Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου του 2011 στη βραδινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής κος Μπαρόζο, ανακοίνωνε ότι η ΕΕ θα καλύψει το 85% της συνολικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη να παράσχουν κάθε τεχνική βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την απορροφητικότητά της!!!

Ο κος Μπαρόζο με τις δηλώσεις του τότε και την επίκληση της ξένης τεχνογνωσίας, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς το χαμηλό βαθμό της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διοίκησης.
Που είμαστε σήμερα παραμονές εκλογών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το σύνολο των 20 δις ευρώ του ΕΣΠΑ (2007-2013) η Ελλάδα απορρόφησε τα 4,9 δις ευρώ. Ως προς τα υπόλοιπα, από το σύνολο των 15 δις ευρώ, τα 12 δις ευρώ θα δοθούν σε 181 έργα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης του κου Χρυσοχοϊδη. Από αυτά μόνο τα 2,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν σε χώρους σχετικούς με την επιχειρηματικότητα. Τα εναπομείναντα θα «αφιερωθούν» στον εκσυγχρονισμό του κράτους και σε διάφορα μικρά και μεγάλα δημόσια έργα. Τα 3 δις που απομένουν, παραμονές λήξης του ΕΣΠΑ, ακόμη δε γνωρίζουμε που θα επενδυθούν!

Μετά λοιπόν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης, ο πρόεδρος της επιτροπής μπουχτισμένος από την εκπληκτική ανικανότητα των ελλήνων πολιτικών ζήτησε πέρυσι τη συνδρομή των εταίρων για να περισώσει η Ελλάδα ότι μπορεί!.

Ουδείς πολιτικός μας βέβαια αισθάνθηκε θιγμένος από τα όσα ανέφερε ο κος Μπαρόζο. Ως εκ τούτου ουδείς αντέδρασε. Αναρωτιόμαστε αν αντιλήφθηκαν οι Έλληνες υπουργοί τους υπαινιγμούς του προέδρου της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη διαφθορά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν ανέγγιχτο εδώ και χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ παραβιάζει τους κανόνες της δικής της συνδρομής (που ανέρχεται σε γενικές γραμμές στο 50%) στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΚΠΣ.

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Φθινοπώρου του 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας, αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους το 100% των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τα έτη 2009 και 2010.

Και ενώ όλοι θα περιμέναμε ένα πανδαιμόνιο έργων στην Ελλάδα, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια…σνόμπαραν την τόσο σημαντική αυτή προσφορά.

Η ΝΔ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της, δεν έπαψε βέβαια να διατυμπανίζει ότι το 2009 η χώρα κατελάμβανε την 5η θέση στην Ε.Ε. ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Το ερώτημα βέβαια που τέθηκε τότε ήταν το εξής:

Σημασία έχει η 5η θέση ή το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας στο 4,5% στα τέλη του 2009, ένδειξη που αναφέρεται στην περίοδο 2007-9, δηλαδή στην περίοδο των πρώτων χρόνων του ΕΣΠΑ;

Επίσης, η 5η θέση οφειλόταν στην απορροφητικότητα κονδυλίων που σχετίζονταν με το ΕΣΠΑ ή στα υπόλοιπα σε εκκρεμότητα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ;

Απάντηση: Κατά την περίοδο 2007-2009 έτρεχαν παράλληλα οι αποπληρωμές (έως τον Ιούνιο του 2009) των ολοκληρωμένων έργων του Γ΄ ΚΠΣ και θεωρητικά των νέων έργων ΕΣΠΑ. Τα τελευταία ούτε που αγγίχτηκαν. Με ξένα κόλλυβα εν πολλοίς λοιπόν χτίστηκε η περιβόητη αυτή 5η θέση επί ΝΔ, καθώς αυτή οφειλόταν στα έργα του Γ ΚΠΣ, που αποπληρώθηκαν τότε, ενώ ένα σύνολο τους είχε αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με την πολιτική της επικοινωνίας δεν κτίζεται ένα σύγχρονο κράτος! «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές», ρήση του πρωθυπουργού της Αγγλίας του κου Ντισραέλι, που παραμένει πάντοτε επίκαιρη στις περιπτώσεις, όπου θέλουμε να παρουσιάσουμε το μαύρο άσπρο ή το αντίθετο!.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης