του Γιάννη Αγγέλογλου

Συνοψίζοντας συγκριτικά σύμφωνα με την eu.support@statista.com (παγκόσμια πλατφόρμα επιχειρηματικών δεδομένων), απ΄ την αρχή της πανδημίας μέχρι 20.11.2020, η Ελλάδα με πληθυσμό 10.724.599 κατοίκων είχε 91.619 κρούσματα της COVID-19, και η Κίνα με πληθυσμό 1.400.050.000 κατοίκων είχε 86.442 κρούσματα, ήτοι περίπου 5.000 λιγότερα. (απογραφή πληθυσμών για αμφότερες τις χώρες, στατιστικά ΟΗΕ του έτος 2019).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκεπτικισμός που εμφορείται απ΄ την συγκριτική θεώρηση των αριθμών, μας φέρνει συνειρμικά κι αναπόδραστα την προπαπαγανδιστική απόκρυψη της αλήθειας απ΄ τα ολιγαρχικά και μη, καθεστώτα, την ονοματοδοσία της ισπανικής γρίπης που ήταν στην πραγματικότητα ασιατική, τις μηδενικές δήθεν περιπτώσεις ντόπινγκ Ανατολικής Γερμανίας και της Σοβιετίας, τις ελάχιστες ανακοινώσεις των περιστατικών αυτοχειρίας, προ κρίσης, της θρησκόληπτης χώρας μας, τις οποίες αυτοκτονίες, οι επικοινωνιακές ανάγκες της εθνικής μας μεμψιμοιρίας ανέβασαν σε δυσθεώρητα ύψη, σχεδόν όσο τις περιώνυμες της Σουηδίας, από κατάθλιψη. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αυτοχειρίες δεν διέφεραν θεαματικά από κράτος σε κράτος, μόνο που η Σουηδία δήλωνε τον πραγματικό αριθμό, ενώ η χώρα μας τον απέκρυπτε, από παράδοση.

Μαζί μ’ αυτές πολλά  προσέκρουε στην κουλτούρα της θρησκοληψίας και της προγονοπληξιας πολλών Ελλήνων, πατριωτικά υπερήφανων,  η άρνηση της χριστιανικής ταφής των αυτόχειρων από τους παπάδες. Η Σουηδία παρεμπιπτόντως, η οποία  κατηγορήθηκε για κυνισμό στην  διαχείριση της πανδημίας, είναι απ΄ τις λίγες χώρες στον κόσμο, – ίσως η μοναδική -που ανακοίνωσε έναν τεράστιο αριθμό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων των τεστ covid 19, ζητώντας συγνώμη απ΄ αυτούς που υπέστησαν την ψυχική οδύνη του λάθους.  Την αλήθεια αντέχουν οι νοήμονες, -παρ’ όλη τη θλίψη τους-, τη διαχείριση του άγχους οι νουνεχείς κι οι εναργείς και η αληθοφάνεια πλανά εύκολα την αβελτηρία των εύπιστων και όσων βλέπουν a priori μόνο αυτό που θέλουν. 

O πανικός καραδοκεί κι ο επικείμενος  ακούσιος εγκλη(μάτι)σμός μιας ολόκληρης χώρας εγκυμονεί κι υποθάλπει πολλά δεινά, όταν η ταραχή που επιφέρει η δισερμήνευτη πανδημία, η “triage” και τα επιβαλλόμενα διακρατικά κοινά πρωτόκολλα διαχείρισής της, τον μετατρέψουν σε ψυχική δυσλειτουργία με όση ενδοοικογενειακή βία συνεπάγεται. Ελλάς ένα απέραντο …. κομείο. O νοών νοείτω και ουαί …τοις ανοήτοις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ. Αγγέλογλου είναι βιολόγος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης