Λίγο πριν την τελική ευθεία για τις Δημοτικές εκλογές, τα επιτελεία των υποψηφίων είναι με χαρτί και μολύβι, γράφοντας και σβήνοντας ονόματα.
Τα κόμματα, ξέρουν ότι στο μεγάλο λιμάνι τον πρώτο λόγο έχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η κόντρα του τελευταίου με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα, δίνει μια άλλη διάσταση πιο ενδιαφέρουσα από τις προηγούμενες εκλογές.
Ποια θα είναι όμως τα πρόσωπα και οι συνδυασμοί που θα ριχτούν στη μάχη των εκλογών;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ


Ο νυν Δήμαρχος Πειραιά θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως διατυπώνει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γιάννης Μώραλης είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το έργο του ζητώντας και πάλι την ψήφο και την εμπιστοσύνη του πειραϊκού λαού.
«Ξεκινήσαμε μια δουλειά το 2014, έχουμε κάνει ήδη σημαντικά πράγματα στον Πειραιά και θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλες προοπτικές και στόχος μας είναι να αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια.  Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», λέει σε συνεντεύξεις, όταν τον ρωτούν σχετικά.
Ο ίδιος μάλιστα διαψεύδει κατηγορηματικά, τη φήμη που ακούστηκε τελευταία πως δεν θα διεκδικήσει τη δημαρχεία, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με την Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα!
Καθώς η κόντρα μεταξύ Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ολυμπιακού φουντώνει ολοένα και περισσότερο, δημιουργούνται διάφορα σενάρια για το ποιος θα είναι απέναντι στον Γιάννη Μώραλη και ουσιαστικά απέναντι στον Ολυμπιακό.
Τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλά. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί και πάλι ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με το «Λιμάνι της Αγωνίας», ο οποίος είναι γνωστός στους παλιούς κυρίως πειραιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Κακά τα ψέματα οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι άριστες.Και θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς, πως δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση ως προς αυτό το ζήτημα.
Το ερώτημα είναι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει άτυπα τον Γιάννη Μώραλη, ή θα πάει σε μια σκληρή γραμμή με ένα πρόσωπο οικείο, όπως αυτό του Βασίλη Μιχαλολιάκου;
Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά, μιλώντας σε στενούς του φίλους και συνεργάτες εκφράζει την επιθυμία να είναι ξανά υποψήφιος. Μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα λέγεται, ότι θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μην δοθεί κανένα «χρίσμα» και οι υποψήφιοι να κατέβουν ακομμάτιστα στις εκλογές.
Αν τελικά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος αποφασίσει να είναι υποψήφιος, θα ξυπνήσουν μνήμες του 14 όταν οι κατηγορίες και τα βέλη εκατέρωθεν, έπεφταν βροχή!

Πρόσωπο έκπληξη!

Η έκπληξη πάντως ίσως έρθει από έναν πασίγνωστο Πειραιώτη επιστήμονα. Τον γιατρό Νίκο Βλαχάκο. Αδελφός του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου που έπεσε στα Ίμια, συμμετέχει ενεργά στα κοινά της πόλης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται δεδομένο πως τον θέλει για το ψηφοδέλτιο του Πειραιά στις εθνικές εκλογές.
Ο ίδιος ωστόσο, δεν αποκλείει τίποτα από τα δύο. Γιατί ναι μεν ενδεχόμενη κάθοδός του στην πολιτική μέσω των εθνικών εκλογών και πιθανή εκλογή του σε μία από τις έδρες που θα πάρει η ΝΔ, θα είναι μια νέα αρχή, αλλά και η πόλη του, δεν του είναι αδιάφορη. «Κάποια στιγμή πρέπει στην πόλη να προσφέρουν άνθρωποι της πόλης και όχι επισκέπτες», λέει σε συζητήσεις με φίλους.
Άνθρωπος χαμηλών τόνων, εξαιρετικός γιατρός και πολύ αγαπητός στην πλειοψηφία των πειραιωτών, βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για τη δημαρχεία. Εκτός κι αν οι εξελίξεις φροντίσουν για άλλη ρότα!

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ

Το «παιχνίδι» γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς καταγράφονται και δυο άκρως ενδιαφέρουσες τάσεις από τα παλιά…
Ο ένας είναι ο  τ. Βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Γιάννη Μώραλη, καθώς εκτός ότι τον στήριξε ανοιχτά, ήταν ένας εκ των βασικών «παικτών» που χάραξαν τη στρατηγική της υποψηφιότητας Μώραλη.
Ο ίδιος έχει χαράξει πορεία για τις Βουλευτικές Εκλογές αλλά οι συγκυρίες και οι εξελίξεις στο Μεγάλο Λιμάνι είναι εκείνες που πιθανώς να καθορίσουν την τελική του επιλογή.
Ο άλλος είναι ο Ιωσήφ Βουράκης, χρόνια ασχολούμενος με τα κοινά και ιδιαίτερα αγαπητός στην πειραϊκή κοινωνία.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Και βέβαια δε θα μπορούσε να υπάρχει Εκλογική Διαδικασία στον Πειραιά χωρίς μια μεγάλη έκπληξη!
Άλλωστε στο Μεγάλο Λιμάνι είμαστε συνηθισμένοι ή κατά άλλους «εθισμένοι» στις εκπλήξεις.
Η «έκπληξη» των Δημοτικών Εκλογών του 2019 αναμένεται να «σκάσει» από τη «Φωνή της Λογικής»…
Στόχος θα είναι να εκφραστεί μια σημαντική μερίδα Πειραιωτών – πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν Γιάννη Μώραλη την προηγούμενη φορά – οι οποίοι θεωρούν ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν αντεπεξήλθε στο ύψος των περιστάσεων καθώς δεν υλοποίησε σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, οι συγκυρίες θα παίξουν τον καθοριστικό παράγοντα, που πιθανότατα να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών του 2019 στον Πειραιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης