Μια χρήσιμη, ζωντανή και διαπολιτισμική εμπειρία 8 ημερών, με όχημα το  “Education Against Discrimination”  ( Μόρφωση κατά των διακρίσεων), έλαβε χώρα στην περιοχή Serra San Bruno της Ιταλίας, από 1-9 Μαρτίου 2019. Ήταν ένα σεμινάριο κατάρτισης, κατά τη διάρκεια του οποίου 25 εκπρόσωποι οργανώσεων από 5 ευρωπαϊκές  χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, μέσω μη τυπικών εκπαιδευτικών εργαλείων (εργαστήρια-workshops, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια κ.α.), ενημερώθηκαν εκτενώς για το πρόβλημα των διακρίσεων, που απορρέει από την προκατάληψη και τα στερεότυπα. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ιταλικού Τύπου, που ασχολήθηκε εκτενώς με τα εργαστήρια – workshops των ευρωπαίων συμμετεχόντων, με καθημερινές δημοσιεύσεις, αναρτήσεις και συζητήσεις στο ραδιόφωνο.

Οι συμμετέχοντες ανάμεσα τους οποίους και 6 Ελληνίδες, παρακολούθησαν και κατόπιν πραγματοποίησαν κοινωνικά πειράματα με παιδιά λυκείου, προκειμένου να τα ενημερώσουν για τους διάφορους τύπους των διακρίσεων και τις αρνητικές επιπτώσεις τους αλλά και να τους μάθουν τι είναι στερεότυπο και προκατάληψη και πώς μπορούν να αποφευχθούν. Παράλληλα, συναντήθηκαν με μετανάστες, με τους οποίους συζήτησαν το πρόβλημα του κοινωνικού ρατσισμού και τις δυσκολίες ενσωμάτωσης σε μια καινούργια κοινωνία, ενώ συνομίλησαν με εργαζόμενους στους χώρους υποδοχής μεταναστών, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αλλά και οι ίδιοι λόγω του μεγάλου αριθμού εισροής στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Γενικότερα, η «Εκπαίδευση κατά των διακρίσεων» ήταν ένα  πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνεται σε εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας, που παρέχουν βοήθεια σε θύματα διακρίσεων. Στόχος του έργου ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες για να κατανοήσουν και να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις. Το  project επικεντρώθηκε στην κατάρτιση των εργαζόμενων, youth workers, συμβούλους νέων, που εργάζονται σε έναν τομέα, όπου η διάκριση αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνική ανάπτυξη των ατόμων και της κοινότητας. Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος ήταν να προετοιμαστούν/ εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπήθηκαν από τις εξής οργανώσεις: Passepartout.up (Ιταλία), ASK Yourself (Ρουμανία), Espírito de Mudança – Associação Juvenil (Πορτογαλία), Praxis (Ελλάδα), Eu Diaspora Council (Σουηδία).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης