ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΙΚΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ – ΘΕΛΕΤΕ, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλεάνθης Γρίβας

15 Μάϊου 2023

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε γνήσια αυθόρμητο και αχειραγώγητο κοινωνικό κίνημα, μετά από μια πρώτη περίοδο «δημιουργικού χάους», αρχίζει να εφευρίσκει δικές του μορφές αυτο-οργάνωσης και να συγκροτεί σταδιακά μια πλατφόρμα πολιτικών διεκδικήσεων, διαμέσου της οποίας περνάει από τη φάση του «τί δεν θέλω» στη φάση του «τι θέλω»

Επιθυμώντας να συμβάλλω σ’ αυτή τη διεργασία, θέτω για συζήτηση και κριτική μια ενότητα προτάσεων, οι οποίες είναι διαρκώς ανοικτές για διόρθωση, συμπλήρωση ή απόρριψη. Αυτές οι διεκδικήσεις βρίσκονται εντός του πλαισίου της κυριαρχίας μας, και δεν συγκρούονται με τις υπερεθνικές αποικιοκρατικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι εγχώριες πολιτικές και οικονομικές κλεπτοκρατικές μαφίες, ερήμην και εναντίον μας. 

Νομίζω ότι εάν τεθούν αυτά τα ερωτήματα, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα απαντούσε μόνο καταφατικά,  ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές προτιμήσεις, επιλογές ή αγκυλώσεις της.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

▪ ΘΕΛΕΤΕ να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών (π.χ. σε 100 ή σε 150)

 

▪ ΘΕΛΕΤΕ να προσδιοριστεί ανώτατο όριο στις θητείες των βουλευτών (μέχρι δύο).

▪ ΘΕΛΕΤΕ να συνδεθεί ο μισθός των βουλευτών με τον κατώτερο μισθό των πολιτών (π.χ. σε αναλογία 4 ή 5 προς 1), πράγμα που θα λειτουργεί ως κίνητρο για να επιδιώκουν αύξηση του κατώτερου μισθού προς όφελος των εργαζομένων  

▪ ΘΕΛΕΤΕ να καταργηθούν όλα τα προνόμια και οι ασυλίες των βουλευτών και των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων. 

▪ ΘΕΛΕΤΕ να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη, δεδομένου ότι οι βουλευτές δεν μπορεί να είναι άεργοι και, συνεπώς, καλύπτονται από το επαγγελματικό ασφαλιστικό τους ταμείο, 

▪ ΘΕΛΕΤΕ να καταργηθούν όλες οι αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των διάφορων επιτροπών της βουλής, δεδομένου ότι αυτή είναι η δουλειά για την οποία εκλέγονται και πληρώνονται, 

▪ ΘΕΛΕΤΕ να καταργηθούν όλες οι παροχές σε χρήμα, «είδος» και υπηρεσίες (όπως ατέλειες σε μετακινήσεις και επικοινωνίες, αυτοκίνητα, οδηγούς, υπαλλήλους των πολιτικών τους γραφείων, απασχόληση αστυνομικών για τη φύλαξή τους – από ποιους;), κ.α.

▪ ΘΕΛΕΤΕ να  υπάρχει δυνατότητα άμεσης παραπομπής στη δικαιοσύνη και ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας εκείνων που παραβιάζουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

 

▪ ΘΕΛΕΤΕ να καθιερωθούν υποχρεωτικά Δημοψηφίσματα (κατά το Ελβετικό πρότυπο)

▪ Με τη συγκέντρωση υπογραφών (π.χ. 100 έως 200 χιλιάδων),

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης