Το επίπεδο των 100 δολαρίων διέσπασε εκ νέου ανοδικά χθες το αργό πετρέλαιο brent στην αγορά του Λονδίνου, καθώς ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν – Δύσης λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, αμφισβητώντας την ομαλότητα της τροφοδοσίας των αγορών. Ταυτόχρονα τις ελπίδες νέων κινήτρων οικονομικής αναθέρμανσης διεθνώς υποστηρίζει το πετρέλαιο ταυτόχρονα με τους μετοχικούς τίτλους.

Στην αγορά του Λονδίνου, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου brent έκαναν άλμα 3,38% επιστρέφοντας στα 100,76 δολάρια, στις 19.30 ώρα Ελλάδας. Στην αγορά της Νέα Υόρκης, τα συμβόλαια του πετρελαίου light διαπραγματεύονταν στα 87,44 δολάρια (4,41%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε παρά το σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο οποίος θα κρατήσει κλειστές τις μεγαλύτερες αγορές στην υφήλιο.

Τον τόνο για τους επενδυτές έδωσε το Ιράν. Η κυβέρνηση του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε χθες Τρίτη με επιτυχία βαλλιστικούς πυραύλους, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ, στο πλαίσιο τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, μία ημέρα μετά την πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκή Ένωσης στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το σενάριο των ασκήσεων προέβλεπε επίθεση εναντίον ξένης βάσης στην περιοχή με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με το στρατηγό, οι τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν στόχο να στείλουν «ένα μήνυμα στα ριψοκίνδυνα κράτη», σε περίπτωση που αυτά αποπειραθούν να επιτεθούν στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ημέρα η εφημερίδα «NY Times» είχε ως πρώτο θέμα τη σταθερή και «ήρεμη» συγκέντρωση αξιοσημείωτων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο του σεναρίου αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη.

Με τα «τύμπανα του πολέμου» να έχουν μεγάλη πιθανότητα να ηχήσουν στη Μέση Ανατολή, οι ανοδικές τάσεις για το πετρέλαιο αναπτύσσονται σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού διεθνώς και σε πρώτη φάση στην ευρωζώνη.  Τέλος, στο όλο κλίμα συμβάλλουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των απασχολουμένων στον τομέα ενέργειας στη Νορβηγία.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι εκτός από τον ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν, φρένο στην άνοδο του πετρελαίου μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσουν οι τάσεις αποδυνάμωσης της μεταποίησης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.

Πηγή: Express.gr

 

           

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης