Μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 53 άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ξεκίνησε προκλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αρκετή ώρα η τουρκική ακταιωρός βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες που κινδύνευαν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προσπάθησε να περισυλλέξει από τη λέμβο αλλοδαπούς επιβαίνοντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διεσώθησαν συνολικά 53 μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου. Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποιο συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Με το παραπάνω περιστατικό ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων προσφύγων – μεταναστών στην Χίο σήμερα έφτασε στους 177. Συνολικά για όλο τον Μάρτιο οι αφιχθέντες ήταν μόλις 111!

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο του ΑΝΤ1:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης