Ανέφικτοι αποδεικνύονται οι στόχοι  του ελληνικού τουρισμού που τέθηκαν στην αρχή του έτους, για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα για το 2012, μετά και τα αποτελέσματα του 1ου διμήνου, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το Φεβρουάριο δείχνουν μείωση κατά 56,6 εκατ. ευρώ ή 35,3% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (103,7 εκατ. ευρώ έναντι 160,2 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2011), ως αποτέλεσμα της πτώσης των εισπράξεων από τις δύο σημαντικότερες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βάσει των προσωρινών στοιχείων του ΣΕΤΕ από τα 13 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις τουριστών κατέγραψαν πτώση 8,8% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με πέρυσι.

Η υποχώρηση αυτή τόσο των αφίξεων όσο και των εσόδων αναμένεται να συνεχισθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, όπως εκτιμά ο ΣΕΤΕ, καθώς τα προληπτικά μέτρα που είχε προτείνει δεν έχουν βρει εφαρμογή, ενώ  η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο ΣΕΤΕ θεωρεί θετικό ότι οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσαν ως μέρος του προγράμματος των κομμάτων τους χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μέτρα που βρίσκονται μεταξύ άλλων στον πυρήνα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά: «Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5%-8%. Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας, για αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής. Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους».

Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του, καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

Πηγή: Express

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης