Τα ναυτιλιακά δάνεια «πιέζουν» τα αποτελέσματα της Commerzbank

Τα ναυτιλιακά δάνεια «πιέζουν» τα αποτελέσματα της Commerzbank

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, 12:52

 

 

Τα ναυτιλιακά δάνεια υψηλού κινδύνου, «πίεσαν» σημαντικά προς τα κάτω τα ετήσια αποτελέσματα της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση έδειξε ότι οι σπειροειδείς δανειακές απώλειες στις δεσμεύσεις στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση από το τμήμα Schiffsbank ήταν πρωταρχικός παράγοντας στη σοβαρή πτώση των κερδών.

Το ετήσιο καθαρό πλεόνασμα για το 2012 ήταν μόλις 6 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 διαμορφώθηκε στα 638 εκατ. ευρώ, το οποίο εν μέρει η τράπεζα απέδωσε στις απομειώσεις που σχετίζονται με την πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας και στις αρνητικές φορολογικές επιπτώσεις.

Όπως σημείωσε η Commerzbank, οι εξελίξεις της αγοράς στον τομέα της ναυτιλίας οδήγησαν σε αναπροσαρμογή των παραμέτρων στο τμήμα των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, με το 26% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της ναυτιλίας να αξιολογείται υψηλού κινδύνου.

Το υψηλότερο ρίσκο, σύμφωνα με την τράπεζα, αποτελείται από Capesizes, VLOC και product/chemical tankers.

Όπως υπογράμμισε στην έκθεσή της η τράπεζα, θα συνεχίσει να εστιάζει στην ταχεία αλλά με χαρακτήρα εξοικονόμησης δραστηριότητά της συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης πλοίων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του χαρτοφυλακίου της πέρυσι, επιτεύχθηκε στα μη βασικά τμήματα των εμπορικών ακινήτων και στα δημόσια οικονομικά και όχι στον τομέα της ναυτιλίας.

theseanation

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, 12:54


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα