Μάκης Σεριάτος

Στην παγκόσμια αγορά των ειδικών του χρήματος προβλέπουν μια οικονομική «θύελλα» που θα προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία της Ευρώπης, δείχνουν τις πληθωριστικές πιέσεις , τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις ελλείψεις -αυξήσεις στα τρόφιμα και την έλλειψη συνεννόησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν τις αιτίες του κακού που έρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θύελλα έρχεται και δεν χρειάζεται να είσαι μέντιουμ για να το προβλέψεις γιατί αυτήν τη θύελλα την έχουν προκαλέσει οι ανθρώπινες αποφάσεις, η απληστία και η βλακεία  και όχι η κλιματική αλλαγή ,η φύση ή η Θεία δίκη !

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει αν θα βρέξει ή αν έρχεται τυφώνας!

Οι κάτοικοι δεν ξέρουν αν χρειάζεται αδιάβροχο ή πρέπει να πάνε σε καταφύγιο! Οι ειδικοί ψιθυρίζουν πως  η Fed μπορεί να τα καταφέρει»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε Homo sapiens και η ανασφάλεια, μας δημιουργεί φόβο και ο φόβος δημιουργεί πληθωρισμό !

Πληθωρισμό σε  όλα, στη λογική και στα συναισθήματα, όχι μόνο στην οικονομία !

Όταν δεν ξέρεις πόσο θα έλθει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, πόσο θα κάνει η βενζίνη αύριο, που θα πάνε οι τιμές στο σούπερ μάρκετ, αν τελικά θα αυξηθούν οι τιμές σε ότι έχεις προγραμματίσει να κάνεις τότε αποσταθεροποιείται και η συμπεριφορά μας και έτσι οι γύρω μας φτάνουν σε σημείο που και αυτοί με την σειρά τους αλλάζουν απέναντι μας.

Ο πληθωρισμός στη συμπεριφορά μας μοιάζει για τους γύρω μας σαν την καταιγίδα. «Όμως επειδή  δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια μικρή ή για μία μεγάλη καταιγίδα. Καλύτερα να είμαστε έτοιμοι για την μεγάλη!».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Chase ανέφερε ότι η οικονομία «διαστρεβλώνεται» από τον πληθωρισμό. Όμως αυτός ο πληθωρισμός διαστρεβλώνει τους ανθρώπινους χαρακτήρες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο καμία  αγορά δεν είναι προετοιμασμένη, γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μια απίστευτη αλληλεπίδραση που πριν δέκα χρόνια δεν υπήρχε !

Σήμερα ένας μικρός πόλεμος μπορεί να φαίνεται παγκόσμιος αλλά και το ανάποδο, οι  τιμές στο βενζινάδικο στην Σαουδική Αραβία μοιάζει να είναι στην γειτονιά μας.  

Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και ότι μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις, όμως δεν ισχύει το ίδιο στην Ευρώπη!

Οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι όπως την «θύελλα» που αντιμετώπισαν οι τράπεζες το 2007 και το 2008, όταν η αγορά έλιωνε και πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν, τότε δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής σε κάθε σπίτι !

 Αλλά η θύελλα της “ρήτρας αναπροσαρμογής σε κάθε σπίτι “είναι αρκετά πιο επικίνδυνη , και σίγουρα πιο καταστροφική από μια κανονική καταιγίδα γιατί βρέχει μέσα σε κάθε σπίτι.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος που έχει στις τιμές όχι μόνο του πετρελαίου, έχει μπει σε κάθε Ευρωπαϊκό σπίτι.

Αυτή η σύγκρουση θα συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού.

Όλα αυτά δημιουργούν μια ρήτρα “προσαρμογής” που οι κοινωνίες δεν έχουν ξαναζήσει!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης