Για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και μεγάλης ποσότητας οπλισμού στο συριακό καθεστώς με πολιτικές πτήσεις που περνούν από το Ιράκ κατηγορεί την Τεχεράνη έγγραφο δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιος ισχυρισμός, τον οποίο το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, το έγγραφο περιγράφει αποστολές που γίνονται με συστηματικό τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι μέχρι στιγμής εικαζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Reuters, που επικαλείται αποκλειστική γνώση του εγγράφου, αναφέρει πως η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών έφθασε στα χέρια του από διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ. Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν επίσης πως η έκθεση είναι αξιόπιστη και συνάδει με τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες. Το έγγραφο υποστηρίζει ότι αεροπλάνα από το Ιράν πετούν σε καθημερινή βάση μέσω του Ιράκ προς τη Συρία, στα οποία επιβαίνουν δυνάμεις του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και με φορτίο «δεκάδων τόνων οπλισμού». Στόχος, υποστηρίζει, είναι η αρωγή του συριακού στρατού στην αντιμετώπιση των αντικαθεστωτικών.

«Πρόκειται για αναθεωρημένη πρακτική του Ιράν, στην οποία μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναφέρονται Αμερικανοί αξιωματούχοι» υποστηρίζει το έγγραφο, που σημειώνει ότι «διαψεύδει ευθέως τις διακηρύξεις των Ιρακινών αξιωματούχων». Η Βαγδάτη «απορρίπτει τους αβάσιμους ισχυρισμούς πως επιτρέπει στο Ιράν να χρησιμοποιεί τον ιρακινό εναέριο χώρο για αποστολή οπλισμού στη Συρία», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ.

Ορισμένοι διπλωμάτες εκφράζουν την εκτίμηση πως δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ιράκ για διέλευση ιρανικού οπλισμού μέσω του ιρακινού εναέριου χώρου, αλλά μάλλον κάποιου είδους «άτυπη συνεννόηση» για να μην εγείρονται ερωτήματα για πιθανά στρατιωτικά φορτία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των κυρώσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι και η απαγόρευση πώλησης οπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης