Η Κύθνος, το νησί της απλότητας και της φιλοξενίας, θα σας οδηγήσει σε κυκλαδίτικα μονοπάτια, σε κατάλευκους οικισμούς, στα πανέμορφα χωριά και σε 99 παραλίες ,που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε γρήγορα ότι βρίσκεστε σε έναν επίγειο παράδεισο.

Άνθρωποι χαμογελαστοί και ευγενικοί, στο δρόμο, στα μαγαζιά στις ταβέρνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπίτια κάτασπρα, εκκλησιές παντού φρεσκοασβεστωμένες  και οι ανεμόμυλοι προσεγμένοι.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκουπίδια πουθενά ούτε για δείγμα, αλλά και παιδεία με κάδους ανακύκλωσης που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

Τεράστιο το έργο του για δεύτερη συνεχόμενη θητεία δημάρχου Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος βρίσκεται παντού στο νησί, κοντά στα όποια προβλήματα, αλλά είναι και δραστήριος. Συνεχώς αναζητά τρόπους εξέλιξης στο νησί του, χωρίς όμως να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του.

Αν και το νησί είναι must και έχει διαδοθεί, ακόμη και την εποχή του δεκαπενταύγουστου ο κόσμος δεν θα δυσανασχετήσει.

 

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο. Απέχει 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από τον 12ο αιώνα είναι γνωστή και ως «Θερμιά». Η ονομασία της αυτή οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862). Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ, και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά. Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά και η Δρυοπίδα ή Σύλλακας. Επιπλέον υπάρχουν τρείς κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: ο Μέριχας-το κύριο λιμάνι-, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

 

Η παραλία Κολώνα

 

Μια βόλτα στη Χώρα δεν είναι ποτέ αρκετή. Αυτός ο όμορφος, γραφικός οικισμός θα κλέψει την καρδιά σας από την πρώτη στιγμή. Κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και μια πληθώρα από καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ θα σας κρατήσουν στην αγκαλιά τους από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Περπατήστε στα ασπρισμένα σοκάκια της, κάτω από τα καταστέγια  και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες και ανακαλύψτε τις ολόλευκες εκκλησίες, που δεσπόζουν σε αρκετά σημεία.

Η παλαιότερη είναι ο Άγιος Σάββας, αλλά αξίζει να δείτε και το Σωτήρα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το Χριστό με την εικόνα του περίφημου αγιογράφου Σκορδίλη. Χαλαρώστε στην πιάτσα, τον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας,  πιείτε τον καφέ σας  και απολαύστε γλυκιές λιχουδιές.

 

Ακολουθώντας το δρόμο από το λιμάνι προς τα νότια του νησιού θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, αθέατο από τη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε το Λαογραφικό, Βυζαντινό και Αγροτικό Μουσείο. Η Δρυοπίδα χαρακτηρίζεται από το νεοκλασικό ρυθμό των σπιτιών της και ξεχωρίζει σαν παραδοσιακό χωριό μέσα στις Κυκλάδες, αφού είναι το μοναδικό χωριό με κεραμοσκεπές.

Στη Δρυοπίδα θα δείτε και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Καταφύκι. Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε καλλιτεχνικά τα τοιχώματα και το τεχνητό από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος. Υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει συνδεθεί και με τη θρησκεία, αφού μετά την Ανάσταση οι κάτοικοι του χωριού έστηναν γλέντι στη «μεγάλη πλατεία» του σπηλαίου.

Η Παναγιά Κανάλα

Ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμού είναι αυτός της Κανάλας. Πήρε το όνομα του από την προστάτιδα του νησιού, την Παναγία της Κανάλας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από ψαράδες σε ένα κανάλι. Επισκεφθείτε το πευκόφυτο ακρωτήρι, που φιλοξενεί την εκκλησία με τον εντυπωσιακό και περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο είναι χτισμένα δωμάτια, που φιλοξενούν τους πιστούς στη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, όταν γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι.

 

Τα ιαματικά νερά στα Λουτρά. Οι πηγές καταλήγουν στην θάλασσα

 

Παραλίες του νησιού

 Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά που σχηματίζουν τα αλμυρίκια. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι η Κολώνα. Επισκεφθείτε την και θα εντυπωσιαστείτε από το πώς μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία τόσο θεαματικά.

 Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση. Είναι οι μόνες οργανωμένες παραλίες του νησιού, οι πιο πολυσύχναστες και έχουν ψιλή άμμο.

 

 Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης, με τους γραφικούς οικισμούς, το Αρκούδι και το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά βρίσκουμε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Αγιο Σώστη, που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

 Διασχίζοντας τηv οδική αρτηρία από τη Χώρα προς τη Δρυοπίδα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τις παραλίες της Ανατολικής πλευράς του νησιού. Το Ζογκάκι, η Νάουσα, το Κουρί, Ο Άγιος Στέφανος, ο Άη Γιάννης και τα Βασιλικά, οι όρμοι των Λευκών, το Λιοτρίβι και το Καλό Λιβάδι σας περιμένουν να τις απολαύσετε και σε ορισμένες από αυτές να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό.

 

 Σε απόσταση 7χλμ από τη Δρυοπίδα, στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού είναι ο μοναδικός πευκόφυτος οικισμός της Παναγιάς Κανάλας. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

 

Το συγκρότημα Guardiero στην παραλία Κουρή

 Αν επιθυμείτε απόλυτη ησυχία για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Σιμουσί στα νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφό στα νοτιοδυτικά του νησιού.

 Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραλία των Φλαμπουριών κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη παραλία.

 

Kύθνος ή αλλιώς Θερμιά

Η Κύθνος στους νεότερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ’τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

 

Τα λουτρά του Όθωνα και της Αμαλίας στα Λουτρά 

 

Τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

 

Διαμονή

Η Κύθνος αν και μικρό νησί έχει πολλές επιλογές σε δωμάτια. Καλό είναι βέβαια να προγραμματίσει κανείς  νωρίς τις διακοπές του  και την διαμονή, γιατί είναι λογικό την περίοδο της μεγάλης κίνησης να υπάρχει δυσκολία.

Η χώρα είναι μαζεμένη και τα έχεις όλα κοντά και γύρω γύρω. Ωστόσο καλύτερα είναι ο επισκέπτης να επιλέξει ένα μέρος έξω από αυτήν. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι μικρές και σε δέκα λεπτά μπορεί άνετα να βρεθεί στην καρδιά του νησιού.

 

Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι η παραλία Κουρή στο συγκρότημα Guardiero. Ένα συγκρότημα κατοικιών πλήρως εξοπλισμένων ιδανικών για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια, πάνω στη θάλασσα. Σε δύο από τις καλύτερες παραλίες  του νησιού Την Κουρή και την Νάουσα.

Καθαρό, πολυτελέστατο και με εξαιρετικό προσωπικό που κάνει την διαμονή ονειρική.

Η Κύθνος συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια με το λιμάνι του Λαυρίου σε 1 ώρα και 40΄ και εισιτήριο 15,90 ευρώ και με τον Πειραιά σε 3 ώρες και εισιτήριο 25 ευρώ η απλή μετάβαση.

 

Νυχτερινή έντονη ζωή στα σοκάκια της χώρας

Δραστηριότητες

Η Κύθνος έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία για τους πεζοπόρους και ο Δήμος Κύθνου έχει δρομολογήσει προγράμματα ανάδειξης των μονοπατιών, ωστόσο η σήμανση παραμένει ελλιπής και καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν κάποιον οδηγό ή οργανωμένα γκρουπ. Αξίζει να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς στα βόρεια, τον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου, με ερείπια των ναών της πολιούχου θεότητας Δήμητρας, της Αφροδίτης και πολύ κοντά τους της Άρτεμης και του Απόλλωνα, ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στην Κολώνα. Επίσης την Τουρκάλα με τη μικρή λίμνη και δίπλα της τις εγκαταστάσεις από τα παλιά μεταλλεία.

Ο Δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Γαρδέρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης