Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση για τη δημιουργία της Ναυτιλιακής Θυρίδας, η οποία αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο, η σύμβαση υπογράφτηκε με την Κοινοπραξία των εταιρειών Cosmos Business Systems και Δυναμική Πληροφορική. Το ύψος της σύμβασης είναι 1.149.000 ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης είναι έξι μήνες.

Με τη Ναυτιλιακή Θυρίδα επιτρέπεται ο έλεγχος όλων των φορτίων των εμπορικών πλοίων και των δεξαμενοπλοίων που μπαίνουν και βγαίνουν από ελληνικά λιμάνια. Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας, η σύμβαση προβλέπει ακόμα τον έλεγχο των καυσίμων. Η εφαρμογή συνδέεται με το σύστημα ελέγχου καυσίμων των τελωνείων. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα που συνδέει τα τελωνεία με τη διαχείριση των τάνκερ που θα εισέρχονται στα λιμάνια, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος του λαθρεμπορίου καυσίμων. Η εφαρμογή αυτή, δηλαδή, επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα με τα τελωνεία και έτσι θα ελέγχει και την πετρέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη δοκιμασμένη συνεργασία με την εν λόγω Κοινοπραξία, στο σύστημα ελέγχου αλιείας, που επιτρέπει να παρακολουθείται το στίγμα των μεγάλων αλιευτικών πλοίων (άνω των 15 μέτρων) και το κατά πόσο αλιεύουν νόμιμα. Το σύστημα αυτό είναι σε λειτουργία και ταυτοχρόνως αναβαθμίζεται. Η ίδια κοινοπραξία έχει εγκαταστήσει στον Θάλαμο Επιχειρήσεων το σύστημα παρακολούθησης όλων των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Σε εξέλιξη επίσης είναι ακόμα ένα έργο, που είναι η διασύνδεση του ΥΝΑΝΠ με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με το έργο αυτό, Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική βρίσκονται σε διασύνδεση, σε ένα σύστημα παρακολούθησης και εφαρμογών. Το έργο αυτό αναμένεται να περατωθεί μέσα στο 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης