Κενυατικά και σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν το νότιο λιμάνι Κισμάγιου της Σομαλίας, τελευταίο οχυρό των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάαμπ στη Σομαλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κενυατικός στρατός. Όμως κάτοικοι δήλωσαν πως οι μάχες συνεχίζονται έξω από την πόλη.

«Μια πληροφορία ότι το Κισμάγιου έπεσε σήμερα στα χέρια των κενυατικών και των σομαλικών δυνάμεων είναι αληθινή», δήλωσε μιλώντας στην κενυατική τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Σάιρους Ογκούνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί με δυνάμεις από την Ουγκάντα, το Μπουρούντι και το Τζιμπουτί, τα κενυατικά στρατεύματα πολεμούν εναντίον της οργάνωσης, η οποία έχει σχέσεις με την Αλ-Κάιντα, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που έχει εντολή να διώξει τους αντάρτες από τα οχυρά τους. «Μέχρι τώρα η αντίσταση ήταν ελάχιστη», δήλωσε ο Ογκούνα, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα μπήκαν στο Κισμάγιου σήμερα το πρωί.

Στο Κισμάγιου, κάτοικοι είπαν πως ακούν μάχες κοντά στην παραλία, η οποία απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη. «Τώρα ακούμε βομβαρδισμό από τα πλοία και οι αντάρτες απαντούν με αντιαεροπορικά πυροβόλα», δήλωσε σήμερα ένας κάτοικος προς το πρακτορείο Reuters. «Είδαμε επτά πλοία νωρίς το πρωί και τώρα τα πυρά τους μοιάζουν με αστραπές και βροντές. Οι Αλ Σεμπάαμπ κατευθύνθηκαν προς την παραλία. Πολλοί κάτοικοι πήραν τα όπλα τους. Τα πλοία αποβίβασαν πολλά στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης στην παραλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ, η οποία εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο και μάχεται εναντίον των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης σε άλλα μέρη της χώρας, δήλωσε πως συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών. «Πλοία μετέφεραν χθες τη νύχτα κενυατικά στρατεύματα στην παραλία μας στο Κισμάγιου. Σφοδρές μάχες συνεχίζονται τώρα ανάμεσα σε μας και σε αυτούς», όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Αλ Σεμπάαμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης