Ήταν όλοι εκεί! Για άλλη μια χρονιά η επιτυχημένη διεθνής έκθεση σκαφών θαλάσσιου τουρισμού, το 18ο east med yacht show, άνοιξε τις πύλες της με ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Σε μια μαρίνα Ζέας που … φόρεσε τα γιορτινά της, διοργανωτές και καλεσμένοι θαύμασαν από κοντά τα εκπληκτικά σκάφη που φωτισμένα όλα, έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια έκθεση που στόχο έχει να ενημερώσει τους επαγγελματίες του κλάδου για τις εξελίξεις που είναι ραγδαίες, αλλά και τους επισκέπτες για το κόστος του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος κακά τα ψέματα στη χώρα μας, είναι παρεξηγημένος!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία χώρα που περιβάλλεται από τη θάλασσα και που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι περίπου 33 εκατομμύρια τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο!

Οι … παρεξηγημένοι σκαφάτοι, που όπως πολύ εύστοχα αποκάλυψε ο «πρύτανης» του γιώτινγκ Γιώργος Βερνίκος,  θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες ένα μέτρο για τους έλληνες πρωθυπουργούς:

«Θα παραχωρούμε κάθε χρόνο ένα σκάφος για τον κάθε κουρασμένο πρωθυπουργό να κάνει διακοπές και να ξεκουράζεται», είπε και τα γέλια ακούστηκαν μέχρι το Μαξίμου!

 

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, της Ένωσης πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών, Αντώνης Στελλιάτος, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ανέλυσε το έργο της Ένωσης τα τελευταία 18 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού  κ. Αντώνης Στελλιάτος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «μαγική» χώρα για θαλάσσιο τουρισμό και γιώτινγκ με 5.000 νησιά και βραχονησίδες και 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή και σημείωσε ότι η Ένωση κάνει μια τεράστια προσπάθεια να φτάσει την Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου γιώτινγκ. «Ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα το επαγγελματικό γιώτινγκ είναι η πιο αδικημένη και απαξιωμένη μορφή τουρισμού», τόνισε. Ανέφερε επίσης: «Ίσως  η λέξη σκάφος προκαλεί την κοινωνία. Όμως ο επαγγελματίας της ελληνικής σημαίας δεν είναι αυτός που σκέφτεται ο κόσμος» και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, πάνω από κομματικά χρώματα, διότι είναι η πηγή πλούτου για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας. 

 

Σύντομο χαιρετισμό μεταξύ άλλων έκαναν ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Γιώργος Αλεξανδράτος και άλλοι.

Ειδική μνεία έγινε στο Λιμενικό Σώμα το οποίο έκλεισε τα 100 χρόνια, ενώ βραβεύθηκε και ο Δήμος Κεφαλονιάς για τη συμβολή του στο γιώτινγκ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους διοργανωτές και την Πόπη Ευσταθίου και την ομάδα της Τρίνιτυ events.

Φ. Κουβέλης : « Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και στο θαλάσσιο περιβάλλον”.

Τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την αναγκαιότητα προστασίας και σεβασμού της ναυτικής εργασίας και του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη 18η Έκθεση του East Med Yacht Show.

Ακολουθεί η ομιλία του Φώτη Κουβέλη:

 

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην Έκθεση σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας.

 

Η φετινή σας Έκθεση, πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία καταγράφεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο μερίδιο που του αναλογεί στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

 

Η ανάπτυξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά των ελληνικών θαλασσών, των νησιών μας αλλά και όλων των προορισμών στα οποία οδηγούν τα τουριστικά σκάφη όσους επισκέπτονται τη χώρα μας και επιλέγουν ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού.

 

Οφείλεται στη συστηματική δουλειά της Ένωσης Πλοιοκτητών των Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και στην προσπάθεια, που καταβάλλει κάθε πλοιοκτήτης μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζεται με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται αρωγός στην προσπάθειά σας, με την επιλογή στήριξης των πλοιοκτητών, των εργαζομένων στα τουριστικά σκάφη, των τουριστών και της εικόνας της εικόνας της χώρας μας διεθνώς.

Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα στοχεύει στο να στηρίξει τον κλάδο για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του αλλά και να τον διευκολύνει με τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά θέματα.


 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο πλευρό του κλάδου, λύνοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματά του. Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου.

Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021. Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι διαδικασίες , ενώ στο ηλεκτρονικό μητρώο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί περί τα 6.000 πλοία. Για το λόγο αυτό καλούμε για ακόμη μία φορά τους υπόχρεους να ανταποκριθούν άμεσα και να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό στο ηλεκτρονικό Μητρώο.

Είναι πάγια άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Το φυσικό περιβάλλον -είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά και στη θάλασσα- είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.

 

Σε ό, τι αφορά στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε τουριστικά σκάφη, το Υπουργείο μας έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εξέλιξη των κυβερνητών, καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέρει συνεχώς αλλαγές.

 

Στο θέμα της νομιμότητας, για εμάς είναι απαράβατη προϋπόθεση η ασφάλεια στη θάλασσα.

 

Θέλουμε οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες κάνοντας νόμιμες ναυλώσεις ή και να πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές με ασφάλεια, κυβερνώντας είτε το δικό τους σκάφος είτε ένα ναυλωμένο επαγγελματικό.

Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε δύο σημαντικές παραμέτρους. Αν έχεις σκάφος να έχεις και τις απαραίτητες γνώσεις να το κυβερνήσεις και δεύτερον το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο τουρίστας να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, το Λιμενικό Σώμα έχει την εντολή να είναι προσεκτικό στους απαραίτητους ελέγχους.

 

Το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει τη σημαντική συμβολή του, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναβαθμίζει συνεχώς τον εξοπλισμό του Σώματος, για την εποπτεία των ελληνικών ακτών και θαλασσών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παραχώρηση εκθεσιακού χώρου στο Λιμενικό Σώμα, με την οποία τιμάτε και αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο του.

Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Φέτος το Λιμενικό Σώμα κλείνει έναν ιστορικό κύκλο εκατό χρόνων και σας διαβεβαιώνουμε ότι ξεκινάει ένας νέος, με πιο ευοίωνες προοπτικές.

 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι και πάλι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας. Θα είμαστε αρωγοί σας».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, τόνισε : 

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

 

Σας καλωσορίζω στον Πειραιά στα εγκαίνια του 18ου East Med Yacht Show. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη σημαντική αυτή διοργάνωση για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο ενδυναμώνεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος. Εμείς ως δημοτική αρχή στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη σημαντική αυτή διοργάνωση στην πόλη μας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε.

 

Το έχουμε πει από το 2014, ότι το μέλλον του Πειραιά είναι η θάλασσά του και οι δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με αυτήν: η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι μεταφορές.

 

Η θάλασσα για τον Πειραιά σημαίνει ανάπτυξη και νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην πόλη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μας. Ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει εκπονήσει στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, έχουμε καθιερώσει τον θεσμό τουbluegrowth, έναν διαγωνισμό καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη γαλάζια οικονομία και δημιουργούμε στον Πειραιά το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

 

Το East  Med Yacht Show συμβάλλει στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και του τουρισμού στην πόλη μας. Έχουμε το πλεονέκτημα να βρίσκονται στην πόλη μας, τόσο η  Μαρίνα Ζέας, όσο και η Μαρίνα στο ΣΕΦ και οφείλουμε σε συνεργασία μαζί τους να προωθήσουμε και αυτού του είδους τον τουρισμό, το yachting, ο οποίος είναι πιο εξειδικευμένος και απευθύνεται σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό, απ’ όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μοναδικός προορισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό και ο Πειραιάς είναι η βάση του. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

 

Παράλληλα, η έκθεση των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής κάθε Μάιο στη Μαρίνα Ζέας, είναι ένας κρίκος στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014 με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τη δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας για τον Πειραιά, τοDestination Piraeus. Σκοπός μας ήταν και παραμένει – διότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη – ο Πειραιάς να γίνει αυτόνομος τουριστικός προορισμός και να σταματήσει να είναι πέρασμα προς την Αθήνα ή προς τα νησιά μας. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη του Τουρισμού και η ανάδειξη του Πειραιά σε τουριστικό προορισμό, αποτελούν κεντρική προτεραιότητά μας και για την επόμενη δημοτική περίοδο. Υπάρχει μάλιστα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω της Ο.Χ.Ε. για να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένες ενέργειες συντονισμού της τουριστικής ταυτότητας του Πειραιά.

Κλείνοντας, με την ευκαιρία της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Μαρίνα Ζέας, θα ήθελα να προσκαλέσω όλο τον κόσμο να έρθει στον Πειραιά για να ενημερωθεί και να απολαύσει αυτά τα υπέροχα σκάφη. Αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε και τις Ημέρες Θάλασσας, έναν επίσης επιτυχημένο θεσμό, που ξεκινήσαμε το 2015, με πολλές δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη και ο οποίος ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαΐου. Το Σαββατοκύριακο αυτό, συνεπώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έρθει κάποιος στον Πειραιά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και τους διοργανωτές.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΠΕΣΤ Αντώνη Στελλιάτου

Κύριοι,

Υπουργέ……..

Είναι μεγάλη τιμή για την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού που είστε μαζί μας απόψε στα εγκαίνια του 18ου EASTMEDYACHTSHOW.

Πριν 18 χρόνια μια παρέα επαγγελματιών του χώρου, οι Λάκης Βενετόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Δημήτρης Βασιλάκης, Σταύρος Κυριακούλης και Αποστόλης Παπαδόπουλος, αποφασίσαμε να προωθήσουμε το επαγγελματικό yachting, τα σκάφη, τα ελληνικά πληρώματα και τις ομορφιές της Ελλάδας μας.

Η παρουσία σας σημαίνει ότι στηρίζετε το ελληνικό επαγγελματικό yachting και κατά συνέπεια και τον ελληνικό τουρισμό.

Η Ελλάδα μας είναι μαγική χώρα για θαλάσσιο τουρισμό και yachtingμε χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες. 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή.

Κάθε νησί τα δικά του ήθη κι έθιμα. Σε όποιο πέλαγος και να πλέεις αναπνέεις αέρα πολιτισμού και ιστορίας, μοναδικό παγκοσμίως, και φιλοξενία που μόνο ο Έλληνας ξέρει να προσφέρει.

Η Ένωσή μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια να φτάσει την Ελλάδα μας στην κορυφή του παγκόσμιου yachting. Και να είστε σίγουροι ότι με την συμπαράστασή σας μπορούμε.

Ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό επαγγελματικό yachting είναι η πιο αδικημένη και απαξιωμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ίσως η λέξη σκάφος προκαλεί την κοινωνία. Όμως ο επαγγελματίας της ελληνικής σημαίας δεν είναι αυτό! και παραθέτω τους λόγους:

Το ελληνικό yachting συνεισέφερε με 3,8% από το 18% που συνεισέφερε ο τουρισμός στο ΑΕΠ.

Η ζώνη Περάματος λειτουργεί με το 90% των επαγγελματικών πλοίων. Πόσες ειδικότητες υπάρχουν που ασχολούνται με επαγγελματικά πλοία? Δεκάδες!!!

Περίπου 4.200 Έλληνες ναυτικοί απασχολούνται στα ελληνικά τουριστικά πλοία, ναυτολογημένοι στο ΝΑΤ. Άρα το ελληνικό yachting συνεισφέρει στο ΝΑΤ τα μέγιστα!!!

Δίνουν ζωή στα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, στα οποία η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος, διότι οι άγονες γραμμές περνάνε μια φορά την εβδομάδα. Δουλεύουν τα εστιατόρια, τα bar τα καταστήματα. Με λίγα λόγια τονώνεται η τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε την Ελλάδα μας στην κορυφή του θαλάσσιου τουρισμού:

Σταθερό Νομοθετικό πλαίσιο! Όχι άλλες αλλαγές άρθρων στο νόμο 4256/2014 του Βαρβιτσιώτη, ο οποίος διέπει τα ελληνικά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Να γνωρίζει κάθε σκάφος τι πληρώνει, που πληρώνει και πόσο. Και όχι άλλα ΦΠΑ ανοιχτής θαλάσσης, ΤΕΠΑΗ. Όταν υπάρχει κάποια τρύπα στην οικονομία, τι σκέπτονται όλοι? Ποιος θα πληρώσει? Ο σκαφάτος!!!

Υπάρχουν πάρα πολλές και ωραίες σημαίες ξένων κρατών. Θα είναι έγκλημα ν΄ αφήσουμε 7.000 ελληνικά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, στα οποία κυματίζει η γαλανόλευκη, ν΄ αλλάξουν σημαία.

Στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ποιος κυβερνά δεν είναι μείζονος σημασίας. Διότι όλοι όσοι είμαστε εδώ συμφωνούμε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, πάνω από χρώματα και ιδεολογίες.

Είναι η πηγή πλούτου για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας που ενωμένοι  σαν μια γροθιά  δίνουμε καθημερινά αγώνα για την επιβίωση του ελληνικού επαγγελματικού yachting και βέβαια για 18 χρόνια την ύπαρξη του EASTMEDYACHTSHOW ώστε να είμαστε πάλι απόψε εδώ.

Τους:

Μανώλη Στεφανάκη

Σταύρο Κυριακούλη

Διογένη Βενετόπουλο

Βασίλη Μαυρόγιαννη

Άκη Κανάρη

Αποστόλη Παπαδόπουλο

Πανάγο Λαιμό

Γιώργο Βερνίκο

Τα κορίτσια της Ένωσης Λένα και Αλίνα και την Coordinator εταιρεία TRINITYEVENTS  και την CEO Καλλιόπη Ευσταθίου.

Κλείνοντας θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό για όλους τους Έλληνες!!!

Θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για τα 100 χρόνια της ύπαρξής του.

Στις 7 Μαΐου 1919 με Νομοθετικό Διάταγμα ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα.

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του. 

Κύριε Αρχηγέ Αντιναύαρχε Σταμάτη Ράπτη, κύριοι Υπαρχηγοί, Αντιναύαρχε Θεόδωρε Κλιάρη και Αντιναύαρχε Γιάννη Αργυρίου, κύριοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος να είστε όλοι καλά και να συνεχίσετε το ιερό σας έργο.

φυλάτε τα σύνορά μας

σώζετε καθημερινά ζωές βασανισμένων μεταναστών

συνεχίσετε να στηρίζετε την γαλανόλευκη να κυματίζει στα 7.000 ελληνικά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την παρουσία σας σήμερα σ΄αυτή την όμορφη γιορτή του ελληνικού επαγγελματικού yachting, στο 18οEASTMEDYACHTSHOW.

Φωτογραφίες Γιώργος Χρηστάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης