Η ταπείνωση παρατείνεται για την ΕΠΟ και τη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, 15:37
Γιώργος Αρκουλής
Η ταπείνωση παρατείνεται για την ΕΠΟ και τη χώρα

Αν εξαιρέσουμε την κοσμοσυρροή στο γήπεδο Τούμπας από το κοινό του ΠΑΟΚ, και κάποιες πιένες στο Καραϊσκάκη (που οφείλονται βεβαίως στην θετική ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού), οι δύο πρώτες αγωνιστικές του νέου τουρνουά πρώτης κατηγορίας έδειξαν πως το «πρωτάθλημα της άδειας εξέδρας» είναι εξαιρετικά πιθανό  να συνεχιστεί. Προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα συνεχιστεί (και) το καθεστώς της καχυποψίας, μολονότι οι πρώτες εφαρμογές από την χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού βοηθήματος VAR (το οποίο ελληνιστί βάφτισαν οι ειδικοί «βαρ»…) έφεραν σαφέστατο αλαλούμ, που οδήγησε ήδη σε παράπονα ναυτιλομένων…

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξουν θετικές αλλαγές και αν οι φίλαθλοι θα γυρίσουν στις εξέδρες – αυτά είναι δύσκολα πράγματα με την μετριότητα και την έλλειψη οράματος των ηγετών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και φυσικά με την παρατεταμένη ανικανότητα της ΕΠΟ να διοικήσει σωστά και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους «14» του πρωταθλήματος. Το ζητούμενο είναι αν οι μπόλικοι αλλοδαποί «χαρτογιακάδες» που έχουν σταλεί από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ θα καταφέρουν να δώσουν ένα νέο, θετικό προφίλ ώστε να αναχαιτίσουν την ενόχληση των Ελλήνων φιλάθλων από την παρουσία τους και φυσικά να παραμερίσουν την ταπείνωση που έχουν υποστεί οι ντόπιοι διαιτητές (για την οποία, φυσικά, ευθύνονται κάποια από τα καμάρια του κλάδου…)

Παρακολουθώντας την τελευταία βερσιόν της εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ, ενδεχομένως –ως υπερήφανοι Έλληνες- να ενοχληθήκατε από την παρουσία στο στούντιο του Τσέχου «αστυφύλακα» κυρίου Πετρ Φούσεκ, τον οποίο οι υπότιτλοι της…Αγίας Παρασκευής βάφτισαν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της FIFA και της UEFA. Ο άνθρωπος αυτός, θεωρήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής ως το «μάτι» και το «αυτί» των Ομοσπονδιών που διαφεντεύουν το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η παρουσία του οποίου αναμένεται μακρά, ‘ώστε παρέα με τους διορισμένους από την αλλοδαπή παράγοντες της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας να αποτελούν στο εξής μια «ωραία ατμόσφαιρα». Προσωπικά, αν βρισκόμουν στην θέση του προέδρου της ΕΠΟ Γραμμένου θα έψαχνα σκοτεινό «λαγούμι» προκειμένου να κρυφτώ, αλλά ο εν λόγω παράγων, ιδού ότι δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να παραδεχτεί πως αποτελεί ένα «ταπεινωμένο, σχεδόν καμένο χαρτί». Τουλάχιστον αν είχε να οδηγήσει σε κάποια αναλαμπή στο κομμάτι της εθνικής μας ομάδας των ανδρών, να του καταχωρούνταν κάποια ελαφρυντικά, αλλά όπως διαπιστώνεται ως τώρα, οι επιλογές μοιάζουν με ζαριές που δεν ξέρεις αν θα σου φέρουν εξάρες ή ντέρτια (συγγνώμη ντόρτια είναι η σωστή λέξη!).

Στο κάδρο της ανικανότητας, ασφαλώς και έχει θε΄ση, παραδοσιακά η Πολιτεία. Δηλαδή η εκάστοτε ηγεσία που τρέμει την δύναμη των οπαδών, όταν αυτή καθοδηγείται –κι’ ας μην το παραδέχονται τα αφεντικά- από τους διάφορους προέδρους ΠΑΕ. Πόσες φορές οργισμένος (από κάποια ιστορία μου τον ενοχλεί ή δεν τον συμφέρει) ηγέτης ομάδας δεν θύμισε –με δηλώσεις ου σε πρόθυμα Μέσα- πόσα εκατομμύρια φίλαθλοι ακολουθούν την σημαία της ομάδας του! Βεβαίως δεν είναι μόνο το καθεστώς φόβου (για το λεγόμενο πολιτικό κόστος), αλλά η συνεχής τάση να προσφέρεται χρήμα (με «ουρά» πολλές φορές) στα σωματεία, δήθεν για τηλεοπτικά δικαιώματα, προκειμένου η ΚΡΑΤΙΚΗ τηλεόραση να απολαμβάνει πρόγραμμα αγώνων που σπάνια συγκινούν το κοινό (για την ακρίβεια αδιαφορεί, αν κρίνουμε τα στοιχεία τηλεθέασης…) Το αστείο είναι που εφέτος, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΡΤ πανηγύρισαν, επειδή θα δουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χρονιές. Κάνουν όμως ότι έχουν ξεχάσει –για παράδειγμα- το ηγεμονικό συμβόλαιο διετούς διάρκειας που είχε συμφωνηθεί με την ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης. Δηλαδή την ομάδα που ενώ υποβιβάστηκε –μετά από ασήμαντη θητεία στην σούπερ λιγκ- τώρα από την δεύτερη κατηγορία, η διοίκηση της Ριζούπολης θα απολαμβάνει ποσό εκατομμυρίων, που ούτε στα  καλύτερα όνειρά της δεν θα μπορούσε  να περιμένει…Και φυσικά, θα συντηρήσει άνετα μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο, ξοδεύοντας σε βάρος του κορόϊδου. Όλα αυτά δεν θα είχαν μεγάλη σημασία να καταχωρηθούν εδώ, αν δεν υπήρχε ο παράγων «Έλληνας φορολογούμενος». Η ΕΡΤ (δηλαδή το ΚΡΑΤΟΣ) ξόδευε και ξοδεύει με άνεση για το επαγγελματικό (!) ποδόσφαιρο, από τα χρήματα που εισπράττει από ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες. Κι’ αυτό είναι από άδικο έως ελάχιστα έντιμο, μια και βασίζεται στο κλασικό «είναι πολύ εύκολο να κάνεις δημόσιες σχέσεις με ξένα κεφάλαια».

Άραγε, πόσα σχολεία (ή νοσοκομεία) θα χτίζονταν στη χώρα με τα χρήματα που μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ;

Ξέρω, θα μπορούσε  κάποιος να χαρακτηρίσει ρητορική την ερώτηση. Οπότε ας βάλω εδώ τελεία. Έτσι κι’ αλλιώς, αν στο προσεχές καταχείμωνο δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία, ή θα συνεχιστεί η φριχτή ιστορία με τα ράντζα στους διαδρόμους των κρατικών θεραπευτηρίων, είναι μια άλλη ιστορία. Πικρή, αλλά…εκτός θέματος!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, 15:45