Eγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας στον Πειραιά.

Η πλατεία, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του φυσικού ακρωτηρίου του λιμανιού της Ζέας, θα αποκτήσει περισσότερη φύτευση (δέντρα και θάμνους), καθώς και κάποια καθίσματα, αλλά κυρίως ένα μνημείο που θα είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μεγάλη κυκλική ζώνη από ενιαίο υλικό θα ορίζει περιμετρικά το γλυπτό, που θα έχει ύψος 7,5 μ. και χορδή τόξου 14 μ. Όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, είναι ένα ιδιαίτερο γλυπτό, έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, με πολλές αναγνώσεις, καθώς ο θεατής θα μπορεί να προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με τη γωνία που θα το παρατηρεί.

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα γλυπτό μέσα στο γλυπτό. Φτιαγμένο από κυλίνδρους INOX και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια, εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της γενοκτονίας.

Στο εσωτερικό του, ένα προσφυγόπουλο μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και έννοιες, συνθέτοντας 17 παραστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μια σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του γλυπτού, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης