ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Children’sHealthDefense – 19 Φεβρουαρίου 2021

 

https://childrenshealthdefense.org/defender/uk-youth-worlds-first-covid-human-trial/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=5f0e8dbf-63c4-4521-ae4e-753afbcf52bc

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, εισαγωγικό σημείωμα:

Κλεάνθης Γρίβας

19 Φεβρουαρίου 2021

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Δεν φοβάμαι τον κορωνοϊό. Ποτέ δεν τον φοβήθηκα. Όπως δεν φοβάμαι και τους ιούς της γρίπης. Φοβάμαι τους ανθρώπους που φοβούνται τον κορωνοϊό. Γιατί εξαιτίας του φόβου τους, χρησιμοποιούνται εν αγνοία τους ως οικοδομικό υλικό για το χτίσιμο του οργουελιανού «1984» στο οποίο επιδιώκεται να μας εγκλωβίσουν όλους.

Και μόνο η ανατριχιαστική μονοφωνία που επιβλήθηκε στα εξαγορασμένα μέσα μαζικής εξαπάτησης και αποβλάκωσης για την επιβολή της fake-επιστήμης, λογικά θα έπρεπε να ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την κριτική αμφισβήτηση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και να τρομοκρατήσει όσους σιτίζονται στον τηλεοπτικό βόθρο. Αλλά, φευ…

Είναι άραγε τυχαίο ή συμπτωματικό το γεγονός ότι στην ταφόπλακα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Ελληνικής «Δημοκρατίας» είναι χαραγμένος με αίμα ο αριθμός 48, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στην ηλικία των «θανόντων» δημοκρατιών αλλά στον αριθμό του άρθρου των Συνταγμάτων τους που οδήγησε στη δολοφονία τους. Τον αριθμό 48 έχουν τα άρθρα του Συντάγματος και των δύο κοινοβουλευτικών δημοκρατιών που δίνουν τη δυνατότητα της χρήσης των «Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου» (τυπικό εργαλείο κάθε αυταρχισμού), μέσω των οποίων οι διαχειριστές της εξουσίας μπορούν να κυβερνούν ανεξέλεγκτα, παρακάμπτοντας τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ενταφιάζοντάς την.

Στο άρθρο που ακολουθεί καθένας μπορεί να διαπιστώσει πόσο ασήμαντη είναι η απόσταση ανάμεσα στην «επιστήμη» των Frankenstein και στην «επιστήμη» των Ναζιστών. Λες και δεν άλλαξε τίποτα στα 75 χρόνια που πέρασαν από την ήττα του ναζισμού και στα 73 χρόνια που κύλησαν από τη διατύπωση του θεμελιώδους ηθικο-ιατρικού «Κώδικα της Νυρεμβέργης».

Κλεάνθης Γρίβας

 

Χωρίς θεραπεία για το COVID, είναι οι ηθικές δοκιμές σε ανθρώπους;

 

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΥΓΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝΜΕ ΤΗΝ COVID ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 

της Megan Redshaw, JD

Children’s Health Defense– 19 Φεβρουαρίου 2021

Η Megan Redshaw είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος του The Defender. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Έχει πτυχίο νομικής και εκπαίδευση στη φυσική υγεία.

 

https://childrenshealthdefense.org/defender/ukyouthworldsfirstcovidhumantrial/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=5f0e8dbf-63c4-4521-ae4e-753afbcf52bc

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μολυνθούν σκοπίμως υγιείς νέοι με την COVID στο πρώτο επίσημο παγκόσμιο πείραμα ηθελημένης πρόκληση της νόσου σε υγιείς ανθρώπους της μετα-ναζιστικής περιόδου

 

•Οι υποστηρικτές ενός πρωτοφανούς κατά τη μετα-ναζιστική εποχή πειράματος ισχυρίζονται ότι απ’ αυτά τα πρώτα πειράματα της σκόπιμης μόλυνσης υγιών ανθρώπων με τη νόσο COVID, θα προκύψουν πολύτιμες πληροφορίες για τον ιό της COVID.

 

• Αλλά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα πειράματα με την πρόκληση της νόσου COVID σε υγιείς ανθρώπου ενώ δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή, είναι ανήθικα.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2021  ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα κάνει πειράματα για πρόκληση της COVID-19 σε ανθρώπους, ένα είδος έρευνας που απαιτεί σκόπιμη μετάδοση σε υγιείς ανθρώπους του δυνητικά θανατηφόρου ιού.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της βρετανικής κυβέρνησης, η αμφιλεγόμενη μελέτη – η πρώτη του είδους της για την COVID – έχει ως στόχο την κατανόηση του ιού, τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των τρεχόντων εμβολίων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης νεότερων εμβολίων.

 

Οι υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής λένε ότι πρόκειται για τη διάσωση ζωών μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης εμβολίων και την κατανόηση του ιού. Σύμφωνα με τους NewYorkTimes , επιστήμονες και βιοηθικοί λένε ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού «να προκαλέσει σοβαρή νόσο ή θάνατο σε νέους, υγιείς εθελοντές –οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα– είναι αρκετά χαμηλός ώστε να αντισταθμιστεί με την πιθανότητα να διασωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές». [πρόκειται για την τυπική δικαιολογία που προβάλλονταν από τους ναζί γιατρούς που έκαναν φρικιαστικά πειράματα σε ανθρώπους]

 

•Όμως, οι επικριτές της πειραματικής πρόκλησης της νόσου σε υγιείς ανθρώπους με τη μόλυνσή τους με έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία, είναι ανήθικη.

 

Στα Proceedings (Πρακτικά) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο 2020, πέντε ειδικοί γιατροί δήλωσαν ότι οι «μελέτες» με την πρόκληση της νόσου COVID-19 σε ανθρώπους, είναι ανήθικη. Όπως γράφουν:

 

«Οι υποστηρικτές αυτών των πειραμάτων ισχυρίζονται ότι αυτά θα επιταχύνουν το χρόνο έγκρισης των εμβολίων, αλλά τα γεγονότα δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η HCS για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιμετωπίζει απαράδεκτες ηθικές προκλήσεις και, επιπλέον, η ανάληψή τους θα κάνει κακό στο κοινό, υπονομεύοντας ήδη την αυξανόμενη έλλειψη της εμπιστοσύνης στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες εθελοντές έχουν εγγραφεί  στα πειράματα του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόκληση της COVID σε υγιείς ανθρώπους, μέσω της οργάνωσης 1 DaySooner, μιας ομάδας στις ΗΠΑ που «πιέζει για την πειραματική πρόκληση της νόσου σε υγιείς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίων».

 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ: ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

 

Σύμφωνα με το CBSNews , 90 εθελοντές ηλικίας 18 – 30 ετών θα πάρουν μέρος στην αρχική μελέτη, η οποία ονομάζεται «μελέτη χαρακτηρισμού», κατά την οποία οι επιστήμονες θα χορηγούν μικροσκοπικά σταγονίδια του ιού SARSCoV-2 στα ρουθούνια μη-εμβολιασμένων πειραματόζωων για να προσδιορίσουν τη μικρότερη ποσότητα που απαιτείται για να προκληθεί μόλυνση.

 

Σύμφωνα με το WIRED , οι ερευνητές θα αυξάνουν σταδιακά τη δόση με κάθε ομάδα εθελοντών για να προσδιορίσουν τη μικρότερη ποσότητα που προκαλεί μόλυνση στην πλειονότητα των ανθρώπων. Αυτό θα αξιολογηθεί μετρώντας τον ιό που βγαίνει από τις μύτες των συμμετεχόντων, γνωστός ως «ιογενής αποβολή».

 

• Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα τεθούν σε καραντίνα σε ένα νοσοκομείο για 14 ημέρες και θα παρακολουθούνται καθημερινά από μια ιατρική ομάδα για να προσδιοριστεί το πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εάν ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού.

 

•Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης του πειράματος, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν την μετάλλαξη του ιού που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή της πανδημίας.

 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ: ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

 

Μόλις οι ερευνητές προσδιορίσουν τη μικρότερη ποσότητα ιού που απαιτείται για την πρόκληση της μόλυνσης, θα πραγματοποιηθούν μετά άλλες μελέτες χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα εμβόλια. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εμβολιάσουν μικρές ομάδες ανθρώπων και, στη συνέχεια, να τους προκαλέσουν την COVID, με βάση την «μικρότερη ποσότητα» που απαιτείται για να μολυνθούν, η οποία καθορίστηκε κατά την πρώτη φάση του πειράματος. Στη συνέχεια, θα παρακολουθούν τα πειραματόζωα, ελπίζοντας να προσδιορίσουν ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά.

 

Σύμφωνα με τους Times, δεν είναι σαφές εάν και πώς οι αμερικανικές ή οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα ή εάν αυτά τα πειράματα θα επιταχύνουν πραγματικά τη διαδικασία έγκρισης εμβολίων.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ:ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚO

 

Η ιδέα των πειραμάτων με την πρόκληση της νόσου σε υγιείς ανθρώπους αντιμετωπίστηκε με χλιαρά από ορισμένους κατασκευαστές εμβολίων, όπως η  Johnson&Johnson και η Moderna .

 

Ο Δρ. Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Johnson&Johnsonδήλωσε στους Times ότι «θα εξετάσει τις δοκιμές πρόκλησης μόνο εάν ήταν διαθέσιμη μια θεραπεία» της νόσου και ότι «οι παραδοσιακές δοκιμές της φάσης 3 θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια».

 

Ο ΔρTal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, που εργάζεται ήδη σε δοκιμές φάσης 3, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι: «το ζήτημα πιθανότατα θα είναι πιο σχετικό με τα εμβόλια που αναπτύσσονται μετά το εμβόλιο Moderna. Εάν ένα μοντέλο ήταν διαθέσιμο, θα το εξετάζαμε, αλλά θα απεχθανόμαστε το να βάζουμε τους ανθρώπους σε κίνδυνο».

 

•Αλλά, ο κατασκευαστής του αμφιλεγόμενου εμβολίου AstraZenecaOxford δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει το πείραμα της πρόκλησης νόσου σε υγιείς ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους, για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του. Ο Δρ Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στους Times: «Οι μελέτες θα ήταν αποδεκτές, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Αυτές οι μελέτες είναι ένας καλός τρόπος σύγκρισης των εμβολίων».

 

•Όπως γράφουν οι προαναφερθέντες πέντε ειδικοί γιατροί στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ:

 

«Παρόλο που στο παρελθόν έχουν γίνει πειράματα με σκόπιμη πρόκληση νόσου σε υγιείς ανθρώπους με τα εμβόλια ελονοσίας, χολέρας, τυφοειδούς και γρίπης, η COVID-19 είναι διαφορετική περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία διάσωσης για τη θεραπεία εκείνων που θα μολυνθούν από την ασθένεια που δεν είναι αυτοπεριοριζόμενη»,

 

Το περιοδικό TIME BottomofFormαναφερόμενο σ’ αυτό το πείραμα του Ηνωμένου Βασιλείου,  επισημαίνει ότι όταν σε εθελοντές προκλήθηκε χολέρα κατά τη διάρκεια πειράματος πρόκλησης της νόσου σε υγιείς ανθρώπους για τον έλεγχο του προσφάτου εγκεκριμένου εμβολίου χολέρας, οι σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με αντιβιοτικά, μια αποδεδειγμένη θεραπεία. Χωρίς γνωστή θεραπεία για τηνCOVID-19, Βρετανοί επιστήμονες κινούνται σε ένα ανήθικό έδαφος.

 

Ο Δρ Kirsten Lyke, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δήλωσε στο TIME: «Για την ελονοσία, τη χολέρα και τη γρίπη, υπάρχουν θεραπείες. Έτσι, εάν οι εθελοντές αρρώσταιναν μετά την πειραματική έκθεσή στη νόσο, θα μπορούσαν να θεραπευτούν γρήγορα».

 

Ορισμένοι επικριτές των πειραμάτων της σκόπιμης πρόκλησης της νόσου COVID σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν αυτά τα πειράματα επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων (πράγμα καθόλου σίγουρο), η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εάν ακολουθήσει τα ισχύοντα πρότυπα έγκρισης εμβολίων, δεν θα μπορεί να λάβει υπόψη τα στοιχεία αυτών των πειραμάτων, για τις αποφάσεις αδειοδότησης. Οι κλινικές δοκιμές βραδείας φάσης γίνονται με χιλιάδες συμμετέχοντες και αντιπροσωπεύουν επαρκώς τους ηλικιωμένους και τα άτομα με συννοσηρότητες, κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται από τα πειράματα πρόκλησης της νόσου σε υγιείς ανθρώπους.

 

Η χρήση ανθρώπων για τον προσδιορισμό των θανάτων απέτρεψε τη χρήση των ομάδων υψηλού κινδύνου κατά τις μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων που προηγήθηκαν. Ωστόσο, οι οδηγίες Ηνωμένου Βασιλείου για το πείραμα προτείνουν την συμμετοχή μόνο νέων υγιών ενηλίκων. Αυτό μπορεί να μειώνει τους κινδύνους σ΄ αυτό τον τύπο των πειραμάτων, αλλά θέτει σε κίνδυνο να εξαχθούν χρήσιμα αποτελέσματα. Περαιτέρω δοκιμές εμβολίων που χρησιμοποιούν τυπική μεθοδολογία θα εξακολουθούν να χρειάζονται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης τους στο πείραμα, ανέφεραν οι επικριτές.

 

ΔΙΑΒΟΗΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

 

 

Αν και τα πειράματα με πρόκληση νόσου σε υγιείς ανθρώπους που διεξήχθησαν στο παρελθόν απέδωσαν σημαντικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα, ωστόσο έθεσαν σοβαρά ηθικά ερωτήματα σχετικά με τα σχεδιαζόμενα πειράματα με την πρόκληση της COVID. Το ερώτημα είναι εάν είναι σωστό να διακινδυνεύσουμε την υγεία και τη ζωή μερικών, προς όφελος των πολλών.

 

•Για παράδειγμα, το Smithsonian Magazine ανέφερε ότι ο παθολόγος Walter Reed , το 1898, ήθελε να καταλάβει πώς εξαπλώθηκε ο κίτρινος πυρετός και πώς να τον αποτρέψει. Αρχικά επέτρεψε στα κουνούπια να τσιμπούν ασθενείς με κίτρινο πυρετό και έπειτα εξέθεσε στα μολυσμένα κουνούπια υγιείς εθελοντές. Ένας από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν το πείραμα πέθανε όταν δαγκώθηκε κατά λάθος. Παρόλο που τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι τα έντομα προκάλεσαν κίτρινο πυρετό και ο πρώτος ιός απομονώθηκε, μετέπειτα μελέτες οδήγησαν σε πολυάριθμους θανάτους, καθώς ο Ριντ εξέθεσε τους συμμετέχοντες εν αγνοία τους σε πιο μολυσματικό στέλεχος. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι συμμετέχοντες ήταν ευάλωτοι και δεν ήταν ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διέτρεχαν.

 

•Το τερατώδες πείραμα Tuskegee Syphilis για τη σύφιλη, διεξήχθη από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, με σημείο εκκίνησης το 1932. Για το πείραμα στρατολογήθηκαν 600 Μαύροι Αμερικανοί. Ο στόχος ήταν να παρατηρηθεί η φυσική εξέλιξη της σύφιλης σε ανθρώπους που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στον πληθυσμό των Μαύρων, στους οποίους ειπώθηκε ότι επρόκειτο για θεραπεία του «κακού αίματος». Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν κάποιο είδος θεραπείας (που περιλάμβανε δόσεις τοξικού αρσενικού και υδραργύρου). Οι υπόλοιποι δεν έλαβαν καμιά θεραπεία.

 

Αντί να μελετήσουν την φυσική εξέλιξη της σύφιλης, οι ερευνητές της Tuskegee έλεγαν ψέματα στους συμμετέχοντες και τους εμπόδισαν να αναζητήσουν φροντίδα για τη σωτηρία της ζωής τους όταν έγινε διαθέσιμη μια ασφαλής και αξιόπιστη θεραπεία. Μόνο τα δύο τρίτα των ανδρών είχαν σύφιλη. Όταν το πείραμα αναγκάστηκε να τερματιστεί 40 χρόνια αργότερα, επέζησε μόνο το 74% των συμμετεχόντων με σύφιλη.

 

Αν και το Πείραμα Tuskegee περιλάμβανε άτομα που ήταν ήδη άρρωστα, άλλα πειράματα περιλάμβαναν την έκθεση υγιών ανθρώπων σε θανατηφόρες ασθένειες

 

Από το 1955 έως το 1970,ο εγκληματίας παιδίατρος Saul Krugman έκανε ένα τερατώδες πείραμα σε – υγιή κατά τα άλλα – παιδιά με διανοητική αναπηρία στην κρατική σχολή Willowbrook για την ανάπτυξη εμβολίων ηπατίτιδας. Αυτά τα πειράματα περιλάμβαναν τη μόλυνση πάνω από 50 υγιών παιδιών με ηπατίτιδα για να προσδιοριστεί πόσο καιρό θα χρειαζόταν στα παιδιά να εμφανίσουν συμπτώματα και πώς θα ανταποκρίνονταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

Ο Κρούγκμαν δικαιολόγησε τους κινδύνους λέγοντας ότι το στέλεχος που χρησιμοποίησε «δεν ήταν σοβαρό»,(!) ότι τα παιδιά πιθανότατα θα μολύνονταν έτσι κι αλλιώς, (!) και ότι το πείραμά του αποσκοπούσε να ωφελήσει άλλους. Αν και τα αποτελέσματα διαφοροποίησαν τα στελέχη της ηπατίτιδας Α και Β και επιτάχυναν την ανάπτυξη του εμβολίου ηπατίτιδας Β, τα πειράματα επαναλήφθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο με ανάλυση δειγμάτων αίματος ήδη μολυσμένων ενηλίκων.

 

[Σ.τ.Ε. Στις δεκαετίες 1950 και 1960, γινόταν πολλά τέτοια πειράματα, όπως παραδέχθηκε ο Dr. Stanley Plotkin, μέντορας της βιομηχανίας των εμβολίων επί μισό αιώνα, κατά την ένορκη εξέτασή του από τον δικηγόρο Aaron Siri στις 11 Ιανουαρίου 2018: «Έκανα πειράματα εμβολίων σε μωρά φυλακισμένων μητέρων, σε ορφανά παιδιά, σε άτομα με διανοητική υστέρηση, σε περιθωριακούς, και σε άλλους ευάλωτους ανθρώπους». Αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που τέτοια πειράματα ανακοινώνονται και νομιμοποιούνται από μία κυβέρνηση].

 

Το 1966,ο αναισθησιολόγος Henry Beecher δημοσίευσε ένα δοκίμιο-ορόσημο με 22 παραδείγματα ανήθικης έρευνας σε ανθρώπους παρά την ύπαρξη των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για τον πειραματισμό σε ανθρώπους –όπως ο Κώδικας της Νυρεμβέργης το 1947 και η Διακήρυξη του Ελσίνκι το 1964.

 

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της ιατρικής και της ερευνητικής δεοντολογίας και χρησιμεύει ως προσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιατρική έρευνα. Ο Κώδικας αναπτύχθηκε ως απάντηση στη φρίκης των πειραμάτων σε ανθρώπους που έγιναν από τερατόμορφους ναζί ιατρούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και διαμορφώθηκε το 1947 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

 

Ο Κώδικας της Νυρεμβέργης αποτελεί ένα σύνολο 10 δεσμευτικών κανόνων για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους. Επιβάλλει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν στα πειράματα αυτοβούλως και ελευθέρως, παρέχοντας τη συγκατάθεσή τους ύστερα από την πλήρη ενημέρωσή τους («ενημερωμένη συναίνεση» ή «συναίνεση ύστερα από ενημέρωση», την οποία μπορούν να ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή), για τους σκοπούς, τη διαδικασία και τους κινδύνους του πειράματος. Ότι τα πειράματα πρέπει να σχεδιάζονται και να βασίζονται σε αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Ότι στα πειράματα πρέπει να αποφεύγεται η πρόκληση κάθε σωματικής και ψυχικής βλάβης. Και ότι «δεν πρέπει να διεξάγεται πείραμα όταν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι μπορεί να προκληθεί θάνατος ή άλλη βλάβη, εκτός, ίσως, από τα πειράματα όπου οι πειραματιστές γιατροί χρησιμεύουν οι ίδιοι ως επίσης ως πειραματόζωα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης