Μηνύματα οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς ενόψει του EKO Ράλι Ακρόπολις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021, 16:00
Μηνύματα οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς ενόψει του EKO Ράλι Ακρόπολις

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Με αφετηρία την Κρήτη, αρχίζει το δεκαήμερο πρόγραμμα προώθησης καλών πρακτικών και μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Θα είναι ένα δεκαήμερο γεμάτο συμβουλές από ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει ασφάλεια και πόσο απαραίτητο είναι να σέβονται όλοι οι οδηγοί τον ΚΟΚ.

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης ασφαλούς οδήγησης θα τελειώσουν λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο μεγάλος μας αγώνας στις 9 Σεπτεμβρίου. Η «κούρσα» για τη διάδοση των μηνυμάτων οδικής ασφάλειας ξεκινά από την Κρήτη.

Στις 3-4 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί το νησί ένα «καραβάνι» κλασικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών «Road Safety ΕΚΟ Acropolis Rally», αποτελούμενο από οχήματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας (ΕΟ ΦΙΛΠΑ).

Πριν το «καραβάνι Road Safety» καταλήξει, το απόγευμα του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι του Ηρακλείου με τον εντυπωσιακό στόλο οχημάτων και σε συνεργασία με τους Δήμους, την ΕΛ.ΑΣ. και τοπικούς φορείς, θα διοργανωθούν σχετικές εκδηλώσεις, μεταφέροντας μηνύματα οδικής ασφάλειας σε:

• Χανιά
• Ρέθυμνο
• Σπήλι
• Αγία Γαλήνη
• Κόκκινο Πύργο
• Μοίρες
• Καλαμάκι
• Μάταλα
• ΑρχάνεςΣτο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συμμετοχή των αρμόδιων τοπικών φορέων, θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση σύγκρουσης (crash test) και απεγκλωβισμού τραυματία. Μετά την Κρήτη, την παραμονή της έναρξης του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στις 8 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη θα πάρει η Αθήνα, όπου στο περιστύλιο του Ζαππείου θα διενεργηθεί ανάλογη δοκιμή (crash test). Επίσημος προσκεκλημένος σε αυτή την επίδειξη θα είναι ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης .Ο υφυπουργός δήλωσε:

«Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η ανάπτυξή του έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, στις χώρες όπου ανθεί, ότι συνδέεται ευθέως με θετικές κοινωνικές συμπεριφορές στους τομείς της ασφαλούς οδήγησης και συμπεριφοράς. Επιδιώκουμε, λοιπόν, σε συνεργασία με τη FIA, μέσα από το Ράλι Ακρόπολις και τα άλλα μηχανοκίνητα γεγονότα που διοργανώνουμε στη χώρα, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να διαδώσουμε τα μηνύματα για τη ζωτική οδική ασφάλεια και συμπεριφορά».

Αμέσως μετά την καρό σημαία του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, οι δράσεις «Road Safety» δεν θα σταματήσουν. Αντίθετα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι την έναρξη του επόμενου ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις το 2022. Όλες οι προσπάθειες για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, με σκοπό να αναδειχθεί και το κοινωνικό «πρόσωπο» του μηχανοκίνητου αθλητισμού, παράλληλα με το αγωνιστικό και το τεχνολογικό.

Η καμπάνια Οδικής Ασφάλειας επικοινωνεί καλές πρακτικές με πρωταγωνιστές διάσημους αθλητές. Βασίζεται στα πρότυπα της παγκόσμιας καμπάνιας της FIA #3.500lives, που επικοινωνεί ότι κάθε 24 ώρες χάνονται παγκοσμίως 3.500 ζωές σε τροχαία δυστυχήματα. Δηλαδή τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάθε λεπτό.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021, 16:07