Για καταστροφή της τοπικής οικονομίας της Σαμοθράκης, μετά την ακινητοποίηση για τρίτη ημέρα, του ΕΓ-ΟΓ ΣΑΟΣ ΙΙ, λόγω μηχανικής βλάβης κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας, ενώ ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας χαρακτηρίζει τη διαμορφωθείσα κατάσταση ως «βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας».

«Διανύουμε την τρίτη ημέρα βλάβης του ΣΑΟΣ ΙΙ και τα μεγέθη της ζημίας είναι πολύ μεγάλα, έχει καταστραφεί η τοπική οικονομία. Να βλέπεις τον κόσμο να σχηματίζει ουρές στα πρακτορεία, αλλόφρονες, αλλοδαποί και Έλληνες, που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ταξιδέψουν. Περιμένουν ατελείωτες ώρες και όταν φτάνουν στο γκισέ, ενημερώνονται ότι έκλεισε το σύστημα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια. Επικρατεί ένα αλαλούμ. Ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος με διάθεση να φύγει. Αποχωρεί λοιπόν μαζικά. Κάποιοι έρχονται βέβαια αλλά δεν αναπληρώνουν αυτούς που φεύγουν, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας περιγράφοντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ακινητοποίηση του πλοίου στο οποίο βασίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του ακριτικού νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βίτσας αναφέρεται και στην προσωρινή λύση μίσθωσης από την πλοιοκτήτρια εταιρία του ΟΓ ΑΝΑΞ, για τη μεταφορά των οχημάτων και το διπλασιασμό των δρομολογίων του ταχύπλοου ΖΕΦΥΡΟΣ της ίδιας εταιρίας. «Το ΖΕΦΥΡΟΣ μπορεί να εξυπηρετήσει ανά δρομολόγιο έως περίπου 140 άτομα, αλλά τα οχήματα των επιβατών του πρέπει να μεταφερθούν με το ΟΓ ΑΝΑΞ, στο οποίο παραδίδουν τα κλειδιά προκειμένου να τα αποβιβάσουν στο λιμάνι της Σαμοθράκης και να τα παραλάβουν στη συνέχεια οι ίδιοι. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πλέον η μετακίνηση των επισκεπτών από και προς τη Σαμοθράκη. Η κατάσταση είναι αλλόφρονη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Είδα μία βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας, διότι η μεταφορική ικανότητα του ταχύπλοου, είναι πολύ υποδεέστερη απ’ ότι των δύο πλοίων (σ.σ. ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ). Τα δύο επιβατηγά πλοία που ανήκουν στην εταιρία ΣΑΟΣ είναι σε ακινησία λόγω μηχανικής βλάβης, το ένα εδώ και δέκα ημέρες και το άλλο ακινητοποιήθηκε πριν τρεις και η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως ένα μήνα. Ενώ περνούσαν περίπου 1200 άτομα την ημέρα στο νησί, τώρα μπορούν να περάσουν τα μισά. Επικρατεί ένας πανικός στα λιμάνια για το πώς θα έρθουν και θα φύγουν. Υπάρχει μία ταλαιπωρία».

Ερωτηθείς για τις συνέπειες σε επίπεδο κρατήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά «Έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ δεν γίνονται και τηλεφωνήματα κρατήσεων για την επόμενη περίοδο, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες τα περιμέναμε. Είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ούτε άλλη μία ημέρα. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα και γι’ αυτό κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις, προς το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την ΠΑΜΘ, τους βουλευτές μας. Παρακαλούμε να σκύψουν άμεσα πάνω από το πρόβλημα, γιατί αν συνεχιστεί και δεν μπει επιβατηγό πλοίο, φοβάμαι ότι σε λίγες ημέρες η κατάσταση θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη ως προς τη ζημία», σημειώνει χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως η μόνη λύση είναι η μίσθωση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιβατηγού πλοίου, η εξεύρεση του οποίου αναγνωρίζει ότι δυσχεραίνει από το γεγονός ότι στο λιμάνι της Σαμοθράκης είναι απαγορευτικός ο ελλιμενισμός πλοίων άνω των 100 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ με σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρία SAOS FERRIES, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από αύριο μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τη μεταφορά επιβατών με το ταχύπλοο ΖΕΦΥΡΟΣ που θα εκτελεί συνεχόμενα δρομολόγια προς και από Σαμοθράκη, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Διευκρινίζει ότι θα δίνεται προτεραιότητα στους επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες επιβατών (ΑΜΕΑ, ασθενείς) ενώ οι υπόλοιποι θα εξυπηρετηθούν με λίστα αναμονής.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί λύση για τη μεταφορά των οχημάτων από την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 και μετά. Παρακαλούνται οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια για οχήματα με αναχώρηση από Σαμοθράκη μέχρι την Κυριακή 11 Αυγούστου, να φροντίσουν για τη μεταφορά τους με το ΟΓ ΑΝΑΞ, στο σημερινό δρομολόγιο των 20.00. Όσοι δεν διαθέτουν εισιτήρια μπορούν να εκδώσουν από το πρακτορείο της Σαμοθράκης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα», αναφέρει η ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης