Περίπου 40 αλιευτικά από την Ταϊβάν και οκτώ σκάφη της ταϊβανεζικής ακτοφυλακής μπήκαν στα ύδατα γύρω από το διαφολινοκούμενα νησιά Σενκάκου, τα οποία η ιαπωνική ακτοφυλακή εξανάγκασε σε υποχώρηση με κανόνια νερού. Η Ιαπωνία προχώρησε σε διάβημα στην Ταϊβάν, μία ημέρα μετά από νέο διάβημα στην Κίνα για παρόμοιο περιστατικό με κινεζικά σκάφη.

Τα ταϊβανέζικα σκάφη, σύμφωνα με το Τόκιο, αποχώρησαν από την περιοχή μετά την επέμβαση της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Πλάνα που μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση έδειχναν σκάφη της ταϊβανεζικής και της ιαπωνικής ακτοφυλακής να «ανταλλάσσουν πυρά» με τα κανόνια νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα ανέφερε μετά το περιστατικό πως υποβλήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στην πλευρά της Ταϊβάν. «Η θέση μας είναι πως η υπόθεση αυτή πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των καλών διμερών σχέσεων με την Ταϊβάν» είπε ο Φουτζιμούρα, τονίζοντας πως το Τόκιο θέλει να «προσεγγίσει το θέμα ψύχραιμα».

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης πως κοντά στην περιοχή, αλλά εκτός των υδάτων γύρω από τα νησιά, βρίσκονται έξι κινεζικά σκάφη, τέσσερα ερευνητικά και δύο της ακτοφυλακής.

Τα ακατοίκητα νησιά Σεκνάκου, ή Ντιαογού για το Πεκίνο, διεκδικούνται από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν. Οι σχέσεις Πεκίνου και Τόκιο έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της διαμαχής αν και, όπως σημειώνει το Reuters, λίγοι είναι οι αναλυτές που θεωρούν πιθανή την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι «συναντήσεις» σκαφών στα ύδατα γύρω από τα Σενκάκου δεν αποκλείεται να ανεβάσουν τους τόνους -αν και οι τρεις πλευρές αναμένεται να προσπαθήσουν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

in.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης