Τι είναι το metaverse; Το metaverse είναι ένα ψηφιακό οικοσύστημα που αντιπροσωπεύει και ξεπερνά τις δυνατότητες της πραγματικότητάς μας, το οποίο ενεργοποιείται από τις τεχνολογίες εικονικής, μικτής και επαυξημένης πραγματικότητας σε συνδυασμό με τη χρήση των NFTs για την αναπαράσταση της ιδιοκτησίας, την ανάδυση των DAOs ως το εξέχον πλαίσιο διακυβέρνησης για τις εταιρείες και τις dApps και, κυρίως, το ίσως απόλυτα κατάλληλο κοινό των gamers, των δημιουργών, των influencers και των καλλιτεχνών.

Από τότε που το Facebook μετονομάστηκε σε Meta στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ακούτε παντού για το metaverse. Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει “The Metaverse”; Είναι απλώς ένα ακόμη τέχνασμα μάρκετινγκ για ορισμένες μεγάλες εταιρείες ή πρόκειται να είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Πώς μπορεί να οριστεί ακριβώς το metaverse, ποιες είναι οι τεχνολογίες πίσω από αυτό και γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν μιλάμε για το “Metaverse” τώρα, είναι λίγο σαν να συζητάμε τι σήμαινε το “διαδίκτυο” τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν τόσες πολλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις εκεί έξω, για τις οποίες μπορεί να βρεθείτε σε σύγχυση. Αλλά, μην ανησυχείτε, σας έχουμε καλύψει! Σε αυτό το άρθρο, είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε το όραμά μας για το metaverse και εξηγούμε μερικά από τα πιο συναρπαστικά και σχετικά θέματα.

Το metaverse μπορεί να θεωρηθεί ως το σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών τεχνολογιών του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης πραγματικότητας (XR) και των εφαρμογών λογισμικού και υλικού της, της τεχνολογίας blockchain και των NFTs. Μια πολύ συναρπαστική καινοτομία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ο μετασχηματισμός των διαδικτυακών κοινοτήτων. Γινόμαστε μάρτυρες μιας σχετικά ταχείας και σταθερής μετάβασης από τις κεντρικές οικονομίες πλατφόρμας (Web2) στις οικονομίες συμβολικών που ανήκουν στην κοινότητα (Web3), οι οποίες εκδηλώνονται στον εικονικό κόσμο. Non-Fungible Tokens (NFTs), ή μη αμοιβαία ανταλλάξιμες μάρκες, που καταγράφονται σε ένα αντίστοιχο blockchain που λειτουργεί ως αποτέλεσμα, οι παίκτες, οι δημιουργοί, οι influencers και οι καλλιτέχνες μοιάζουν με ένα απόλυτα κατάλληλο κοινό για το metaverse που εκτιμά την ιδιοκτησία του περιεχομένου. Αντικείμενα εντός του παιχνιδιού, έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους, μοντέρνα βίντεο 15 δευτερολέπτων ή ένα κομμάτι όμορφης μουσικής, όλα βρίσκουν μη αναπαραγώγιμη, πρωτότυπη αξία, που ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς λόγω της εγγενούς φύσης των NFTs, η οποία επιπλέον επιτρέπει τη νομισματοποίηση του έργου τους.

Metaverse| Παράγοντες επιτυχίας για περαιτέρω υιοθέτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν δύο βασικά κλειδιά για την επιτυχία ενός ανοιχτά προσβάσιμου μετασκόπου. Πρώτον, τα πρωτόκολλα που λειτουργούν στο χώρο του μετασκόπου πρέπει να είναι ανοικτού κώδικα και να επιτρέπουν την πλήρη διαλειτουργικότητα με άλλα πρωτόκολλα. Φανταστείτε να αγοράζετε ένα έργο τέχνης σε ένα μουσείο που έχει δημιουργηθεί σε μια πλατφόρμα metaverse όπως το Sandbox και να μπορείτε να το μεταφέρετε σε διαφορετικά περιβάλλοντα metaverse όπου συχνάζουν οι συν-καλλιτέχνες και οι φίλοι σας. Φανταστείτε να είστε παρόντες με το avatar του μετασκόπου σας σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα. Φανταστείτε να δανείζεστε ένα wearable από την Decentral Games, να δημιουργείτε μια ασορτί στολή και να ταξιδεύετε στη χώρα που πάντα θέλατε να επισκεφθείτε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς φυσικούς νόμους και όρια.

Ένα άλλο κρίσιμο κριτήριο επιτυχίας είναι η προσβασιμότητα σε προσιτό, υψηλής ποιότητας και εύχρηστο υλικό. Μπορεί να έχετε ήδη δει και ενδεχομένως να έχετε δοκιμάσει ακουστικά VR και γυαλιά AR. Βέβαια, αυτά είναι σπουδαία αντικείμενα, αλλά για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του metaverse, θα χρειαστούμε περισσότερο και ακόμη καλύτερο εξοπλισμό. Η φορητή τεχνολογία, για παράδειγμα τα απτικά γάντια, βασίζεται κυρίως σε αισθητήρες που συλλέγουν και παρέχουν φυσικά δεδομένα του πραγματικού κόσμου για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη στο μετασκόπιο. Το TactGlove της bHaptics, το οποίο παρουσιάστηκε στη CES 2022, έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με συστήματα εντοπισμού χεριών που βασίζονται σε κάμερες, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των ανταγωνιστικών παιχνιδιών στον εικονικό κόσμο. Η εταιρεία εργάζεται επίσης πάνω σε μια πλήρη φόρμα για να αγκαλιάσει την εκτεταμένη πραγματικότητα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να παραμείνουν βυθισμένοι στο περιεχόμενό τους με απτική ανάδραση θέσης που παρέχεται σε κάθε γωνιά του σώματος.

Ο εξοπλισμός υλικού, σε συνδυασμό με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των πρωτοκόλλων, θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για την καθολική, ευρεία υιοθέτηση του metaverse. Συναρπαστικοί καιροί μπροστά μας!

Ουτοπία ή δυστοπία | Πώς η αποκέντρωση μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε το metaverse που μας αξίζει

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το metaverse είναι: “Ποιος θα πρέπει να είναι ο δημιουργός του metaverse και πόση δύναμη θα πρέπει να έχει;”

Η Meta, για παράδειγμα, έχει επικριθεί για την αδιαφορία της για την ευημερία των χρηστών της. Η ανάθεση του ελέγχου του νέου ψηφιακού κόσμου σε μία μόνο εταιρεία θα αντιγράψει τα προβλήματα του διαδικτύου. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta, η Alphabet, η Microsoft και η Amazon ελέγχουν ήδη τις εικονικές μας αλληλεπιδράσεις. Καθορίζουν ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται και ποιο όχι. Καθορίζουν ποιος έχει πρόσβαση, ποιος έχει προνομιακή μεταχείριση ή ποιος αποκλείεται. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξάρτηση, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα να μην αφήνονται να αιφνιδιάζονται από τις νέες τεχνολογικές ευκαιρίες, αλλά να συμβάλλουν στον καθορισμό και τη διαμόρφωσή τους από την αρχή. Για να δημιουργήσουμε ένα μετασκόσπιτο, χρειαζόμαστε την πλήρη συνεργασία φορέων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση για τη δημιουργία ενιαίων κανονισμών.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να μιλήσουμε για την τεχνολογία που θα πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο του metaverse. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κεντρικούς διακομιστές που ελέγχονται από μια μεγάλη εταιρεία ή αποκεντρωμένα, κατανεμημένα και δημόσια λογιστικά βιβλία όπως το Blockchain. Η αλυσίδα μπλοκ θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του metaverse, επειδή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να προστατεύουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία και αγκαλιάζει την ισότητα και την ελευθερία.

Ελευθερία! Στο ιδανικό Metaverse, μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε τον εαυτό σας ή τα υπάρχοντά σας από τον ένα εικονικό κόσμο στον άλλο. Δεν χρειάζεται καν να εξαγάγετε το avatar σας από τη μία πλατφόρμα στην άλλη, διότι αν το avatar σας υπάρχει στον ένα κόσμο, υπάρχει αυτόματα και στον άλλο. Μια κοινή ανοικτή κατάσταση είναι αυτό που καθιστά δυνατή αυτή την απρόσκοπτη εμπειρία του μετασκόπου. Η πραγματική αξία και η εκθετική ικανότητα του Metaverse έγκειται στην ιδέα ότι υπάρχει μια ενιαία πηγή αλήθειας για όλα τα δεδομένα και τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν εκτός μιας ενιαίας πλατφόρμας.

Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία! Οι λάτρεις του metaverse συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η ιδέα ενός ολοκληρωμένου εικονικού οικοσυστήματος χωρίς την τεχνολογία blockchain. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως περιγράψαμε, οι χρήστες πρέπει να μπορούν να κατέχουν και να πωλούν με ασφάλεια την ψηφιακή τους ιδιοκτησία, μετακινώντας περιουσιακά στοιχεία μεταξύ πλατφορμών χωρίς να ζητούν άδεια από μια κεντρική αρχή. Για παράδειγμα, τα εικονικά ακίνητα στο παιχνίδι “The Sandbox” μπορούν να πωληθούν με επιτυχία εκτός του metaverse. Το γεγονός ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος μειώνει σημαντικά την αξία τους. Ως εκ τούτου, η αλυσίδα μπλοκ είναι σήμερα μια απαραίτητη τεχνολογία που καθιστά δυνατή την ακριβή ταυτοποίηση κάθε εικονικού αντικειμένου χωρίς την εμπλοκή ενός κεντρικού οργάνου. Η ικανότητα κάθε συμμετέχοντα στο οικοσύστημα να αναγνωρίζει ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και να παρακολουθεί την ιδιοκτησία του στο πλαίσιο της λογικής της αποκέντρωσης είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός πλήρως ανεπτυγμένου metaverse. Κατά τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούνται αξιόπιστοι αλγόριθμοι για την αντικατάσταση πραγματικών περιουσιακών στοιχείων με ψηφιακά. Από αυτή την άποψη, η χρήση της τεχνολογίας blockchain είναι μία από τις λίγες λύσεις που θα μπορούσαν επί του παρόντος να παρέχουν το κατάλληλο επίπεδο εμπιστοσύνης για τις οικονομικές συναλλαγές στο metaverse.

Ισότητα! Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι μια περαιτέρω ψηφιοποιημένη κοινωνία με αυξημένες εικονικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενέχει τον κίνδυνο “κοινωνικής εξαθλίωσης”. Δεν είναι σαφές ποιο περιεχόμενο και ποιες αξίες θα ίσχυαν σε ένα metaverse. Τα ζητήματα προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε έναν μελλοντικό ψηφιακό κόσμο από ό,τι σήμερα. “Ποιος ελέγχει την πρόσβαση στα δεδομένα και πώς προστατεύονται τα δεδομένα των χρηστών;” είναι ερωτήματα που παραμένουν ακόμη και σήμερα ανοιχτά και πρέπει να διευκρινιστούν επειγόντως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσουμε κριτικά αυτά τα ερωτήματα σε τεχνολογικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό επίπεδο – αν θέλουμε να αποφύγουμε να δώσουμε στις μεγάλες εταιρείες τη δύναμη να αποφασίζουν ποιος θα έχει ποια δεδομένα, χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο metaverse, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη και όχι σε μια εταιρεία.

Ένας νέος κόσμος | Ο αντίκτυπος του metaverse

. . . . Liberté, égalité, fraternité

Επισημάναμε γιατί το blockchain ως βάση είναι τόσο σημαντικό. Ας συζητήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις και τις ευθύνες μας. Το αν το metaverse θα επιτρέψει έναν δυστοπικό ή ουτοπικό κόσμο εξαρτάται από το πώς θα οικοδομήσουμε την υποδομή του και τις αρχές που θα ακολουθήσουμε. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους;

Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνουν γενικές προβλέψεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους του μετασκόπου. Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε αυτά που βλέπουμε. Ένα δυνητικά θετικό αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα προσωπικής συνάντησης παρά τη φυσική απόσταση. Κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων αποκλεισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ένα μετασκόπιο θα ήταν το ιδανικό μέρος για να συναντηθούν – χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης. Ωστόσο, οcovid-19 δεν ήταν μόνο μια κρίση υγείας αλλά και μια οικονομική κρίση. Το metaverse θα μπορούσε να επιτρέψει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να οδηγήσει σε νέα οικονομικά οφέλη, για παράδειγμα μέσω της δημιουργίας εικονικών κτιρίων ή αντικειμένων, αλλά και να αφήσει τεράστιες επιπτώσεις στη διαφημιστική βιομηχανία. Επιπλέον, να μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό, παγκόσμιο ζήτημα του αιώνα μας: την αειφορία. Τα εικονικά ταξίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την εξοικονόμηση CO2! Επιπλέον, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το metaverse θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες παγκόσμιες φιλίες και να έχει ακόμη και πολιτικές συνέπειες για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία και  την ισότητα.

Από την άλλη πλευρά, το metaverse μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις που αποσταθεροποιούν την κοινωνία μας και τις αξίες που αναφέρθηκαν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, για να εισέλθουμε στο metaverse, πρέπει να αγοράσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ήδη αναφέρθηκε. Αν και θα είναι εξαιρετικά και συγκριτικά δύσκολο να διαδοθούν σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας τόσο γρήγορα όσο οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή του Web 2. 0. Αυτό θα οδηγούσε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισότητες. Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι αυτό το φαινόμενο θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, θα είναι αντιπαραγωγικό και πρέπει να βρούμε τρόπους που να επιτρέπουν σε όλους τους ανθρώπους να συμμετέχουν.

Αλλά ακόμη και όταν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν. . Το metaverse θα δημιουργήσει πιθανότατα μια νέα βιομηχανία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας για να προσαρμόσουμε τα avatar μας, να αγοράσουμε ψηφιακά αντικείμενα και να προσθέσουμε περισσότερα χαρακτηριστικά. Η ποιότητα του υλικού και του λογισμικού που διαθέτετε θα μπορούσε να καθορίσει την κοινωνικοοικονομική σας θέση στον εικονικό κόσμο. Και όλα αυτά θα μεταφέρουν την ανισότητα από τον πραγματικό κόσμο στον εικονικό κόσμο, οδηγώντας σε κοινωνική ανισότητα στο Metaverse. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, πιστεύουμε ότι τα μοντέλα Play-to-earn ή οι δομές DAO θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξελίξεις.

Τελικά, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αποφασίσει την κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά οι προγραμματιστές θα αποφασίσουν τι θέλουν να κατασκευάσουν και οι επιχειρηματίες θα αποφασίσουν τι κίνητρα θέλουν να τους δώσουν. Το metaverse θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική μας ζωή, στη φύση μας και στον κόσμο μας. Και είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε θετικά αυτόν τον αντίκτυπο.

Πλανήτης Γη | Ένας συνδεδεμένος κόσμος

Οι προοπτικές μας για το metaverse είναι μακροπρόθεσμα ανοδικές. Όταν λέμε μακροπρόθεσμα, εννοούμε τα επόμενα δέκα χρόνια. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές και υποτιμούν τις μακροπρόθεσμες ανατρεπτικές δυνατότητες των τεχνολογιών. Το metaverse θα έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία μας. Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε αυτόν τον ταχέως κινούμενο χώρο κρυπτογράφησης, η δική μας εξαιρετικά κερδοσκοπική άποψη για το μέλλον του metaverse είναι η εξής:

Οραματιζόμαστε μια ευρέως προσβάσιμη, τροφοδοτούμενη με XR οικονομία και κοινωνία του μετασκόπου, η οποία θα διέπεται από αμοιβαίες συμφωνίες και ψηφοφορίες μέσω προ-γραμμένων, ανοιχτού κώδικα πολιτικών έξυπνων συμβολαίων. Ορισμένοι μεγάλοι οικονομικοί παίκτες θα έχουν μετατοπίσει τα συστήματα διακυβέρνησής τους προς μια μορφή DAO, οι ανταμοιβές θα καταβάλλονται ανάλογα με τη δέσμευση των χρηστών και την ενεργό συμμετοχή τους στο οικοσύστημα. Τα NFTs θα αποτελέσουν το πρότυπο για την πραγματική ιδιοκτησία- όχι μόνο τα έργα τέχνης, αλλά οτιδήποτε στον πραγματικό κόσμο θα έχει την ψηφιακή του αναπαράσταση, πράγμα που σημαίνει ότι τα πάντα θα έχουν μια σχετική αξία στον ψηφιακό κόσμο. Η συμβολική αξία των φυσικών αντικειμένων θα μπορούσε να είναι διαφανώς ορατή μέσω AR. Ίσως θα διεξαχθούν νέα είδη ολυμπιακών αθλημάτων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία AR για όλο το σώμα στο μετασκόπιο, ξεπερνώντας πλήρως τα όρια του φυσικού κόσμου. Το metaverse θα μπορούσε να γίνει ένα από τα κορυφαία κοινωνικά hotspots για να συναντήσετε τους συνομηλίκους σας. Σύμφωνα με την πρόβλεψή μας, οι ψηφιακοί κόσμοι θα συνδεθούν πολύ καλύτερα με τον πραγματικό κόσμο μέσω της εμφάνισης προσωπικών avatars υψηλής ποιότητας, εικονικών τοπίων και έργων τέχνης, εικονικών περιουσιών και ολόκληρων πόλεων. Τα παιχνίδια Blockchain που λειτουργούν με το Play-to-earn & NFT και τα κερδοφόρα, αποκεντρωμένα μοντέλα ψυχαγωγίας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μαζικής υιοθέτησης.

Στο τέλος του αιώνα μας, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, θα υπάρχει μόνο ένας κόσμος!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης