Ήταν ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, όταν σήμανε συναγερμός για το «Norman Atlantic». H τραγωδία με το πλοίο που πήρε φωτιά και παρέσυρε στον θάνατο 11 ανθρώπους έχει μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη όσων την έζησαν και συγκλόνισε Ελλάδα και Ιταλία.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πώς πραγματικά ξέσπασε η πυρκαγιά. Ακόμη και για τους ειδικούς στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα, η περίπτωση του «Norman Atlantic» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο δεν βούλιαξε ποτέ, κι όμως 29 άνθρωποι χάθηκαν. Άλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι «έσβησαν» από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» με τρόπο που παραμένει ανεξήγητος. Ήταν οκτώ Έλληνες, τέσσερις Τούρκοι, δύο Ιταλοί, δύο Σύροι, ένας Γερμανός και ένας Ιρακινός.

Η ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic» εκτυλίχθηκε στο στενό του Οτράντο στη θάλασσα της Αδριατικής. Ο θλιβερός απολογισμός ήταν 11 νεκροί -τρεις Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Γεωργιανός και δύο Αλβανοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του πλοίου στο Μπάρι- και 18 αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, στο μοιραίο καράβι επέβαιναν 499 άτομα, εκ των οποίων τα 55 ήταν μέλη του πληρώματος. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι επιμένουν ότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό, καθώς στους 499 δεν περιλαμβάνονται λαθρεπιβάτες που πιθανόν να βρίσκονταν στο πλοίο.

Επισήμως, σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των αιτίων μιας από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί εν πλω, το πόρισμα του Ιταλού εισαγγελέα ακόμη εκκρεμεί. Όσοι επέζησαν παλεύουν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές της τραγωδίας. Παλεύουν όμως και για δικαίωση, με εξαίρεση κάποιους που ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό παίρνοντας χρήματα. 

Η υπόθεση παραμένει κολλημένη στα «γρανάζια» της ιταλικής δικαστικής έρευνας, ενώ οι συγγενείς νεκρών αλλά και αγνοουμένων ζουν το δικό τους δράμα, προσπαθώντας να διαχειριστούν τον τρόμο και την αγωνία που έζησαν ή την οδύνη για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων.

Μήνυμα Δένδια 

«Τέτοιες ημέρες πριν δύο χρόνια εξελισσόταν μια τραγωδία στην Αδριατική, με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ”Norman Atlantic”. Αρκετοί συνάνθρωποί μας έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους, αλλά χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των διασωστών του Πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος που με τη συνδρομή της Πολεμικής μας Αεροπορίας έσπευσαν στην περιοχή, όπως επίσης η φρεγάτα “Ναβαρίνο” – και ενώ το πλοίο βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας – εκατοντάδες άλλοι σώθηκαν. Βίωσα τις δραματικές στιγμές από την αίθουσα επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τολμώ να πω ότι ήταν από τις στιγμές που χαράχθηκαν πιο έντονα στη μνήμη μου, από όλες τις υπουργικές μου θητείες. Η σκέψη μας είναι πάντα στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στην Ελλάδα του καθήκοντος: Στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που με αυτοθυσία πολλές φορές, σώζουν ζωές» έγραψε ο Νίκος Δένδιας στον λογαριασμό του στο Facebook με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ναυτική τραγωδία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης