Στην Ελλάδα του 2016, της αριστερής διακυβέρνησης του νέου μνημονίου και των χειρότερων και βαρβαρότερων οικονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί ποτέ, πορεύονται, τρόπος του λέγειν, οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ο κορμός της οικονομίας και ο τροφοδότης του ελληνικού δημοσίου σε έσοδα από απόδοση Φ.Π.Α, φόρους, κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας η οικονομική κρίση από το 2010, 250.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, εκτοξεύοντας όλους τους αρνητικούς δείκτες με αποτέλεσμα πολλοί κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, τα αυτοκίνητα, τα ρούχα, τα παπούτσια και γενικότερα το εμπόριο να ‘ναι στο κόκκινο. Όλο αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε από την οδυνηρή και ανάλγητη μείωση των μισθών και συντάξεων που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής ικανότητας και του τελευταίου ελληνικού νοικοκυριού. Κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως της λιανικής στάθηκαν όρθιες με χίλια βάσανα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και ελάχιστες, κάτω από το 5% αναπτύχθηκαν, γιατί στις οικονομικές κρίσεις παρατηρείται και αυτό το φαινόμενο.

Όμως, ακόμα και η καινοτομία στην οποία βασίσθηκαν οι παραπάνω επιχειρήσεις, βάλλονται με σκληρό τρόπο, λόγω των φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται συνεχώς με κάθε νέο μνημόνιο και από τώρα και στο εξής σε κάθε εκταμίευση υποδόσης…

Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι τα ληξιπρόθεσμα των πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζουν τα 90 δις με σταθερή αύξηση κάθε μήνα πάνω από 1 δις και οι επιχειρήσεις αδυνατούν, οι περισσότερες, να καταβάλουν τις εισφορές, με αποτέλεσμα οι οφειλές να αγγίζουν τα 20 δις στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται πλέον καθαρά για μία άτυπη στάση πληρωμών που συμβαίνει στη χώρα, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι δανειστές και με μία κυβέρνηση η οποία περί άλλων τυρβάζει…. όχι ότι και οι προηγούμενες δεν έκαναν το ίδιο…

Πραγματικό κόλαφος για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτό που ζουν, και το χειρότερο είναι ότι το ευρωδικαστήριο εισηγείται θετικά για τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την αύξηση των ήδη εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Δεν έφτανε η αναδουλειά, η έλλειψη πελατείας, οι αβάσταχτοι φόροι, και όλο το ζοφερό περιβάλλον που δρουν οι επιχειρήσεις, ήρθαν και τα capital controls και το κερασάκι στην τούρτα, οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών που κάθε μέρα ξεπερνούν τις 10.000 τόσο από το δημόσιο, όσο και από τα ταμεία.

Είναι απορίας άξιο μετά από ένα χρόνο σε ποια κατάσταση θα είναι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, και το κυριότερο είναι, το τι θα μπορούν να εισπράξουν τόσο το δημόσιο, όσο και τα ταμεία, από μία αγορά, που δεν λειτουργεί κυριολεκτικά.

Τελευταία έρευνα έδειξε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων από τους πολίτες προς το δημόσιο κλπ. πάνω από 70%.

Συμπέρασμα λοιπόν. Ουσιαστική στάση πληρωμών και μόνο τυπική επιβίωση του κράτους, με τα δανεικά του κουαρτέτου.

Το μοντέλο είναι χρεοκοπημένο και οι ευθύνες τεράστιες τόσο στο εξωτερικό που δρουν ή ύποπτα ή βλακωδώς όσο και στο εσωτερικό που αδυνατούν να πείσουν για το δραματικό δρόμο που πορεύεται η Ελλάδα μέρα με την μέρα.

Όσο για την ανάπτυξη το β’ εξάμηνο που διαλαλούν στα τηλεοπτικά πάνελ, εδώ γελάμε μέχρι δακρύων, δυστυχώς.

Οι εθνικές ευθύνες είναι κοντά και πρέπει να απολογηθούν στον λαό και όχι μόνο, πολλοί και διάφοροι, που τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης