Προσωρινή εξομάλυνση της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στα λιμάνια της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών φέρνει η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών (ΠΝΟ) να αναστείλει την προγραμματισμένη έως τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου απεργία της.

«Τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν, ωστόσο δεν μπορούμε να δημιουργούμε μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα εν όψει Χριστουγέννων» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΝΟ κ. Χαλάς​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παραγωγοί διαπληκτίστηκαν με ναυτεργάτες μπροστά από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Blue Horizon». Οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες και τα μέλη της ΠΝΟ απάντησαν με ρίψεις νερού. Οι αγανακτισμένοι παραγωγοί, που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, ζητούσαν άμεση λύση για τη μεταφορά των νωπών προϊόντων τους, τα οποία κινδύνευαν με αλλοίωση.

Τα καράβια παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια και οι θαλάσσιες μεταφορές προσώπων, υπηρεσιών και αγαθών γίνονταν μετ΄εμποδίων και μόνο με τη χρήση πλοίων ασφαλείας. Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής η ζακυνθινή κοινοπραξία Ionian Group έσπασε προσωρινά την απεργία.

Συγκεκριμένα, το πλοίο της «Mare di Levante» εκτέλεσε στις 17.30 ένα δρομολόγιο στη γραμμή Ζάκυνθος-Κυλλήνη, μεταφέροντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • 328 επιβάτες,
  • 88 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και
  • 33 φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

Στην επιστροφή (στις 19.15) επιβιβάστηκαν:

  • 250 επιβάτες,
  • 67 επιβατικά αυτοκίνητα και
  • 24 φορτηγά.


Κουρουμπλής: Πρυτάνευσε η λογική

Η απόφαση για αναστολή της απεργίας ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, που ξεκίνησε στις 08.00 το πρωί. Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε προκειμένου να εξεταστεί το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών.

Ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών«Τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν, ωστόσο δεν μπορούμε να δημιουργούμε μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα εν όψει Χριστουγέννων» τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, αφήνοντας ανοικτό, πάντως, το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «πρυτάνευσε η λογική έπειτα από διάλογο 8 ημερών», προσθέτοντας ότι «το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, ικανοποιήθηκε». Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης