Είναι ο άνθρωπος που σημάδεψε την καριέρα μου και τον αγώνα μου εναντίον της αρχαιοκαπηλίας. Στην πρώτη υπόθεση που ασχολήθηκα με θέμα που αφορούσε στην αρχαιοκαπηλία, στα Μέγαρα, ήταν εκείνος που με καθοδήγησε. Θυμάμαι ότι συζήτησα μαζί του για ένα θέμα που είχε πρωταγωνιστές κάποιους λαθρέμπορους ιστορίας. Ο Μπέρτσος ήταν τότε διευθυντής της “Μεσημβρινής”. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος με παρακίνησε και με ενθάρρυνε να ασχοληθώ, αν και δεν ήταν το αντικείμενό μου με την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

Η διαδρομή του ξεκίνησε το 1956

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και υπήρξε εντυπωσιακή.

Στην αρχή ήταν αθλητικός ρεπόρτερ και στη συνέχεια εργάστηκε  ως ελεύθερος και εσωτερικός συντάκτης στην εφημερίδα «Έθνος».Η πορεία της επαγγελματικής καριέρας του ήταν διαρκώς ανοδική. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Νίκη», «Ελευθερία»,«Ελληνικό Μέλλον», υπήρξε διευθυντής σύνταξης στη «Θεσσαλονίκη», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στην «Εβδομάδα», έγινε διευθυντής στη «Μεσημβρινή»,συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Πανόραμα» , «Ψυχαγωγία», «Επίκαιρα», «Τηλέραμα» και τέλος εργάστηκε ως Σύμβουλος Έκδοσης στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής».

Ο Γιώργος Μπέρτσος ήταν ο άνθρωπος που κάλυψε δημοσιογραφικά την υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη. Η πληρέστατη κάλυψη των γεγονότων και η συστηματική έρευνα που έκανε χωρίς κανένα φόβο ήταν καθοριστική γιατί φώτισε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης και οδήγησε τους υπαίτιους της δολοφονίας στο εδώλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος τίμησε το επάγγελμα του και δεν πτοήθηκε ούτε στιγμή από απειλές και από τυχόν εκφοβισμούς. Ο Μπέρτσος εξερευνώντας την υπόθεση προχώρησε σε όλες τις αποκαλύψεις που βοήθησαν το έργο της αστυνομίας και φανέρωσαν όλες τις ενέργειες του παρακράτους. Είναι μια προσωπικότητα που τίμησε με το παραπάνω το επάγγελμα  παραδίδοντας διαρκώς ένα ζωντανό μάθημα δεοντολογίας και στάσης ζωής στους νέοτερους συναδέλφους του. 

Η στάση του ακέραια. Η ζωή του φωτεινό παράδειγμα. Κατάφερε σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του μέσα από όλες τις διευθυντικές θέσεις που κατέλαβε να αποτελέσει υπόδειγμα.  Ακέραιος, τίμιος αληθινός συναδελφικός ρεαλιστής υπομονετικός και πάνω από όλα γνήσιος.

Αξιοσημείωτη είναι η λεπτομέρεια ότι ο Γιώργος Μπέρτσος είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο της δικτατορίας και κλειστεί στις φυλακές Επταπυργίου όπου ήδη βρίσκονταν φυλακισμένοι και οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Λαμπράκη, Eμμανουηλίδης-Kοτζαμάνης. 

Είναι ένας άνθρωπος που με σημάδεψε και θα με συνοδεύει η σκέψη του για πάντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης