Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα

Αναπληρωτή Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-σεχίρ της Κωνσταντινούπολης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή ενός τεχνοκράτη, ενός επιστήμονος δεν είναι να χαϊδεύει τα αφτιά κανενός, ούτε να κολακεύει κανέναν, ούτε να παραπληροφορεί αποκρύπτοντας τα αληθή και λέγοντας μόνο εκείνα,τα οποία ηχούν ευχάριστα στα αφτιά του λαού! Το τελευταίο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθότι είναι παραπλανητικό!

Από το 2014 αναφέρω σε άρθρα μου και σε συνεντεύξεις μου ότι, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τον παραγκωνισμό της από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλήθεια, πως θα αισθανόντουσαν οι Νεοέλληνες, εάν τα Κύθηρα, η Αίγινα, ο Πόρος, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Εύβοια και η Θάσος ανήκαν σε άλλο κράτος, λ.χ. στην Τουρκία, και το κράτος αυτό διεκδικούσε όλη την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) και την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου μέχρι τις ανατολικές ακτές της Πελοπονήσου, της Αττικής, της Βοιωτίας, και τις ακτές της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν λες ότι, όλο το Αιγαίο μέχρι τις δυτικές ακτές της Τουρκίας από τον Κόλπο της Εδρεμίτης μέχρι και τον Κόλπο της Αττάλειας, ανήκει στην ΑΟΖ της Ελλάδος, επιπλέον ενώνω την ΑΟΖ του Καστελλόριζου-ενός μικρού νησιού,που ανήκει στην Ελλάδα, αλλά είναι κάτω από τα ρουθούνια των Τούρκων- και έτσι κάνω μία ενιαία ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου,που ούτε λίγο,ούτε πολύ θα μετέβαλε την ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα Ελλάδος και Κύπρου, δηλαδή ένα είδος Mare Graecorum (ελληνικής θάλασσας), θα πρέπει να πάσχει κανείς από σοβαρότατη πνευματική αναπηρία ή να έχει μυαλό ραδικιού, εάν νομίζει ότι, η έναντι της Ελλάδος χώρα, οκταπλάσια της Ελλάδος και σε εδαφική έκταση και σε πληθυσμό, θα παρέμενε άναυδη και άπραγη εμπρός σε ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα!!!!!

Με την ευκαιρία αυτή,θα πρέπει ,επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι, το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, ούτε θάλασσα ελληνική!

Ναι. Όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Ίμβρου και της Τενέδου,ανήκουν στην Ελλάδα!

Όμως, για να ήταν το Αιγαίο <θάλασσα ελληνική> (Mare Graecorum), θα έπρεπε και η έναντι ακτή να ανήκει στην Ελλάδα!

Φευ! Η έναντι ακτή δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία!

Εξ’άλλου, μεγάλες θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου είναι ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή διεθνή ύδατα, και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στην κυριαρχία κανενός κράτους.

Η ανοιχτή θάλασσα ή τα διεθνή ύδατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα κράτη, σύμφωνα με την αρχή της ελευθερίας των θαλασσών.

Η Τουρκία αντέδρασε με το ίδιο σκεπτικό,δηλαδή ενήργησε κυκλοτερώς! Οριοθετώντας με την Λιβύη την κοινή Τουρκο-Λιβυκή ΑΟΖ, περικύκλωσε και απομόνωσε την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο!

Ομολογουμένως έκανε μία ευφυή κίνηση! Οι οργίλες αντιδράσεις, τις οποίες η κίνηση αυτή προκάλεσε στην Ελλάδα,αντανακλούν τον βαθμό της επιτυχίας της!

Η ιδέα ήταν του Ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί (Cihat Yaycı), μέχρι προ τινος Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ο οποίος ανέπτυξε την σκέψη του αυτή στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο < Η Λιβύη είναι ο θαλάσσιος γείτονας της Τουρκίας> ( Libya Türkiye’ nin Denizden Komşusudur).

Σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ κ. Μ.Κωστίδης παρουσίασε το βιβλίο αυτό – μάλιστα το κούναγε στον αέρα-και ανέφερε την πρόταση- σκέψη του ναυάρχου-συγγραφέα του.

Συναφώς τίθεται πληθώρα ερωτημάτων:

Δεδομένου ότι,υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να προλαβαίνει,να αποτρέπει μία δυσμενή εξέλιξη και με το βιβλίο του Ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί προαναγγέλθηκε αυτή η άκρως δυσμενής για την Ελλάδα εξέλιξη, είναι δυνατόν οι κυβερνώντες στην Αθήνα να μην έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν!!!!!

Το γεγονός ότι,ζήτησαν από τον Πρέσβυ της Λιβύης στην Αθήνα να παράσχει πληροφορίες εντός τακτής προθεσμίας και επειδή δεν το έπραξε, τον κήρυξαν <ανεπιθύμητο πρόσωπο>,δείχνει την μεγάλη ενόχληση και αμηχανία της Ελληνικής Κυβερνήσεως!

Oι Νεοέλληνες, όμως, αισθάνονται ότι, η χώρα τους είναι μία <Δύναμη>! Δεν κάνουν τον κόπο να σκεφθούν, αν η Ελλάδα θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο, όταν ο Καντάφι ήταν στα χάϊ του!

Πληροφορίες θα μπορούσαν να ζητήσουν και από τον Πρέσβυ της αντισυμβαλλόμενης χώρας,δηλαδή της Τουρκίας! Γιατί δεν ζήτησαν και από αυτόν πληροφορίες, θέτοντας του τακτή προθεσμία και απειλώντας να τον κυρήξουν <ανεπιθύμητο πρόσωπο>, εάν παρέλειπε να το πράξει;

 Μήπως επειδή,όποιος δεν μπορεί να κτυπήσει τον γάϊδαρο, κτυπάει το σαμάρι!

Είναι δυνατόν οι κυβερνώντες στην Αθήνα να <νομίζουν> ότι, η Τουρκία θα δεχόταν αυτούς τους <έξαλλους> ισχυρισμούς περί <ΑΟΖ στο Αιγαίο  αποκλειστικά  ελληνικής> και <κοινής ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο>!!! Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα και μόνο θυμηδίαν δύνανται να προκαλέσουν!!!

Θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες στην Αθήνα κάτι το πολύ απλό! Ο δρόμος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο  (και στην Ανατολική Μεσόγειο σε ότι αφορά την Ελλάδα) περνάει αποκλειστικά από την Άγκυρα! Δεν περνάει από την Τρίπολη της Λιβύης, ούτε από την Βεγγάζη της Κυρηναϊκής!

Συναφώς εκπλήσσουν τα <ευφυολογήματα> των Νεοελλήνων!!!

Θα προχωρήσει η Ελλάδα, λένε κάτι αστέρια του πνεύματος και της διανοίας, στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την ….. Αίγυπτο!!!

Την οριοθέτηση της ΑΟΖ του Αιγαίου θα την συμφωνήσεις με την Αίγυπτο;

Απέναντι σου έχεις την Αίγυπτο ή την Τουρκία;

Άλλος πάλι, προτείνει την συγκρότηση μιάς υπο-ομάδας του ΝΑΤΟ  στην Ανατολική Μεσόγειο με την Γαλλία σε προεξάρχουσα θέση και με μέλη την Ελλάδα, την Κύπρο,την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που θα αντιπαρατεθεί στην Τουρκία,!!!!! αγνοώντας προφανώς μία θεμελιώδη αλήθεια,ότι <η Αίγυπτος δεν μπορεί να συνυπάρξει πουθενά μαζί με το Ισραήλ>!!!!!

Όταν διαβάζω και ακούω τέτοια <ευφυολογήματα>, ο νους μου πάει στα παιδάκια, που παίζουν στην θάλασσα και κάνουν <μπουρμπουλήθρες>!

Συγχρόνως, αναστενάζω και διερωτώμαι: Αλήθεια, που πουλάνε μυαλά να πάμε να αγοράσουμε;

Ως μία έκλαμψη εκθαμβωτικής <γκάφας> ουρανομήκους βλακείας, οι κυβερνώντες αυτό το δύσμοιρο Ελλαδικό κράτος συνέδεσαν την ΑΟΖ του Αιγαίου, μία αμειγώς Ελληνο-τουρκική υπόθεση, με την ενδολυβική διένεξη!

Από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, η Ελλαδική διπλωματία εγνωσμένης ανικανότητος και ανεπάρκειας, διακρίνεται για την παντελή έλλειψη διορατικότητας,οξυδέρκειας, προνοητικότητας και προβλεπτικότητας!

Η εξέλιξη των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού είναι ανάγλυφη παράσταση παντελούς ελλείψεως  διορατικότητας, οξυδέρκειας, προνοητικότητας και προβλεπτικότητας!

Όμως, ουδέποτε έως τώρα η διπλωματία αυτού του δύσμοιρου Ελλαδικού κράτους διέπραξε τόσο μεγάλη <γκάφα>!!!

Και τούτο διότι, αποτελεί αξίωμα στην Διπλωματία και στις Διεθνείς σχέσεις ο κανώνας < Δεν αναμειγνυόμαστε σε διένεξη μεταξύ Αράβων>!

Αυτός είναι ο <χρυσός κανώνας> της Διπλωματίας και των Διεθνών Σχέσεων!

Άραβες δεν αναμειγνύονται σε διένεξη μεταξύ άλλων Αράβων! Και τούτο διότι, ανάμειξη σε ενδο-αραβική διένεξη είναι σαν να βρεθεί κανείς στο επίκεντρο ρουφήχτρας στην θάλασσα, όπου, λόγω της μεγάλης δύναμης με την οποία περιστρέφονται τα νερά της θάλασσας μπορεί όχι μόνο άνθρωπος, αλλά και ένα ολόκληρο πλοίο να οδηγηθεί στον βυθό της θάλασσας!

Εξάλλου, αυτοί οι Άραβες που σήμερα κονταροχτυπιούνται και γρονθοκοπούνται, είναι πολύ πιθανό αύριο να καθήσει ο ένας δίπλα  στον άλλονα και να φάνε μαζί <ψωμί και αλάτι>!

Κατά τους Άραβες, το να φας με κάποιον <ψωμί και αλάτι> έχει την δύναμη να μετατρέψει τον χειρότερο εχθρό στον καλύτερο φίλο! Κάτι που συχνά συμβαίνει στις ενδοαραβικές διενέξεις!

Σε ότι αφορά την ενδολυβική διένεξη, πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ των φυλάρχων της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης και ανάγεται στο 1969, όταν ο Καντάφι ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Ελλάδα!

Τότε οι φύλαρχοι της Ανατολικής Λιβύης δεν επέδειξαν έναντι του Καντάφι την νομιμοφροσύνη, που επέδειξαν στον Βασιλιά Ιντρίς!

Ο Καντάφι, στυγερός δικτάτωρ, τους καθυπέταξε στην εξουσία του, ασκώντας βία άνευ οίκτου!

Ο θάνατος του Καντάφι επέτρεψε στους φυλάρχους της Ανατολικής Λιβύης να σηκώσουν κεφάλι στην κεντρική εξουσία της πρωτεύουσας Τρίπολης!

Σε αυτόν τον <σκυλοκαβγά> μεταξύ των φυλάρχων της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης, η Ελλάδα τι δουλειά έχει;!!!

Aλήθεια! Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ποιόν έχει Διπλωματικό Σύμβουλο;!!!

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας ποιόν συμβουλεύεται;!!!

Aπορώ και εξίσταμαι!!!

Επιβάλλεται ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ της ΑΟΖ του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου από την ενδολιβυκή διένεξη!

Φαίνεται πως στους Νεοέλληνες αρέσει η μυθοπλασία και οι βαυκαλισμοί! Τους αρέσει να αυταπατώνται με καταστάσεις φανταστικές, που δεν έχουν καμία σχέση με την ωμή πραγματικότητα!

Πιστεύεις Νεοέλληνα, ότι η Ελλάδα θα γίνει η Σαουδική Αραβία των Βαλκανίων χάρη στα πετρέλαια του Αιγαίου, ενώ ο γερμανικός τύπος (Deutsche Wirtschafts Nachrichten και Düsseldorf Rheinische Post, Οκτώβριος 2015) έχει ήδη δημοσιεύσει την είδηση ότι, βασικός λόγος και πρωταρχική αιτία των Μνημονίων ήταν η υποθήκευση των πετρελαίων  του Αιγαίου και ότι η Γερμανία κρατάει την Ελλάδα στο Ευρώ για την υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου της!

Ως εάν η χώρα σου να ήταν κοιτίδα της οικονομικής ανάπτυξης, του πλούτου, της ευημερίας και της ευμάρειας, βλέπεις με χαιρεκακία τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία!

Εθελοτυφλώντας, δεν θέλεις να δεις ή κάνεις πως δεν βλέπεις την πρωτόγνωρη φτωχοποίηση και κοινωνική εξαθλίωση, στην οποία βούλιαξαν την δύσμοιρη Ελλάδα τα ολέθρια και τρισκατάρατα Μνημόνια!

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο!!!

Δυστυχώς και συνάδελφοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σου λένε ότι, χάρη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η Ελλάδα έχει όλη την ΑΟΖ του Αιγαίου και ότι, χάρη στο Καστελλόριζο Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου!!!

Σου αποκρύπτουν, όμως, ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις (3) αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και δύο (2) αποφάσεις Διεθνούς Διαιτησίας, που ορίζουν ότι νησιά, που ανήκουν σε ένα κράτος, αλλά βρίσκονται κοντά στις ακτές άλλου κράτους , ΔΕΝ έχουν δική τους ΑΟΖ, ούτε δική τους υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα εκτάσεως 12 ν.μ.!

Σου λένε Νεοέλληνα ότι, η Ελλάδα έχει <ισχυρές συμμαχίες>, είναι <δυνατή>, διότι είναι στην Ε.Ε. και στο Ευρώ, πήγε και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Κύπρο, η Γαλλία και η Ιταλία στέλνουν φρεγάτες στην ΑΟΖ της Κύπρου! Έτσι, τονώνεται η πεποίθησή σου ότι, η χώρα σου είναι όντως <ισχυρή>!

, έλεγε ένα τραγούδι των νεανικών μας χρόνων, που τραγούδησε η Νταλιντά!

<Λόγια, λόγια, λόγια....!>

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και η γαλλική φρεγάτα πήγαν στην ΑΟΖ της Κύπρου για να διασφαλίσουν την παρουσία εκεί της γαλλικής εταιρείας TOTAL! Με άλλα λόγια, για να μή χάσει την δουλειά η εταιρεία TOTAL!

Aντιστοίχως, για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για την προστασία της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, πήγε εκεί η ιταλική φρεγάτα!

Κανένας γάλλος ή ιταλός στρατιώτης, ασφαλώς ούτε ισραηλινός, ΔΕΝ θα πολεμήσει για την ΑΟΖ της Κύπρου, ούτε για την ΑΟΖ της Ελλάδος!

Και βέβαια, δεν σου λένε ότι, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει κυριαρχία, η οποία εκχωρήθηκε με τα Μνημόνια στους τοκογλύφους δανειστές της, δηλαδή στην Γερμανία!

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει ότι, η Ελλάδα, χώρα υπό επιτροπεία, δεν μπορεί να καταρρίψει ξένο αεροσκάφος, που θα φθάσει ακόμα και μέχρι την Ακρόπολη!

Μόνο με την συγκατάθεση, δηλαδή την προηγούμενη ρητή άδεια των τοκογλύφων δανειστών της, δηλαδή της Γερμανίας, θα μπορούσε να καταρρίψει ξένο αεροσκάφος, που παρανόμως θα έκανε υπέρπτηση πάνω από την Ακρόπολη, την Πλατεία Συτάγματος, την Βουλή των Ελλήνων και τον Λυκαβηττό!

Ενώ, εσένα Νεοέλληνα, σου έχουν φουσκώσει τα μυαλά με φανταχτερά, μεγάλα λόγια!

                        <Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

                          μου τα΄πες με το πρώτο σου το γάλα>!

Όταν όμως, ξυπνήσεις από την υπνοβασία και οι κυβερνώντες συνέλθουν από την αιθεροβασία, τότε όλοι μαζί θα τραγουδάτε:

                       <όνειρα είναι πια τα όνειρα για μας>!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης