Συζητήθηκαν οι τεχνολογικές εξελίξεις για τα λιμάνια στην Ευρώπη

Συζητήθηκαν οι τεχνολογικές εξελίξεις για τα λιμάνια στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, 20:59

 

Τεχνολογία και δη εκείνη της χρήσης της πληροφορικής απασχόλησε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες στελέχη της ESPO και εκπροσώπους που αναφέρονται στην τεχνολογία, από λιμάνια-μέλη της ΕΕ. Ουσιαστικά το αντικείμενο των συζητήσεων περιστρέφεται γύρω από το περίφημο e-maritime, το οποίο έχει οργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι.

Στην χθεσινή συνεδρίαση εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην όλη φιλοσοφία του e-maritime και στις τεχνολογικές προκλήσεις που υπάρχουν, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο της ESPO και τον εκπρόσωπο των ευρωπαϊκών λιμένων, οι οποίοι εστίασαν στις προοπτικές που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διακίνησης των πληροφοριών που αφορούν τις ευρύτερες δραστηριότητες των λιμένων αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Από τις συζητήσεις διεφάνη ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης των συστημάτων, αλλά και επίσης βελτίωσης της ευελιξίας τους ως προς τα θέματα συνεργασίας και τεχνολογικής ανάπτυξης ειδικότερα δε στο κομμάτι που αφορά το safe sea net (SSN).

Να σημειώσουμε ότι οι Βρυξέλλες διαρκώς ενεργοποιούν προγράμματα και δράσεις που αφορούν στις τεχνολογικές αναβαθμίσεις των λιμένων ενώ σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα και στο πλαίσιο της εξαγγελίας της νέας λιμενικής πολιτικής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο το οποίο βέβαια "ακουμπά" και την γνωστή φιλοσοφία του short sea shipping για το οποίο η Ελλάδα και περισσότερο οι ιστορικής σημασίας λιμένες της διατηρούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

theseanation

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, 21:03


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα