Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23-10-2017 στη Σύρο, η ημερίδα με θέμα «Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός, Βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς των νησιωτικών κοινωνιών, πολίτες, Υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του ΥΝΑΝΠ καθώς και μέλη του Σ.Α.Σ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών).

Βασικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η προσέγγιση των ζητημάτων που απασχολούν τα νησιά των Κυκλάδων, με βάση τις διαμορφούμενες κάθε τόσο ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στα θέματα των θαλασσίων συγκοινωνιών, καθώς επίσης και η εξεύρεση λύσεων και εφαρμόσιμων πρακτικών για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι η άσκηση νησιωτικής πολιτικής προϋποθέτει την τόνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών, μέσα από ουσιαστικές όμως διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς. Το Υπουργείο, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υλοποιεί σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, με στόχο, τόσο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και τη θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος την Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει λόγο στην διαμόρφωση του ενδεικτικού δικτύου συγκοινωνιών για τα νησιά, όσο και στην εξεύρεση λύσεων για εξισορρόπηση του κόστους που υφίστανται οι νησιώτες κατά τη μεταφορά προϊόντων και επιβατών από και προς τα νησιά.

Αξιοσημείωτη, δε, πρόσθεσε, είναι η προσπάθεια για συνδυασμό και συντονισμό όλων των μέσων μετακίνησης από και προς τα νησιά (χερσαίων, θαλάσσιων, αεροπορικών), έτσι ώστε να γίνει πιο σύντομη και να εξυπηρετεί περισσότερους προορισμούς.

Από φέτος, επισήμανε, με τα 90εκ, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δίνονται περισσότερα χρήματα για την ακτοπλοΐα, κατορθώνοντας παράλληλα, αν προκύψουν επιπλέον ανάγκες, να έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πόρους του αποθεματικού, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχυθεί η μετακίνηση των νησιωτών αλλά και η τουριστική κίνηση. Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στάθηκε ιδιαίτερα στα ενδοΚυκλαδικά δρομολόγια, τα όποια, επανέρχονται στην πρότερή τους μορφή, αφού μέσω των εμπειριών που συλλέχθηκαν, οι αλλαγές δεν βοήθησαν σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εισήγηση που πραγματοποίησε ο κ. ΓΓ με θέμα: “Αναβάθμιση ακτοπλοϊκού δικτύου Κυκλάδων”, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες και το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχονται στους πολίτες των νησιωτικών περιοχών, οι οποίες, επιδίωξη του Υπουργείου αποτελεί , να είναι ισότιμες και εφάμιλλες με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί αφενός η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων με ποιοτικότερες λιμενικές παροχές και αφετέρου η καλή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης , των τοπικών φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Ημερίδας, ο κ Υφυπουργός, ο κ. Γ.Γ. συνοδεία του Β΄ Υπαρχηγού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Π. επισκέφτηκαν την 6η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και τη Λιμενική Αρχή Σύρου, όπου συναντήθηκαν με το τον Περιφερειάρχη Σύρου και το Λιμενάρχη, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λιμενική Αρχή. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΠΛΣ Κυκλάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης