Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ λιγότερο από 5% των ωκεανών του κόσμου έχουν εξερευνηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βυθού παραμένει ανεξερεύνητο, σύμφωνα με το “Colossal”.

Ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει την ζωή του στην αποκάλυψη των μυστηρίων του βυθού είναι η Γιαπωνέζα φωτογράφος, Yoji Ookata, που τα τελευταία 50 χρόνια εξερευνά τον ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας. Πρόσφατα εντόπισε κάτι που ποτέ δεν είχε συναντήσει πριν: γεωμετρικά μοτίβα στην άμμο περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύντομα, μάλιστα, επέστρεψε με τους συναδέλφους της και ένα τηλεοπτικό συνεργείο για να τεκμηριώσει την προέλευση αυτού που ονομάστηκε ο «μυστηριώδης κύκλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με υποβρύχιες κάμερες, η ομάδα ανακάλυψε πως ο καλλιτέχνης είναι ένα μικρό ψάρι μήκους μόνο μερικών εκατοστών, το οποίο κολυμπάει ασταμάτητα όλη την ημέρα και νύχτα για να δημιουργήσει αυτά τα τεράστια οργανικά γλυπτά χρησιμοποιώντας μόνο ένα πτερύγιο. Μέσα από προσεκτική παρατήρηση, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κύκλοι εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών ζωτικής σημασίας, η σημαντικότερη των οποίων είναι η προσέλκυση συντρόφων. Τα θηλυκά ψάρια προσελκύονται από τους λόφους και τις κοιλάδες και τους διασχίζουν προσεκτικά για να βρουν το αρσενικό ψάρι. Όταν το ζευγάρι αποθέτει τα αβγά στο κέντρο του κύκλου, οι αυλακώσεις αργότερα ενεργούν ως φυσικό ανάχωμα ενάντια στα ωκεάνια ρεύματα προστατεύοντας τους ευαίσθητους απογόνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης