Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 εγκατέλειψαν εθελοντικά την Ελλάδα και επαναπατρίστηκαν περίπου 4.500 μετανάστες, ενώ μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Εθελοντική Επιστροφή και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους», που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που υλοποίησε το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, Δανιήλ Εσδρά, «κάθε μέρα τουλάχιστον 100 άτομα περιμένουν στην ουρά έξω από τα γραφεία του Οργανισμού», ενώ περίπου 9.000 αιτήσεις επαναπατρισμού βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα επιτυχημένο και υπογράμμισε ότι δίνει «μία λύση σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε το νέο Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, διάρκειας ενός έτους, να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης, εκπροσωπώντας τον υπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. «Ούτε ένα ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής δεν πρόκειται να πάει χαμένο, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του Προγράμματος Εθελουσίων Επιστροφών που εφαρμόζεται με επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Αμοιρίδης.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το νέο πρόγραμμα ύψους 10 εκ. ευρώ με στόχο την υλοποίηση 7.000 επιστροφών να συνεχιστεί απρόσκοπτα από πρώτης Ιουλίου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, αστυνομικός διευθυντής, διευθυντής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για σημαντική προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας για στρατηγική αντιμετώπιση του θέματος των μεταναστών,κ έκανε λόγο, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών, η Άννα Παπαδημητρίου- Τσάτσου, αντιπεριφερειάρχης και αναπληρώτρια περιφερειάρχης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.

Την ανάγκη να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό και να αρχίσει γρήγορα το νέο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς το «όφελος και για την ελληνική κοινωνία και για τους μετανάστες.

Εννέα στους δέκα μετανάστες που προσέρχονται στα γραφεία του ΔΟΜ αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής ή στέγης και δεν έχουν τα προβλεπόμενα νόμιμα χαρτιά που ορίζει το ελληνικό κράτος. Μέσω των προγραμμάτων εθελοντικής επιστροφής, τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ενώ παράλληλα, κίνητρο αποτελεί το επίδομα των τριακοσίων ευρώ, που διευκολύνει την κάλυψη των πρώτων εξόδων αμέσως μετά την επιστροφή στη χώρα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών επανένταξης σε πάνω από 300 άτομα από εκείνα που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Από την πλευρά τους οι αντιπρόσωποι των μεταναστών σημείωσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ότι όλο και περισσότεροι γίνονται οι μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ καταδίκασαν τις «σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».

«Μετανάστες δεν είναι οι μη νόμιμοι, αλλά και οι νόμιμοι που θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιχειρησιακά στελέχη του ΔΟΜ παρουσίασαν ιστορίες μεταναστών που επαναπατρίστηκαν και με τη βοήθεια του Οργανισμού αυτήν τη στιγμή κάνουν μία νέα αρχή στις πατρίδες τους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης