Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού λόγω του μεγάλου συνωστισμού ατόμων παραχώρησε και τον επιβατικό σταθμό που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα στον καθένα, ενώ στην πύλη Ε-8 στην πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκονται περίπου 100.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε στην πύλη Ε-3 έχουν καταλύσει περίπου 50 άτομα.

Το πρωί ομάδα μεταναστών και προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3.

Φωνάζοντας συνθήματα, αρκετές γυναίκες και άνδρες, κρατώντας μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για τον σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη και τα Σκόπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακτοπλοϊκές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, τόνισαν ότι τα δρομολόγια των ναυλωμένων πλοίων μπορούν να μειωθούν, αλλά ότι δεν είναι εύκολο να μην κοπούν εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά.

Αυτήν τη στιγμή, τρία πλοία, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «Blue Star Patmos» και το καταμαράν «Tera Jet», είναι ναυλωμένα από το Υπ. Ναυτιλίας για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Το «Tera Jet» βρίσκεται στη Χίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue Star Patmos» στον Πειραιά και αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες για τη Σάμο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού, τουλάχιστον 1.008 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασωθεί το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 19 περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Κω και της Μεγίστης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει συγκαλέσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να εξεταστεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από τις μεταναστευτικές ροές.

Την Πέμπτη στο Υπ. Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα των συμβάσεων για τα ναυλωμένα πλοία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων, καθώς η συγκεκριμένη αρμοδιότητα έχει ανατεθεί στο εν λόγω υπουργείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης