερη μέρα

 

 

Δείτε τι συνέβη στον αγώνα από τις ειδικές 1 έως 5

 

Δείτε τι συνέβη στον αγώνα από τις ειδικές 6 έως 9

Δείτε τα hightlights της δεύτερης ημέρας

Δείτε τι έγινε στις ειδικές 10-12


Δείτε τι έγινε στις ειδικές 13-14

Πάρτε μια γεύση από τη νυχτερινή ειδική της Παρασκευής

Για να διαβάσετε σχετικά άρθρα με το ράλι Ακρόπολις πατήστε εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης