Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την υποστήριξη των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αθηνών-Πειραιώς-Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, με θέμα: «Ιδιωτική Ασφάλιση: Ταμπού και Ανάγκη».

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ήθελα ως ένας οικοδεσπότης στην πόλη, να σας καλωσορίσω στο υπέροχο και εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο.

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση – ημερίδα που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος μαζί με τα τρία Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Η εκδήλωση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται με σκοπό την ανάδειξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και την επίλυση των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος συνολικά, με βάση και τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Ομολογώ ότι δεν έχω εξειδικευμένη γνώση σε σχέση με τις πτυχές και τις προεκτάσεις του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και δεν γνωρίζω σε βάθος τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο σας. Μπορώ όμως, ίσως ως ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας, να κατανοήσω την βαρύνουσα σημασία που έχει για την κοινωνία μας και για την οικονομία μας ο κλάδος αυτός. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας εργάζονται σε εταιρείες σχετικές ή απόλυτα συνυφασμένες με τις ασφαλιστικές εργασίες. Ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά γραφεία, αλλά και πολλές ακόμα επιχειρήσεις έχουν ως κύριο αντικείμενο εργασίας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ιδιωτική ασφάλιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, κοιτάζοντας τις μελέτες και τα οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν την εθνική μας οικονομία, το ποσοστό της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ της χώρας, ανέρχεται περίπου στο 2,2%, κάτι το οποίο δείχνει την συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία.
Ο κλάδος αυτός όμως – και εδώ θα ήθελα να σταθώ περισσότερο – έχει και σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις και αγγίζει κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Περιπτώσεις όπως μια σοβαρή ασθένεια, μια πυρκαγιά σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση, ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα συμβαίνουν καθημερινά και μπορούν να αλλάξουν άρδην τη ζωή μας. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε κάθε περίπτωση για τον καθένα μας, μπορεί να είναι τεράστιες. Εδώ είναι λοιπόν ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης που έρχεται και καλύπτει τις σοβαρότατες ομολογουμένως ελλείψεις της κρατικής ασφάλισης και μέριμνας για τον πολίτη. Είναι αυτός που έρχεται ως «από μηχανής θεός» και σώζει στην κυριολεξία από την οικονομική καταστροφή χιλιάδες συνανθρώπων μας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως τεράστια χρηματικά ποσά δίνονται κάθε χρόνο ως αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα ήμουν άδικος βέβαια, αν δεν αναφερόμουν στον πολύ σημαντικό ρόλο, που έχει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ο γνωστός σε όλους εμάς, ως ασφαλιστής. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των πελατών τους, των πολιτών. Είναι αυτός που ενημερώνει τους πολίτες για τα ασφαλιστικά προγράμματα, τις παροχές, τα ασφάλιστρα και τα προνόμια που μπορεί να αποκτήσει κάποιος, μέσα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ της επιχείρησης και του πελάτη. Ο ασφαλιστής είναι αυτός που βοηθάει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του κλάδου και των ασφαλιστικών εταιρειών, αυτός που αυξάνει τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών, των επιχειρήσεων, αλλά ταυτοχρόνως είναι και αυτός που «ανοίγει τα μάτια» και προτρέπει τους πολίτες να προστατεύσουν την υγεία και την περιουσία τους από τους πιθανούς καταστροφικούς κινδύνους, συνάπτοντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Θεωρώ πως το επάγγελμά σας, αγαπητοί φίλοι και φίλες, είναι ένα κοινωνικό λειτούργημα καθώς συμβάλλετε ουσιαστικά στην προστασία των πολιτών μας από την κοινωνική και οικονομική καταστροφή, που μπορεί να προκύψει μέσα από την επέλευση ενός σοβαρού κινδύνου.

Με την ευκαιρία αυτή, να πω κάτι πολύ σημαντικό που συμβαίνει στον Πειραιά και χρειαζόμαστε την αρωγή όλων των φορέων της πόλης. Ο Πειραιάς διεκδικεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 μαζί φυσικά και με άλλες ελληνικές πόλεις, τις οποίες και δεν υποτιμώ. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια, μια οραματική, θα έλεγα, προσπάθεια για την πόλη του Πειραιά. Πρέπει να βάζουμε ψηλά τον πήχη, πρέπει να δημιουργούμε οράματα για τους συμπολίτες μας, για τους δημότες μας, πόσο μάλλον για τον Δήμο του Πειραιά και τους δημότες του Πειραιά που εγώ εκπροσωπώ. Ήταν κάτι το οποίο είχαμε δηλώσει από την αρχή της θητείας μας ότι θα το κάνουμε, όμως τον τελευταίο χρόνο με τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα ή τις εκκρεμότητες που υπήρχαν στην χώρα, κάπου κι εμείς είχαμε κρατηθεί πίσω. Πραγματικά δεν ξέραμε εάν μπορούμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξεκινήσαμε όμως, δυναμικά τους τελευταίους μήνες, παρά τα προβλήματα. Ο Πειραιάς βγαίνει μπροστά. Θα διεκδικήσει δυναμικά ένα πολύ σημαντικό θεσμό. Τρεις πόλεις της Ελλάδας έχουν γίνει ιστορικά Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Θεωρώ ότι ο Πειραιάς έχει την ιστορία, το παρόν, και το μέλλον για να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021, όπως και για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να καλέσω και εσάς και τον κλάδο σας, όχι μόνο τα επιμελητήρια- το επιμελητήριο του Πειραιά έχει δηλώσει την στήριξή του – αλλά και τον κλάδο της ασφάλισης να στηρίξει τον Πειραιά σε αυτήν την προσπάθεια. Θα είναι μια σοβαρή και έντιμη προσπάθεια. Τον πρώτο φάκελο μας, τον καταθέτουμε 30/11, δηλαδή τον επόμενο μήνα. Θα προκριθούν τρεις πόλεις σε μία shortlist, οι οποίες θα υποβάλουν έναν δεύτερο φάκελο μέχρι τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι το τέλος του 2016 θα γίνει και η επιλογή της πόλης.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος που βάζουν υποψηφιότητα, γιατί κάθε μία έχει και κάτι να δώσει κι όλες μαζί πολλά. Φυσικά, πιστεύω ότι ο Πειραιάς θα είναι ο νικητής και αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στην σημερινή εκδήλωση, σας καλώ να στηρίξετε κι εσείς αυτήν την προσπάθεια του Δήμου Πειραιά. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης