Την ανάδειξη, με τη βοήθεια των πολυμέσων, της ομορφιάς του ελληνικού τοπίου και μιας επίκαιρης εικόνας της Ελλάδας, αντίθετης στις «μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος», είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθεί», του γνωστού Αυστριακού σκηνοθέτη Φάμπιαν Έντερ. Η πρωτοβουλία βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του διάσημου Αυστριακού καλλιτέχνη, συγγραφέα, ποιητή και ηθοποιού Αντρέ Χέλερ και τη στηρίζουν κορυφαίες αυστριακές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Επιστημών, Έρχαρντ Μπούζεκ, τους διακεκριμένους ηθοποιούς του θεάτρου και κινηματογράφου, Χάραλντ Κρασνίτσερ, Καταρίνα Στέμμπεργκερ, Αλεξάντερ Γκέμπελ, την προβεβλημένη συντονίστρια εκπομπών της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, Μπάρμπαρα Στεκλ, ή τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιεργκ Λάιχτφριντ. Όπως τονίζει ο Φάμπιαν Έντερ, η πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθεί» προσπαθεί να συμβάλει στην έξοδο από μια κρίση η οποία αφορά όλους ως πολίτες της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της, δηλώνει, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια οικονομική κρίση και αξίες διαφορετικές από το ΑΕΠ και το «κούρεμα του χρέους» αξίζουν την επαναφορά στο προσκήνιο, ώστε να βρεθεί διέξοδος από αυτή τη σύγχυση. Και ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές, ιδανικά και μια όμορφη θέα και πού αλλού θα μπορούσε να βρεθεί κάτι τέτοιο, αν όχι στην κοιτίδα του πολιτισμού μας, στα θεμέλια της κουλτούρας και των αξιών μας και οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι εντελώς απλοί άνθρωποι, μάς διηγούνται για τις ζωές τους, τους φίλους τους, τις έγνοιες τους, τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους, μακριά από την υψηλή πολιτική, στο δικό τους παλμό, στον παλμό του λαού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο βραβευμένος με το κορυφαίο αυστριακό τηλεοπτικό βραβείο «Ρόμι» Αυστριακός σκηνοθέτης, που έγινε διάσημος σκηνοθετώντας μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές στο γερμανόφωνο χώρο «Τάτορτ», ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες μεγάλο ταξίδι από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές και να διερευνήσει την ψυχική διάθεση που επικρατεί ανάμεσα στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Στη διαδρομή αυτή με ιστιοφόρο, μια «ανοιξιάτικη Οδύσσεια, όπως την αποκαλεί, που κάνει σταθμούς σε Χανιά, Ηράκλειο, Μάταλα, ‘Αγιο Νικόλαο, Σπιναλόγκα, Ίο, Μονεμβασία, Πύργο, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Μεσολόγγι, ο Φάμπιαν Έντερ συνοδεύεται από δύο διακεκριμένους συμπατριώτες του, τον καμεραμάν Ρίτσι Βάγκνερ και το φωτογράφο Αντρέας Χαντλ.
Στη διάρκεια του ταξιδιού οι καταγραφές τους αναρτώνται -σε καθημερινή βάση σε τρεις γλώσσες γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά, προκαλώντας σειρά τοποθετήσεων και συζητήσεων- στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και συγχρόνως συνιστούν τη βάση για την παραγωγή της 50λεπτης ταινίας που αποτελεί τον απώτερο στόχο της πρωτοβουλίας και θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, ενώ αναμένεται να την αναλάβει και να προβάλει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν αυτών και στο πλαίσιο της πρωτότυπης πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθεί», δημιουργούνται σύντομες εκδοχές της ταινίας, ενώ προετοιμάζονται για τον έντυπο Τύπο δημοσιεύματα (φωτορεπορτάζ, ταξιδιωτικές αναφορές, επιφυλλίδες, άρθρα) που ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται σε αυστριακές εφημερίδες (όπως στην «Ντερ Στάνταρντ»).

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης