Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα, Αναπληρωτή Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-σεχίρ της Κωνσταντινούπολης

Επέπρωτο να το δούμε και αυτό! Να δούμε τι άλλο θα δούμε σ’αυτή την ζωή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία εκτός κάθε διπλωματικής πρακτικής παράσταση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν, θεώρησε σκόπιμο να απαριθμήσει τα χρόνια προβλήματα, που ταλανίζουν τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις!

Έως εδώ ουδέν το μεμπτόν! Όμως, με ποιό σκοπό το έκανε αυτό; Το έκανε για να ενημερώσει την τουρκική κοινή γνώμη;!!! Ή μήπως το έκανε για να ενημερώσει την κοινή γνώμη της Ελλάδος;

Το επιχείρημα ότι <απευθυνόταν στην Ευρώπη> είναι πέρα για πέρα σαθρό,ανεδαφικό, αβάσιμο και προσβάλλει την λογική κάθε εχέφρονος ανθρώπου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα κάθε διπλωματικής πρακτικής

Θα πρέπει να επισημάνω ότι αυτή  η παράσταση (πραγματικό ) του Νίκου Δένδια ουδόλως συνάδει με την διπλωματική πρακτική!

Ούτε κατά τον ψυχρό πόλεμο (1945-1991), ούτε στις πολυάριθμες κρίσεις που βιώσαμε στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όπως οι κρίσεις του διηρημένου Βερολίνου (1948-1949 και 1961),η κατοχή της Αυστρίας από  τα σοβιετικά στρατεύματα  (1945-1955), ούτε σε περιφερειακούς πολέμους, όπως η η κρίση του Σουέζ (1956-1957) , οι αραβο-ισραηλινές συρράξεις (1948,1967,1973), οι πόλεμοι στην Γιουγκοσλαβία (1991-1999/2001) οι ινδο-πακιστανικοί πόλεμοι  (1947,1965,1971,2019), ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988), είδαμε τέτοια ανάρμοστη σε Υπουργό Εξωτερικών συμπεριφορά!

Eγώ θα μπορύσα να συγκρίνω αυτό το του Νίκου Δένδια με εκείνη την αξέχαστη πράξη του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ, να κτυπά  το παπούτσι του πάνω στο έδρανο  της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ! (12 Οκτωβρίου 1960)

Την απαρίθμηση των χρόνιων προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει ο γνωστός για τις γκάφες του Νίκος Δένδιας στην αίθουσα των συνομιλιών.Εκεί, κατά τις συνομιλίες θα μπορούσε να πει αυτά και περισσότερα!

Όχι όμως, υπό το φως των προβολέων και με τυμπανοκρουσίες! Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται η αλγεινή εντύπωση ότι ο επιδιώκων την δημοσιότητα απευθύνεται στην κοινή γνώνη της χώρας του, αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό των συμπατριωτών του με τον προφανή σκοπό της άγρας ψήφων!

Εάν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος ότι,δηλαδή ο Νίκος Δένδιας περιεβλήθη δόξαν και γόητρον εθνικού ήρωος, που θα του επέτρεπε να γίνει <Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη>, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι, κάνοντας τις γνωστές δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα,είχε το βλέμμα του στραμμένο στους Έλληνες ψηφοφόρους!

Το γεγονός ότι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει γνωστό ότι με δική του εντολή ο Νίκος Δένδιας έκανε τις εν λόγω δηλώσεις, επιβεβαιώνει πανηγυρικά την γνώμη αυτή! Και μάλιστα,ότι επεδίωξε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει την μερίδα που του αναλογεί,από την δόξα και το κλέος του σύχγρονου εθνικού ήρωος!

Εικόνα χώρας αντάξιας του τρίτου κόσμου!

Η χρησιμότης της προσφυγής στην δημοσιότητα

Προσφυγή στην δημοσιότητα κάνεις ή δηλώνεις ότι θα κάνεις,εάν έχεις την πεποίθηση ότι, με την δημοσιότητα θα <ασκήσεις πίεση> στον συνομιλητή σου,  κερδίζοντας την συμπάθεια της κοινής γνώμης της χώρας του συνομιλητή σου!

Παράδειγμα από την πρόσφατη διπλωματική ιστορία θα μπορούσα να αναφέρω αυτό, που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε πει,το 1975, στον Καγκελάριο της τότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ (Helmut Schmidt), ο οποίος με σθένος και με πείσμα αντιτασσόταν στην αποδοχή της Αίτησης Ενταξης  της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαικές Κοινότητες!

Είπε το εξής:

<Καλά κύριε Καγκελάριε, τώρα που θα βγούμε έξω και θα κάνουμε δηλώσεις στους εκπροσώπους του τύπου, εγώ θα πω ότι,εσείς αντιτάσσεστε στην εισδοχή στις Ευρωπαικές Κοινότητες της Ελλάδος,μιάς χώρας με τον αρχαιότερο πολιτισμό,της χώρας που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας>!

Τελικά, δεν παρέστη ανάγκη να κάνει αυτή την δήλωση.

Είναι προφανές ότι ο αείμνηστος Κ.Καραμανλής είχε υπόψη του το ρεύμα φιλελληνισμού,που τότε υπήρχε στην Γερμανία και το τροφοδοτούσαν οι κλασσικής παιδείας Γερμανοί διανοούμενοι και άνθρωποι των γραμμάτων. Σε αυτούς θα απευθυνόταν!

Επίσης,όταν κρίνεις ότι μπορείς να προσφύγεις στην δημοσιότητα, ενδείκνυται να <παραστήσεις το θύμα,τον αδικούμενο, τον αδύναμο> προκειμένου να κερδίσεις την συμπάθεια της κοινής γνώμης της χώρας του συνομιλητή σου!

Ποτέ δεν παριστάνεις τον <δυνατό που απειλεί με κυρώσεις> και συστηματικά αποφεύγεις τους λεονταρισμούς, όταν μάλιστα είσαι Ελλάδα και δεν είσαι Κίνα, ούτε ΗΠΑ,ούτε Ρωσία!

Η κοινή γνώμη συμπαθεί τον αδύναμο, τον αδικημένο,τον κατατρεγμένο,τον καταπιεσμένο και αποστρέφεται τις απειλές, τους λεονταρισμούς και την επείδειξη ισχύος!

Καθίσταται σαφές ότι, τίποτα από όλα αυτά δεν έπραξε ο Νίκος Δένδιας!

                Το ολισθηρό ατόπημα του Νίκου Δένδια

Άρχισε την συνέντευξή του υπενθυμίζοντας ότι, <οι κυρώσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου είναι πάνω στο τραπέζι>!

Ακριβώς αυτή η δήλωση του Νίκου Δένδια προσέβαλε τους Τούρκους! Διότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εμφανίσθηκε ως<ο ισχυρός>, ο οποίος έχοντας από πίσω του την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αισθάνθηκε ότι είναι σε θέση να <απειλήσει με κυρώσεις> την χώρα, στο έδαφος της οποίας βρισκόταν!

Έτσι, διέθεσε δυσμενώς έναντι του την κοινή γνώμη της Τουρκίας!

Ο άνθρωπος είναι άσχετος με την Διπλωματία! Απέδειξε περίτρανα ότι είναι άσχετος και με την ψυχολογία!

Η διεξαγωγή συνομιλιών προυποθέτει την κατάλληλη ατμόσφαιρα!

Πως θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα, όταν ο Νίκος Δένδιας εκ προιμίου απειλεί με κυρώσεις;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό,αλλά ουσιαστικό!

Στο σημείο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινήσω ότι,στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όλοι οι Τούρκοι, Κεμαλικοί και μή-Κεμαλικοί, θρησκευόμενοι και μή-θρησκευόμενοι, κεντρώοι, σοσιαλιστές,σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί,δεξιοί κοι οι κομμουνιστές είναι εναντίον της Ελλάδος! Υπάρχει μία παντουρκική σύμπνοια, μία παντουρκική ομοφωνία, ένα συμπαγές παντουρκικό μέτωπο εναντίον της Ελλάδος!

Ολοκληρώνοντας τις αναπτύξεις μου, ενδείκνυται να σταθώ σε κάποια επιμέρους άκρως σημαντικά θέματα:

ı.Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Είναι αυτονόητη  η υποχρέωση όλων των κρατών να συμμορφώνονται με τις επιταγές των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Δένδιας συμπεριφέρεται ως σημαιοφόρος του Διεθνούς Δικαίου. Κρατώντας ως λάβαρο το Διεθνές Δίκαιο, διακηρύσσει ότι όλα τα κράτη και πρωτίστως η Τουρκία , πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου!

Ουδεμία διαφωνία επ’αυτού!

Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε εάν ο ίδιος, ασκώντας εξωτερική πολιτική, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο!

Στην προσπάθεια μας αυτή, φοβάμαι ότι θα συναντήσουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις!

Στην Λιβύη,όπου υπάρχει μία εσωτερική αναταραχή, μία ένοπλη εξέγερση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβερνήσεως της χώρας,που είναι και η μόνη νόμιμη κυβέρνηση αυτής, ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών της  Ελλάδος συναγελάζεται, συνεργάζεται και συνομιλεί με τους στασιαστές, τους κινηματίες, τους  πραξικοπηματίες, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έτυχαν καμίας διεθνούς αναγνωρίσεως! Επομένως, κινούνται στη σφαίρα του ποινικού δικαίου, ως ένοχοι εγκλημάτων κατά του κράτους!

Μάλιστα, ποδοπατώντας κάθε διπλωματική παράδοση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πραξικοπηματία στρατηγό Χανίφη Χάφταρ σε επίσημο δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών!!!!

Το ίδιο διάστημα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν δήλωσε ότι,οι Ρώσοι που βρίσκονται στην Λιβύη,δηλαδή οι μισθοφόροι της Εταιρίας Βάγκνερ, είναι ιδιώτες και δεν εκπροσωπούν το Ρωσικό κράτος!

Και βέβαια, κρατικοί αξιωματούχοι της Γαλλίας αποφεύγουν επιμελώς κάθε επίσημη επικοινωνία με τους πραξικοπηματίες,τους στασιαστές και τους κινηματίες της Λιβύης,μολονότι πράκτορες της Γαλλίας υποκίνησαν την εξέγερση κατά του Καντάφι!

Δεν υπάρχει τραγικότερη και απεχθέστερη εικόνα από το να βλέπεις τον Υπουργό Εξωτερικών μιάς χώρας, που υπέφερε από πραξικοπήματα και αντιπραξικοπήματα , που η διχοτόμηση της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος, που ο Πρωθυπουργός της δηλώνει  ότι, όταν ήταν 6,5 μηνών……..ήταν πολιτικός κρατούμενος, να συνομιλεί επίσημα με τους πραξικοπηματίες, και όχι με την διεθνώς αναγνωρισμένη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, και να προσκαλεί σε επίσημο δείπνο τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, τον κινηματία Χανίφη Χάφταρ!!!!!!

Αν αυτό δεν είναι χονδροειδέστατη περιφρόνηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τι είναι;

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Λιβύη, (12 Απριλίου 2021) ο <θεματοφύλακας> του Διεθνούς Δικαίου Νίκος Δένδιας,Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, επισκέφτηκε την Βεγγάζη και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής κινηματία Σάλεχ και την παρέα του!

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τον στασιαστή Πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ την επαναλειτουργία του Προξενείου της Ελλάδος στην Βεγγάζη!

Θα πρέπει να σημειώσω ότι,κατά το Διεθνές Δίκαιο , ο Υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους επικοινωνεί με τον Υπουργό Εξωτερικών ενός ξένου κράτους! Θεμελιώδης κανόνας του Διεθνούς Δικαίου!

Η λειτουργία Προξενείου σε μία πόλη ξένης χώρας, είναι θέμα που συζητείται με το Υπουργείο Εξωτερικών της ξένης χώρας!

Αυτοί οι θεμελειώδεις κανόνες, που ρυθμίζουν τις διακρατικές σχέσεις, εμπεριέχονται:

α) στην Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις και

β) στην Συνθήκη της Βιέννης του 1963 για τις Προξενικές Σχέσεις.

Και οι δύο αυτές συνθήκες κωδικοποίησαν το προισχύον Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο.

Δεν αργεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, όχι απλώς παρεβίασε, αλλά ποδοπατώντας κατεξευτέλισε τις δύο αυτές διεθνείς συνθήκες!

Και τολμά να παριστάνει τον ιεροκήρυκα του Διεθνούς Δικαίου!

Καλά δεν ντρέπεται!

Ποιόν κοροιδεύει!

Δάσκαλος που δίδασκε και νόμο δεν κρατούσε!!!

ii) Διαφορετικό εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου

Μπορεί η ρύθμιση αυτή να έγινε στην δεκαετία του ’30 και η Τουρκία να διαμαρτυρήθηκε το 1975, δηλαδή ύστερα από 40 (και όχι 50) χρόνια,όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, δεν παύει όμως αυτή η ρύθμιση, εύρος χωρικών υδάτων 6 ν.μ. και εύρος εναέριου χώρου 10 ν.μ. να είναι μία παγκόσμια πρωτυπία!

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει προηγούμενό της, ούτε όμοιό της!

iii) Η Μουσουλμανική μειονότης της Δυτικής Θράκης

Πράγματι, η Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο για Μουσουλμάνους στην Ελλάδα και μή-Μουσουλμάνους στην Τουρκία (άρθρα 39 και 45). Τούτο συνέβη,διότι όταν έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη αυτής της συνθήκης (20 Οκτωβρίου 1922-24 Ιουλίου 1923), ίσχυαν τα δεδομένα της εννόμου τάξεως του Οθωμανικού κράτους, που ήταν η κατά τον Ιερό Νόμο του Ισλάμ διάκριση των προσώπων με κριτήριο την θρησκεία, και όχι την εθνικότητα, σε Μουσουλμάνους και μή-Μουσουλμάνους. Συναφές είναι το σύστημα των Μιλλέτ.

Η αραβική λέξη <Μιλλέτ> σημαίνει το έθνος. Όμως, ο όρος αυτός εχρησιμοποιείτο προς υποδήλωση της θρησκευτικής κοινότητος.

Το ίδιο κριτήριο της θρησκείας ελήφθη υπόψη και κατά την συνομολόγηση της Συμβάσεως περί Ανταλλαγής Πληθυσμών της 30ης Ιανουαρίου 1923 (άρθρο 1).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον Αλβανοί Μουσουλμάνοι από την Ήπειρο συμπεριελήφθησαν στους ανταλλάξιμους και υποχρεώθηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία!

Όμως, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εφαρμόζοντας την Ευρωπαική Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών του 1950, έκρινε ότι, η Ελλάδα, απαγορεύοντας στα μέλη της μειονότητας της Δυτικής Θράκης  να χρησιμοποιήσουν τον όρο <Τουρκικός/ Τουρκική> ή <Τούρκοι> στην επωνυμία σωματείου που ιδρύουν,παραβιάζει την ελευθερία εκφράσεως και την ελευθερία του συνεταιρίζεθαι,όπως οι ελευθερίες αυτές προστατεύονται από την προαναφερθείσα Ευρωπαική Σύμβαση! (βλ. Βύρων Ματαράγκας, Η ύπαρξη και ο χαρακτηρισμός μιάς μειονότητας ως φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής ή γλωσσικής,η Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση <Τουρκική Ένωση Ξάνθης και λοιποί κατά Ελλάδος> ,Ελληνική Επιθεώρηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Τόμος ΧIV, Αρ.55/2012, Αντ, Σάκκουλας, σελ.633-673).

Ως γνωστόν,την Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης συνθέτουν Τούρκοι, Πομάκοι και Αθίγγανοι.

iv) Η αναφορά στην σκέπη της Ε.Ε.

 Όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830,τέθηκε υπό την προστασία των τριών (3) Προστάτιδων Δυνάμεων, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Φαίνεται πως το γεγονός αυτό έχει καταχωρηθεί στο DNA των Νεοελλήνων  και του σύγχρονου Ελλαδικού κράτους, το οποίο αισθάνεται την ανάγκη να βρίσκεται πάντοτε κάτω από τις φτερούγες ενός ισχυρού αετού!

Στο παρελθόν αυτός ο ισχυρός αετός ήταν η Αγγλία, η οποία πράγματι,αρκετές φορές <έσωσε> την Ελλάδα από βέβαιη καταστροφή ή περαιτέρω κατάρρευση!

Θα αναφερθώ μόνο σε δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθοριστικά για την διατήρηση της υποστάσεως του Ελλαδικού κράτους και την τύχη του Ελληνισμού!

Στον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1897, επί Τρικούπη, τον οποίο προκάλεσαν οι Έλληνες που επιτέθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Τούρκοι κυνήγησαν τους Έλληνες μέχρι την Λαμία!

Εάν, την στιγμή εκείνη, δεν παρενέβαινε η Αγγλία ζητώντας από τον σουλτάνο να αποσύρει τα στρατεύματα του,οι Τούρκοι θα έφθαναν μέχρι την Αθήνα!

Υπενθυμίζω ότι, τότε το Ελλαδικό κράτος έφθανε μέχρι την Λάρισα!

Στην Διάσκεψη της Λωζάνης (Οκτώβριος 1922-Ιούλιος 1923) αυτός ο οποίος <έσωσε> την ηττημένη Ελλάδα από την περαιτέρω κατρακύλα, είναι ο Λόρδος Κώρζον!

Ένα αιώνα μετά από εκείνη την τραγική εμπειρία, η Ελλάδα προσπαθεί να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της με την γειτονική Τουρκία καταφεύγοντας πάλι κάτω από τις φτερούγες ενός άλλου ισχυρού αετού, αυτή την φορά του αετού της Ε.Ε.!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης