Η ναυτιλιακή συμβουλευτική Drewry σε αναφορά της τονίζει πως η μεταβλητότητα στις τιμές μεταφοράς φορτίων container αναμένεται να παραμείνει υψηλή όσο η πλεονάζουσα μεταφορική ικανότητα και η αστάθεια του μεταφορικού κλάδου συνεχίζονται.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Φορτίου τη Drewry, ένας ισοσταθμισμένος μέσος όρος τιμών μεταφοράς φορτίων container για όλες τις σημαντικές διαδρομές εκτός από τις ενδο-Ασιατικές, μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 13% φτάνοντας τα 1.403$ ανά κιβώτιο 12 μέτρων. Ο δείκτης είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ 1.113$ τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση 26% ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο ακολουθεί την πρόσφατη τάση των ναυτιλιακών μεταφορικών για αύξηση τιμών και παύση των μη-κερδοφόρων υπηρεσιών σε μια σειρά από δρομολόγια.

Στις μεταφορές Βορρά-Νότου, οι τραγικά χαμηλές τιμές σε Ασία-Δυτική Αφρική και Ασία-Νότια Αφρική δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με την αρχή της περιόδου αιχμής. Οι τιμές από την Σανγκάη προς το Λάγκος αυξήθηκαν 11% μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από Ασία προς Νότια Αμερική, όταν οι μεταφορείς μείωσαν τον αριθμό εβδομαδιαίων υπηρεσιών στις τρεις, προκαλώντας αύξηση τιμών 243% το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου.

«Σε τουλάχιστον 4 από τα πάνω από 100 δρομολόγια που παρακολουθούνται μέσω της πλατφόρμας Containter Freight Rate Insight, οι τιμές έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος όγκος φορτίων που έχει προκύψει λόγω της περιόδου αιχμής στην Ασία συνεισέφερε στην αυξητική τάση των τιμών», δήλωσε η Drewry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, μια σειρά από σημαντικά δρομολόγια έχουν ακόμα τιμές που είναι 20-50% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται δρομολόγια από ΗΠΑ και Ευρώπη προς Ασία, η Διατλαντική διαδρομή προς ανατολικά και κάποια ενδο-Ασιατικά δρομολόγια.

Σ’ αυτές τις 5 διαδρομές, οι τιμές γενικά παραμένουν μεταξύ των 500 και 1.000$ ανά κιβώτιο 12 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο χρεώσεων τερματικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλότερη τιμή γι’ αυτές τις διαδρομές είναι συχνά μόλις 100-500$.

dealnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης