Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης – Καθηγητής Καρδιολογίας

Η Εικονική Πραγματικότητα, είναι η προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη στην ψηφιακή τεχνολογία. Στην εικονική πραγματικότητα ο χρήστης του υπολογιστή μεταφέρεται σε ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό και φτιαγμένο από υπολογιστή περιβάλλον. Ανάλογος όρος με την εικονική πραγματικότητα που χρησιμοποιείται συχνότερα τελευταία, είναι το Εικονικό Περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ευρεία έννοια, η προσπάθεια δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας ξεκινά από την προϊστορία, από τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα τεχνητό περιβάλλον, ζωγραφίζοντας στα σπήλαια παραστάσεις από ζώα εκείνης της εποχής, παραστάσεις που σώζονται μέχρι την εποχή μας .

Σήμερα, με την εκρηκτική επέκταση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας επεκτείνονται σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Δηλαδή εφαρμογές όπως στα παιδικά παιχνίδια έως και τις αναπαραστάσεις από τον μελλοντικό κόσμο και την ζωή έξω από το γήινο περιβάλλον.

Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον, η εικονική πραγματικότητα θα αποτελεί αναγκαίο μέσο αλλά και θεραπευτική διαδικασία που θα βοηθάει τον μέσο άνθρωπο να ισορροπεί τον ψυχισμό του και να προσαρμόζεται σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς, δημιουργώντας του μη διαχειρίσιμο καθημερινό άγχος .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

…Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Συνεχείς, κλιμακούμενες σε προκλητικότητα και επιθετικότητα, δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως του προέδρου τους, που αμφισβητούν ευθέως τα σύνορα και την επικράτεια της χώρας μας, αλλά και έμπρακτες συνεχείς αμφισβητήσεις του εθνικού μας χώρου με παραβιάσεις του ελληνικού ουρανού…

Παρουσιάζουν χάρτες που περιγράφουν -στα πλαίσια μιας εικονικής πραγματικότητας- την λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα» τους. Δηλαδή, χάρτες που περιλαμβάνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!

Αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν αμετάκλητα τα σύνορά μας.

Απαιτούν αποστρατικοποίηση των νησιών μας που συνορεύουν με τα παράλια της Ιωνίας, ενώ έχουν αναπτύξει απέναντι την στρατιά του Αιγαίου σε αποκλειστικά επιθετική διάταξη.

Απειλούν ευθέως με πόλεμο τόσο ο πρόεδρός τους, όσο και η αντιπολίτευση, υπερθεματίζοντας…

Αλλά ποιοι είναι οι Τούρκοι που μας απειλούν;

Ένας παρείσακτος λαός, που ξεκίνησε τυχοδιωκτικά από την κεντρική Ασία και έφτασε μέχρι την περιοχή μας. Με τις ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες της εποχής εκείνης, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία όμως τελικά κατέρρευσε, γιατί δεν μπόρεσε να προσαρμοσθεί στο εξελισσόμενο πολιτιστικό και γενικότερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Χρησιμοποιώντας σήμερα γλώσσα πρωτόγνωρη στις διεθνείς σχέσεις και επιχειρήματα που προσκρούουν όχι μόνο στο εμπεδωμένο διεθνές δίκαιο, αλλά και στην στοιχειώδη λογική, διεκδικούν νησιά που είναι Ελληνικά και κατοικούνται από Έλληνες από την προϊστορία. Επίσης θέλουν να αγνοούν, ότι η ιστορία της περιοχής δεν ξεκίνησε τον 14ο Αιώνα όπως προβάλλουν, αλλά χιλιετίες πριν!

Είναι προφανές, ότι οι γείτονές μας έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, την οποία συνεχώς εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία.

Μια εικονική πραγματικότητα, με πολλές συνιστώσες: Εσωτερική κατανάλωση, οικονομικά αδιέξοδα, εκβιασμοί προς τους συμμάχους κ.α.

Η εικονική τους όμως πραγματικότητα, προσκρούει στις πραγματικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η χώρα μας. Οι κόκκινες αυτές γραμμές, έχουν χαραχθεί από σύσσωμο το πολιτικό μας σύστημα, τον Ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό. Εάν οι Τούρκοι «διαβούν τον Ρουβίκωνα», είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπισθούν σκληρά, όχι μόνο σε συγκεκριμένο πεδίο.

Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι ο Ρουβίκωνας είναι ένας ποταμός της Βόρειας Ιταλίας που κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν το σύνορο μεταξύ Ιταλίας και Γαλατίας. Εκείνη την εποχή, για να προστατευθεί η δημοκρατία, τον ποταμό αυτό, δεν επιτρεπόταν να περάσει κανείς ένοπλος Ρωμαίος στρατηγός με τον στρατό του κατά την επιστροφή του στην Ρώμη. Όποιος στρατηγός τολμούσε να περάσει τον Ρουβίκωνα, θεωρούταν πραξικοπηματίας και η ποινή του ήταν η εκτέλεση. Μόνο ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε τον Ρουβίκωνα την 10η Ιανουαρίου το 49 π.Χ. και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη. Πολέμησε με τον Πομπήιο, νίκησε και έγινε αυτοκράτορας…

Η ενέργεια του ήταν τόσο σημαντική, που η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα», έμεινε στην ιστορία και σημαίνει ότι από κάποια ενέργεια και μετά, δεν υπάρχει επιστροφή…

Εάν όμως, παρόλα αυτά, οι γείτονες «διαβούν τον Ρουβίκωνα», δεν θα υπάρξει για αυτούς γυρισμός. Η μόνη επιλογή τους θα είναι η αντιπαράθεση, άρα η πολεμική σύγκρουση.

Σύγκρουση όμως, που την έκβασή της, με τις σημερινές συνθήκες (τοπικές και διεθνείς)πρέπει να φαντάζονται και να προδικάζουν..

Εκείνη την στιγμή, που εύχομαι να μην έλθει, μπορεί να είμαστε μόνοι μας, χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους στο πεδίο.

Θα έχουμε όμως μαζί μας, εκτός από την αμυντική μας θωράκιση, το δίκαιο και την ιστορία μας!

Και τότε, η εικονική πραγματικότητα των γειτόνων μας θα καταρρεύσει!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης