Ώρα για ανάταξη του Ελληνισμού II

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:33
Πέτρος Δούκας
Ώρα για ανάταξη του Ελληνισμού II

Αγαπητοί φίλοι, 

Ο Ελληνισμός απειλείται με τρόπους που ίσως δεν είναι τόσο ορατοί ‘δια γυμνού οφθαλμού’.

(1) ο πληθυσμός μας ελαττώνεται. Μέχρι το 2050, από τα 11 εκατομ. θα λιγοστέψουμε στα 9,5 εκατ. 

(2) το ίδιο θα ισχύει και για την Ελληνική γλώσσα• λιγότεροι Έλληνες θα μιλάνε Ελληνικά και θα χρησιμοποιούνε, όπως πάει το πράγμα, όλο και λιγότερες λέξεις από το πάμπλουτο λεξιλόγιο της γλώσσας μας!

Εκτός από αυτά, 

(3) υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα με την προσφορά Ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, και την έλλειψη πόρων για να στέλνουμε δασκάλους και να συντηρούμε σχολεία. 

Και όμως, υπάρχουν λύσεις όπως της Zoom distance learning / video communications (και πολλές άλλες), που θα μπορούσε να αξιολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και η Ακαδημία Αθηνών, και πολλοί άξιοι λόγιοι (ενδεικτικά: Απ. Πιερρής, Στ. Ράμφος, Παναγ. Δρακόπουλος, Μαρία Ευθυμίου, Αγγελική Κοτταρίδη, Παντ. Μπουκάλας), έτσι ώστε τα Ελληνάκια στο εξωτερικό να μπορούν να διδάσκονται Ελληνικά, Ελληνική ιστορία, και ελληνική κλασσική φιλολογία!

Σε αυτή τη προσπάθεια, από πλευράς αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας, θα μπορούσαν να συνδράμουν το Πολυτεχνείο, εκπαιδευτικοί οργανισμοί με τέτοια high-tech εμπειρία (όπως για παράδειγμα το ACS-American Community Schools που προσφέρει hybrid and online courses στα Ελληνικά σε μαθητές δημοτικού, γυμνάσιου και Λυκείου και σε 120 παιδιά απο την Κίνα -σε σύνολο 1100 μαθητών) και εταιρείες όπως η Cosmote, η Vodafone, η Lancom, και πλήθος άλλων!

—Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν και τα παιδάκια στις 4 γειτονικές μας Χώρες, να «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας», με ειδικά κίνητρα για όσους περνάνε κάποιες εξετάσεις (βίζα, υποτροφίες, κλπ.)! [όπως αγόρευε ο Ισοκράτης, «τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας». Πανηγύρ.50]

Έτσι μπορεί η Ελλάδα (που είναι η μόνη Χώρα στη ΝΑ Ευρώπη που μετέχει στο κοινό νόμισμα και στο Σένγκεν), να αναδειχθεί ως η κινητήρια δύναμη προόδου και πολιτισμού στη περιοχή μας.

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολύ έξυπνες και πολύ οικονομικές tailor-made προσβάσεις (κομμένες-ραμμένες στις ανάγκες και τους στόχους) στη γνώση!

«οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (=η πραγματικότητα και οι εξελίξεις δεν κάθονται να σε περιμένουν), όπως έλεγε ο Περικλής στους Αθηναίους [Θουκ 1.142.2] για να μην λιποψυχήσουν και συνθηκολογήσουν με τη Σπάρτη.

Τι λέτε;

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:36